perjantai 30. marraskuuta 2012

Tarkoitus pyhittää keinot?

Eka ja Toka on aina syöneet ihan superhyvin salaatteja. Oppivat aikanaan päiväkodissa mutta olen riipinyt kaiken kunnian itselleni. Muutama äippä kun on tarjonnut jälkikasvuaan meille opettelemaan rehujen syöntiä. Tokalla taikana on tainnut toimia salaatinkastike. Sitä kun tarpeeksi lotraa sekaan niin varmana maistuu. Mutta tarkoitus pyhittää keinot!

Toka tykkää syödä mustikoita sellaisenaan, jäisenä tai tuoreena. Ekalle taas ei mene mitkään marjat. Paitsi mansikat tuoreina. Meilläkun tupataan leipomaan melko paljon niin olen kylmästi noita marjoja tuupannut sitten täytteisiin. Johan uppoaa, puolukat ja karpalotkin! Ja ihan ilman uuniakin, jäisenä kun heittää täytteeseen niin kai siellä jotain vitaniilejä ja hivennäisaineita vielä jäljellä on. Täyte tosin saattaa sisältää myös valkosuklaata ja kermavaahtoa mutta so not. Tarkoitus pyhittää keinot ja näin on lapselle tuupattu kotimaista superfoodia.
Sama homma hedelmien kanssa. Kummasti uppoaa omput piirakassa (vaniljajäden kanssa) ja mangot juustokakussa! Ai että!

Vähän sama homma ruokien kanssa. Yllättäen meilläkin silkohapsien suosikkiapetta olisi päivittäin hampurilaispizzatortilla-linjaa edustava mutta kyllä ihan normisapuskakin alas menee. Kun antaa tuunata sitä ketsupilla tai majoneesilla. Ei nyt ehkä ihan ravintopitoisinta mutta hei tarkoitus pyhittää keinot ja näin on lapselle saatu vähän huijattua ruoan (ketsupin) seassa porkkanaa tai bataattia. Feta on meillä myös yksi mainio keino saada ruokaa menemään.

Sitähän sanotaan että teinit syö ja kyllähän ne syökin mutta kausia niilläkin tulee ettei ruokaruoka maistu. Leipä ja murot menee aina. Niillä ne eläisi helposti. Tässäkin pitää tosin käyttää luovailua, kun antaa kersan valita juuston ja makkaran (cheddaria tai muuta rasvasinta ja poroa mikä maksaa ihan saatanasti) niin kummasti uppoaa ruisleipä. Vuosiin meillä ei muksut ole enää mitään vehnäpulla-leipiä edes pyytäneet koska tietävät että niitä ei tule, mä en itse tykkää niistä ja koska olen vielä se päänatsi tässä perheessä niin voin suvereenisti ilmoittaa eitä jos joku elintarvike ei napostele. Ja siitä ei neuvotella.
Murot on ihan huttua minusta kaikki mutta menköön. Tosin niitä missä on suklaata ei meille osteta. Tarkoitus pyhittää keinot ja piilosokerilla kasvaa.
Ruokaruokaakin saa menemään kun tarpeeksi röyhkeästi lahjoo. Jälkkärillä lahjomaan niin menee. Tai limsalla. Hammaslääkärissä pientä valkoista valhetta sitten (tosin hammashoitaja oli kanssa sitä mieltä että kun ne herkut menee aterian yhteydessä niin se ei hampaiden kannalta oo ihan niin paha). Kertomukset Biafran lapsista on myös kokeiltu mutta ei ne oikein nykynuorisoon tahdo upota. Tv ja lööpit syöttää kauhutarinoita niin paljosta muustakin nykyään että turpeavatsaiset ja katseettomat lapset ei tahdo mieleen jäädä, vaikka sympatiaa herättävätkin.

Kahdentoista vuoden äitiyden aikana on tullut nähtyä lapsilta jos jonkinmoista ruokatottumusta. Laidasta laitaan. Milloin lempiruokana on sushi, milloin mummin lihapullat. Milloin ei maistu mikään ja milloin jääkaappi on tyhjänä koko ajan. On kausia jolloin ihan oikeasti joutuu vain ajattelemaan että kunhan jotain syövät. Tärkeimpänä olen pitänyt sitä että opetan että ruokaa ei heitettäisi pois. Otettaisiin senverran kun syö (toki fibojakin sattuu, noi on lapsia ja se on ok mutta noin periaatteena) ja ostetaan sellaista mikä myös syödään. Niiden nälkää näkevien lisäksi mun moraali ei kestä poisheittämistä myös sentakia että ruoka nyt vaan on aivan helvetin kallista tässä maassa nykyään. Mun perse ei kestä maksaa ja seuraavalla viikolla heittää pois. Ihan helvetin turhaa tuhlausta! Ja ylipäätänsäkkin se että vähän katsotaan mitä mikäkin maksaa. Ja tässä on onneksi onnistuttukin. Kumpikin iso poju vertailee sujuvasti hintoja ja miettii mikä maistuisi missä määrin. 12-vuotias hahmottaa jo aika hyvin hintoja jos niitä suhteuttaa vaikka viikkorahaan. Paljon on vielä työsarkaa jäljellä mutta ihan hyvä mustakin kasvoi vaikka elin lapsuuteni käytännössä pelkällä muussilla ja aikanaan kun muutin ensimmäiseen kotiin niin sipseillä :)

Nyt meen pannarille! Perjantai ja hölläillään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?