lauantai 13. huhtikuuta 2013

Syyläkakka

Okei nyt seuraa taas vähän ällöhommia mutta koska tää on niin pätevä juttu niin kerrompa eteenpäin!

Meillä on nimittäin Kaksikolla ollut käsissä vähän väliä syyliä. Vaarallisiahan ne ei ole mutta Kaksikolla ne on molemmilla olleet monesti sormissa, sellaisissa kohdissa missä ne on oikeasti tiellä. Tokalla esimerkiksi tuossa oikean käden etusormessa, siinä kohtaa mihin kynä osuu kun kirjoitat. Ne on vielä olleet kummallakin aikamoisia palluroita eikä mitään pieniä kohoumia.

Niitä on tässä hoideltu vuosien aikana milloin milläkin. Apteekin reseptivapaista litkuista on kokeiltu suurinosa. Lähtien näistä jäädytysjutuista kerran viikossa tehtäviin hoitoihin.

Vaikka syylät ei sinänsä vaarallisia olekaan niin ne on ihan hyvä hoitaa pois koska ovat tarttuvia. Ja varsinkin jos ovat sellaisella alueella että ovat tiellä. Kaikillahan niitä ei tule mutta lapsuudessa kun se kropan oma vastustuskyky ei vielä ole syyliä vastaan herännyt, niin niitä aika monelle tulee. Muistan että mulla itsellä oli aikanaan varpaissa ja ne oli kurjia koska tanssin silloin vielä balettia ja se varvastossuilla tepsuttelu teki syylien takia kipeää.
Syylien hoito on myös yllättävän kallista. Kunnallisilla terveysasemilla niitä ei ainakaan Helsingissä tietääkseni enää jäädytellä tai muutenkaan hoideta. Yksityisellä jäädytetään mutta se maksaa ja harvoin yksi hoitokerta riittää. Se on myöskin hieman kivulias hoitokeino.

Kaksikolla nämä on tosiaan vuosien mittaan tulleet ja menneet, joskus on joku hoito tehonnut ja joskus ovat hävinneet ihan itsestään. Tokalla on kuitenkin sormessa möllötellyt sellainen isompi tapaus joku reilun vuoden joka ei vaan häviä. Käytin pojan sitten jo lekurilla että varmistetaan nyt varmasti että se edes on syylä (lähtisin kyllä sanomaan että tunnistan syylän mutta noin niinkuin kaikenvaralta) ja että saadaan vaikka jo sitten jotain reseptikamaa. Tohtori siinä arpoi hieman sormi suussa mutta laittoi konsultaatiota eteenpäin mistä saatiinkin sitten ihan tosi hyvät hoito-ohjeet jotka ensinnäkin tehoaa, toisekseen on kivuttomia ja kolmanneksi on edullinen hoitomuoto!

Ja kun kerran näin käypä hommeli löytyi niin minäpä vinkkaan etiäpäin.

Pehmitä syylää ensin lämpimässä vedessä muutama minuutti. Kuivaa hyvin. Hio syylää no 60-80:n hiekkapaperilla (en ymmärrä noista numeroista mitään mutta semmoisella mahdollisimman karhealla) niin että sitä "syyläkudosta" irtoaa ja alkaa vähän tihkumaan verta. Tämä ei satu ja meillä Toka hoiti tämän hiontaosuuden itse. Hiekkapaperilla pitäisi yrittää raaputella kaikki irtoava kudos pois. Ja huom!!! Sitä syylävirusta kertyy siihen hiekkapaperiin ja koska se on tarttuva niin hiontavälineet on kertakäyttöisiä eli aina pitää uusilla tavaroilla tehdä se hoito. Jalkaraspit ja hiontakivet eivät sovellu!!!
Hiomisen jälkeen laitetaan jotain reseptivapaata apteekkikamaa (välttämättä hoito ei koske laisinkaan mutta jos kipua tulee niin se on tässä vaiheessa kun sitä hoitavaa ainetta menee siihen rikkinäiselle syylälle) syylän päälle. Ja lopuksi syylä peitetään ilmastointiteipillä. Kyllä, luit oikein! Apteekista saa toki keinoihotyyppisiäkin valmisteita mutta ensinnäkin ne pysyy lapsilla huonosti ja toisekseen maksaa sikana. Tämä on se kestävin vaihtoehto.
Hoito toistetaan parin päivän välein.

Varsinaista syylävirukseen tehoavaa hoitoa ei ole, tämä yllä kerrottu hoitomuoto perustuu ärsytysreaktioon, jolla elimistön omaa puolustusta pyritään herättelemään. Ja joskus hoitoa joutuu jatkamaan useamman kuukauden. Syylä saattaa näyttää jo paranemisen merkkejä mutta tuleekin takaisin ja sitten saa koko roskan aloittaa taas alusta.

Että eikun askartelemaan! Lupaan jatkossa kertoa myös muista vastaavista vaietuista ällötyksistä jos niitä vastaan tulee.

Ja vielä KAKKAJUTTUJA!! JEEEE!!
Mua nyt ihmetyttää tämä nuorimmaisen vatsan elämä ihan tosissaan. Kolmas sai siis viime viikon perjantaina sen vikan rotarokotteen ja ne kaksi piikkiä mitkä nyt annetaan siinä 5kk neuvolassa. Tähän asti meidän vauvan vatsa on toiminut 2-3 krt viikossa. Nyt se toimii vähintään 3 kertaa päivässä. Vähintään. Yleensä vielä enemmän ja se tavara mitä sieltä tulee ei kyllä ihan normaalia ole. Vatsa myös selkeästi vaivaa vauvaa, se on välillä kipeä ja sieltä kuuluu outoa lotinaa ja korinaa. Unet on vaikeita ja yöt tosi rikkonaisia.
Ne aiemmat rotarokotteet ei vaikuttaneet näin vaan pikemminkin niistä tuli ummetusta. Samaa tavaraahan se oli mitä tälläkin kertaa saatiin joten tää on nyt musta ihan tosi kumma juttu. Vai onko tämä nyt joku kaikkien saatujen rokotteiden yhteisreaktio?
Vai meinaako se kehitellä itsellensä nyt jotain allergiaa? Iho on täysin siisti ja tyypin yleisvointi on hyvä. Se on nyt selvästi maha mikä on kipeä ja ongelmana. Koita tässä nyt sitten jotain kiinteitä alotella. Vittu mä ihan oikeasti haluaisin jonkun manuaalin näihin juttuihin.

4 kommenttia:

 1. Meitä varoteltiin rotarokotteesta, että saattaa vaikuttaa vatsantoimintaan sen kääntävästi, eli saattaapi mennä ummetuksesta ripuliin. En sitten tiiä kuinkahan kauan ripaskaa on normaalia, kun noi pienethän kumminkin kuivahtaa aika helposti.

  Heitin sua haasteella, koska olen koukuttunut näihin sun juttuihin :)
  http://parahdys.blogspot.fi/2013/04/111122.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistelisin että sen ekan rotarokotteen jälkeen tyyppi olisi ollut mahakipuinen jonkun aikaa, siinä kyllä oli flunssakin samaan aikaan niin paha sanoa että mikä nyt johtui mistä. Tokasta rokotteesta tuli jtn pientä oireilua ja nyt sitten tosiaan pyrstöyskitään jo toista viikkoa. Isot pojat eivät ole tuota rokotetta saaneet eivätkä koko rotaa edes sairastaneet niin tää on mulle nyt ihan vierasta. Noroahan meillä on pyöritelty parin vuoden välein ja vähän samantyyppistä tuo vauvan touhu nyt on (ilman yrjöä) eli siinä mielessä voisi kuvitella että se johtuu siitä rokotteesta. Tietty vaihtoehtona on sekin että se on joku vatsatauti mutta pikkasen epäilen sitä sillä kun ei meillä kellään muulla ole mitään. Ja kun väkeä on näin paljon niin se on jo ihan tilastollinen mahdottomuus että muka kukaan muu ei sairastaisi.

   Kiitos, kävin jo poimimassa kysymykset :)

   Poista
 2. meillä tuli ekasta rotasta kaks viikkoo hirveeta vihreetä myrkkyä. mut sit kun meni jo kolmannelle tms, vaihdoin korviketta ja kakka normalisoitui yhdessä yössä. ei mitään hajuu mistä oli kyse. tokasta satsista ei tullut mitään oireita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei oo mitään muutoksia tehty tai tapahtunut, muuta kuin saatu noi rokotteet. Musta on vaan jotenkin tosi outoa että kun kahdesta aiemmasta rotarokotteesta ei tullut tällaista ja nyt sit on elämä sekasin. Samaa rokotettahan se on joka kerralla.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?