torstai 7. maaliskuuta 2013

Yrityskylä

Meistä jokainen varmaan muistaa kouluaikojen TET-jaksot, Taksvärkki-päivät ja muut työharjoittelujaksot.

En ole vielä perillä ovatko nuo koululaisilla mukana tätä nykyä mutta uutena juttuna ainakin on kutosluokkalaisille suunnattu Yrityskylä.

Helsingissä Yrityskylä sijaitsee Tekniikan museossa Vanhankaupungin kupeessa. Yrityskylän idea on siis se että koululaiset työskentelevät yhden päivän jossakin Yrityskylän yrityksessä oppien yhteiskunnallisia juttuja. Ennen työpäivää on koululla teoriatunteja muistaakseni 10 (vai 15?) joissa opitaan mm. verokortin käyttöä ja miksi veroja maksetaan, CV:n tekoa, mistä palkka koostuu jne. Tekniikan museoon on siis rakennettu valtava halli jossa on eri firmoja joissa nuoret tekevät ihan oikeita töitä. Paikalla on ohjaajia mutta varsinaisesti nuoret hoitavat itse koko homman, työtehtävät on etukäteen käsikirjoitettu. Ohjaajat seurailevat vain että homma menee siihen suuntaan kuin oikeastikin pitäisi.
Päivä Yrityskylässä alkaa sillä että jokainen työntekijä käy avaamassa pankkitilin, johon päivän palkka maksetaan. Konkreettisesti et saa rahaa, mutta kortilla voi käydä vaikka Yrityskylän kahvilassa tai kaupassa ostoksilla, jossa siis on muita koululaisia omissa päivän duuneissa. Meille kotiutui Ekan mukana karkkia ja suolakeksejä jotka oli ostettu palkalla :D Kaupassa on myynnissä muutakin, kuten riisiä ja leipää mutta meillä oli niitä kuulemma jo niin ei tarvinnut tuoda.
Päivän aikana tehdään 2 työvuoroa ja 1 vuoro on vapaata.
Työpaikat ja -tehtävät vaihtelevat. Kaupan, kahvilan ja pankin lisäksi Yrityskylästä löytyy ainakin metsätalouteen liittyviä duuneja, terveydenhuollon hommia ja kaupunkivirasto. Johtajan virkoja ja duunarin hommia.

Meidän kutosluokkalaisella on Yrityskylää takana 2 päivää. Ensimmäisenä päivänä osassa Yrityskylän yrityksissä oli jotain logistisia ongelmia joten meidän väki sai yhden ylimääräisen työpäivän. Varmaan vähän kersastakin kiinni mutta kokonaisuutena Eka ei meinannut pysyä henkseleissään. Pelkkä idea Yrityskylästä sai penskan kiinnostumaan. Teoriatunnitkin oli pojasta tosi mielenkiintoisia ja meillä saikin vastata helvetin vaikeisiin kiperiin kysymyksiin liittyen esimerkiksi brutto- ja nettotuloihin. Toivottavasti nämä hommat kantaa sinne asti kun aikanaan on edessä esimerkiksi kesäduunit. Ainakin Eka meinasi että jotain koko hommasta jäi käteen.
Kun jälkikäteen vähän pojua haastatin niin kertoi tykänneensä kummastakin päivästä. Ensimmäisellä kerralla paiski hommia pankissa jonain pikkupomona ja toisella kerralla kaupungilla. Oli tyytyväinen omaan työpanokseensa. Nuori on kuitenkin nuori, pientä nurinaa tuli siitä että kaupasta ei palkalla saanut toisella kerralla ostaa kuin 2 asiaa, ensimmäisellä kerralla sai hassata koko palkkansa.
Helsingin Yrityskylä-hanke on tällä hetkellä kolmivuotinen, ehkäpä jatkoa seuraa.

En tiedä miten teillä muilla oli mutta muistan että omat Taksvärkki-päivät oli yleensä sitä että teit jotain "paskahommia" koko päivän. Ei siinä, työtä sekin on mutta ei siinä ehkä kokonaiskuvaa ihan saanut siitä ko. paikasta. Mä vietin esimerkiksi yhden kokonaisen päivän eläinkaupassa vain siivoten niitä eläinten häkkejä. Ei siitä jäänyt käteen mitään uutta.
Vaikka yrityskylässä ne duunit on etukäteen käsikirjoitettu niin ne nuoret pääsee siellä tekemään oikean työpäivän, alusta loppuun. Olit sitten siivooja, pankinjohtaja tai puhelinoperaattorilla hommissa. Ekalla oli jopa työhöntulotarkastus. Ja jälkikäteen käytiin palautekeskustelu.

Nykyään puhutaan paljon liian suurista luokista, levottomuudesta koulussa, ongelmatekijöistä. Ja hyvä on että puhutaan. Mutta musta on kiva tuoda esiin niitä koulun kivojakin puolia ja sitä kehitystä mikä on tapahtunut sen jälkeen kun itse on peruskoulun suorittanut. Ainakin meidän poikien koulussa opetus tulee osittain erinäisten projektien kautta mitkä kuulostaa tosi mielenkiintoisilta. Ensi vuodelle on tiedossa jotain mm. Kansallisoopperan kanssa. Ei pelkkää kirjasta pänttäämistä ja tunneilla istumista vaan ehdasti tekemistä!
Kaksikko ei ikätovereistaan juurikaan eroa, mutta mun aikalaisiin nykyiset peruskoululaiset näkyvät eroavan sillä että oikeasti viihtyvät koulussa. Koska siellä on pääsääntöisesti niin kivaa.


2 kommenttia:

 1. Kuulostaa tosi hyvältä idealta! Ja minusta on aivan loistavaa jos jo nuoresta pitäen opetetaan vero-juttuja ym, mulle ne oli nimittäin aivan hepreaa kun tulini aikuiseksi ja ensimmäiset vuodet juoksin isää huutaen kotiin ;D

  Mun tet-jaksoista hurjin oli paikallisessa kukkakaupassa. Pomo lähti aamulla johonkin mihinlie ja jätti minut yksin sinne. Asiakkaat piti kai aikuisena vaikka ikää oli 14-15v ja siinä sit kädet täristen yhdistelin kukkia puskiksi ja pakkasin... Ne pakkaukset oli lievästi sanoen mielenkiintoisia ;D enhän minä tiennyt ehtään mitä siinä piti tehdä. Olin kuitenkin joskus ostanut kukkia ja sitä koitin matkia, joten jotain paperituppoa sinne kostukkeeksi, sit sanomalehteä ja siihen kukkakaupanpaperia ja ne kääröt muistutti aikalailla jättikokoista muumiota ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ne on kanssa ollu ja on vieläkin hepreaa. Siippa huolehtii mun verokortista. Ja mulla on ihan urpo olo kun en osaa niitä verojuttuja sillälailla kuin se koska oon kuitenkin tottunut olemaan itsenäinen.
   Kaveri oli aikanaan töissä verotoimistossa mutta ei siltäkään liikaa kehdannut kysellä. Työkseen kun kuitenkin niitä juttuja pyöritteli.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?