lauantai 22. joulukuuta 2012

Uskon juhla?

Ekan ja Tokan joulujuhla oli eilen. Poikien koulu on varsinainen kulttuurien sulatusuuni, mikä on musta ollut aika ihanaa. Vaikka mä en mikään maailmanmatkaaja olekkaan niin senverran olen kiertänyt isompia metropoleja ja asunut ulkomailla että musta se sellainen väestön sekalaisuus on ihan hillitön juttu.

Tänään uutisoitiin että joulujuhlien uskonnollisuus ei enää hämmennä.
Mulla oli eilisessä juhlassa Kolmonen kantoliinassa mutta jäin silti ovien läheisyyteen, Tokan ope joka vastaa noista juhlien musiikeista tykkää popittaa aina volat kaakossa ja Kolkki aristelee kovia ääniä. Joten meinasin että päästään helposti livahtamaan ulos jos melusaaste ylittää vauvan melutason. Siinä ovilla notkuessa huomasin että siellä juhlasalin eteisessä notkuu muutama oppilas. Olivat aika orvon näköisiä ja vähän väliä kyselemässä että joko saa mennä. En ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota, mutta kaikki uskonnollinen jargon oli juhlan alussa (tällä kertaa Enkeli taivaan-virsi ja Jouluevankeliumin luku).
Mulla tekee hormonit temppuja jatkuvasti ja ehkä nekin nyt oli vaikuttamassa mutta mua säälitti kyllä ne  eteisessä notkuilijat tosi paljon. Yksikään ei ollut senoloinen että se uskonnollisuus jotenkin siinä vaivaisi vaan nimenomaan odottivat että pääsisivät joulujuhlaan, sisällöstä viis!
Tietysti se on tällaisena tapa-ev.luttina helppo huudella kun on niin tottunut mutta mä en ole koskaan edes ajatellut että Enkeli taivaan olisi uskonnollinen laulu. Virsihän se on mutta mulle se on ollut joululaulu. Ei mulle koskaan lapsuudessa eritelty jouluisin kun joululaulut soi että mitkä niistä on ehdasti virsiä ja mitkä sitten puhtaasti joululauluja. Enkä koe että olisin niistä virsistä mitenkään aivopeseytynyt. Jouluevankeliumin hahmotin kyllä olevan uskonnollinen mutta senkin olen aina pitänyt enempi Jeesuksen syntymätarinana.
Enivei, mä olin kyllä vähän hämmentynyt vaikka en nyt sentään niin että lähtisin mihinkään yhteyttä ottamaan... ymmärrän kyllä kaikkia osapuolia mutta mua lähinnä harmitti niiden muksujen puolesta. Silloinkun itse oli muksu niin oli meidänkin koulussa eri uskontokuntien edustajia mutta ei näistä jutuista tehty silloin niin isoa numeroa. Eikä ne kenenkään mieltä painanut tai askarruttanut. Joulujuhlan idea oli lähinnä se että se oli "välttämätön paha" ennen lomaa. Ei sitä miettinyt mikä siinä on uskonnollista tai ei. Eikä kukaan kokenut niitä juttuja loukkaavaksi, ainakaan niin että se olisi tuotu esille. Pitääkin kysellä lapsuuden kavereilta ketä tuo nyt ehkä olisi koskenut että mitenkä oli...
Sekin oli musta hassua että eilen juhla päättyi toivotukseen "Hyvää joulua joulunviettäjille". Kannattaisikohan se sitten enempi toivotella muodossa "hyvää lomaa". Sehän se tuossa kuitenkin on aika isolle osalle muksuista se isoin idea. Saa olla lomalla. Eikä eriarvoistaisi ketään.

Meillä muksuista 2/3 kuuluu kirkkoon. Ekalle uskonto on tosi tärkeä juttu ja uskoo Jumalaan. Puhuu asiasta jonkun verran ja usko on osa pojan identiteettiä. Toka taas on niin ateisti kuin 10v voi olla. Mieli kerkiää varmasti muuttumaan vielä monesti mutta nämä 4 vuotta kun on koulua käynyt niin on ainakin ollut näin. Odottaa koska saa erota kirkosta ja kokee uskonnon tunnit lähinnä tylsiksi. Kolmosen kohdalla tehtiin ratkaisu että saa itse valita sitten aikanaan. Isosta väestä mä kuulun kirkkoon ja Siippa ei. Enempi tituleeraan itseäni agnostikoksi mutta koska en osaa sen tarkemmin määritellä niin en ole saanut aikaiseksi erota kirkosta koska kuitenkin johonkin uskon.

Lisää hapatusta myöhemmin, nyt pitää heiluskella pölyrätin kanssa. Mä en ole koskaan tajunnut että miksi näitä juhlapyhiä varten pitäisi siivota jotenkin sen erityisemmin. Meillä se siivoamistarve on pikemminkin vasta sen jälkeen kun on muutaman päivän vaan lojunut ja joka paikka tursuaa suklaankääreitä ja karkkipapereita ja joululahjapapereiden jämiä jne. Mutta mennään nyt kiltisi valtavirran mukana. Uusi The Killers soimaan taustalle, pitkästä aikaa levy joka sai mut ihan täysin sekaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?