torstai 18. huhtikuuta 2013

Luokkasormus

Opinahjon loppumiseen liittyy aina tietynlaisia irtaantumisia ja eroamisia. Luokka hajoaa, koulu vaihtuu. Osa pysyy matkassa samalla luokalla ja osa ei.

Mä muistan kuinka me sovittiin tapaamisia ja muita kuudennella luokalla. Koska oltiin a-ruotsin lukijoita, meillä pysyi luokka lähes samana seiskalle siirtyessä. Lisäksi asuttiin niin syrjässä että näkihän niitä naamoja vaikka koulut olisikin eri. Siitä huolimatta käytiin läpi niitä samoja riittejä mitä toisetkin, joilla luokat hajosivat tyystin. Nähdäänkö me enää koskaan, millainen susta tulee, millainen musta tulee? Vaikka meidän koulussa sekä ala- että yläaste oli samaa kompleksia ja osa ala-asteen tunneista pidettiin yläasteen puolella, niin olihan se yläaste ihan eri maailma. Ala-aste tuntui turvalliselta, yläaste pelotti. Ja tuossa iässä ne pienetkin muutokset on isoja ja maailmanlopun mittakaavassa. Ei ne ole pelkästään vanhemmat ketkä niitä itkuja tirauttelee näiden muutosten kanssa.

Yksi näistä riiteistä oli luokkasormus. Esitteet kiersivät luokassa pitkin kevättä ja äänestyksiä käytiin useampikin. Muutamasta eniten ääniä saaneista äänestettiin se lopullinen.
Meillä luokkasormukseen valikoitui vaahteranlehtiä. Ja luokkakokoukseksi päätettiin perjantai 13. päivä. Se oli jotenkin tosi hauska juttu teinien mielestä. Kaikki sit osallistuu! Se oli niin ehdotonta. Ei ollut vaihtoehtoja eikä käynyt mielessäkään että asuuko kaikki enää niin että pääsee osallistumaan, onko jo perhettä esteenä, onko kaikki hengissäkään? Tottakai kaikki osallistuu! Vähämpä tiedettiin.

Muistan että hävitin luokkasormuksen 18-vuotiaana jollain bilematkalla Kreikassa. 6 vuotta mä sitä uskollisesti sormessa pidin ja harmitti tosi paljon että se hävisi. Rumahan se oli kuin mikä mutta se muistutti mua niistä tyypeistä joiden kanssa mä vietin 7 vuotta siinä punatiilisessä talossa. Joiden kanssa vannottiin sitä että me nähdään vielä. 18-vuotiaalle se 7 vuotta on vielä pitkä aika. Luokkakokoukseenkaan en ikinä päässyt, Toka oli vastasyntynyt enkä raaskinut sitä jättää. Onneksi asia on korjaantunut sittemmin koska pidetään pikkujoulut joka vuosi.

Ekan luokka on tänään tekemässä luokkasormuksia työpajalla. Takovat ne itse ja kai niihin jotain riimujakin saa tehdä. Luokkakokoukselle ei ole vielä päivää päätetty. Opettaja on luvannut liittyä remmiin silloin.
Miettiiköhän nekin? Lupaa ja vannoo. 6 vuotta samoja tyyppejä. Niihin kasvaa vähän jo kiinni. Jos 7 vuotta on 18-vuotiaalle pitkä aika niin 6 vuotta on vajaa 13-kesäisille puoli elämää.

Mä muistan vieläkin sen miltä se luokkasormuksen vaahterakuviointi tuntui kun sitä pintaa kokeili sormella. Ja muistan sen kaiverruksen. Oma nimi 13.9.2002.
Mihin tämä aika oikein menee?

Ps. Ompa taas idiootti olo. Juttelin vararehtorin kanssa ja vaan änkytin ja sönkötin ja keskeytin sitä koko ajan. Tämä kouluhomma alkaa olemaan meillä aikamoinen virtahepo olohuoneessa.

4 kommenttia:

 1. Meidän luokallekin hankittiin luokkasormukset aikoinaan - en tiedä missä omani on nykyään, mutta peruskoululuokan luokkakokouksia on ollut 5 vuoden välein ja ne ovat mukavia. :)

  Esiteininä 15-vuotiaskin tuntui "vanhalta" niin sitä ei silloin osannut kuvitellakaan itseään nyt tämmöisenä keski-ikäisenä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistan miten se aika sinne luokkakokoukseen vuodelle 2002 tuntui ihan järjettömän kaukaiselta ajalta. Että miten voi muka 10 vuotta koskaan kulua että se koittaa.

   Poista
 2. Hassua, että kokemukset on näin erilaisia. Itse olen ollut lähinnä helpottunut päästyäni peruskoulutovereistani lopullisesti eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai kokemukset on erilaisia :) Ei se koulu kaikille kivaa ole. Meillä sattui olemaan aika rauhallinen luokka loppupeleissä ja kun tosiaan 7 vuotta oltiin lähes samalla porukalla niin oltiin aika hitsautunut yksikkö. Kirjoittelinkin jo jonkun aiemman postauksen kuinka mulla ei kouluajalta niinkään ole mitään ikäviä fiilareita mutta sitten harrastuksista kylläkin ja mä olen vain tyytyväinen ja helpottunut ettei mun tarvitse niiden ihmisten kanssa olla tekemisissä.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?