tiistai 28. toukokuuta 2013

Pizzaperjantai

Mä rakastan itsetehtyä pizzaa. Yksinkertaista, tirisevää ja venyvällä juustolla. Toki meilläkin joskus sorrutaan pizzerioiden valmistamiin mutta eihän ne nyt kilpaile edes samassa lauseessa itsetehdyn kanssa. Kaupan pakastealtaastakin löytyy vain tasan yksi mitä voi harkita jos on pakko.

Mä en ole koskaan ymmärtänyt sitä että pizzaan tungetaan sitäsuntätä täytteeksi. Yksinkertaiset maut on parhaita ja se että pizza on helppo syödä. Jos täytteitä on liikaa niin syöminen menee liian taiteiluksi. Tässä tapauksessa vähempi on ehdottomasti parempi!

Suurin problematiikka on musta liittynyt aina pizzapohjaan. Pakasteversiot on ihan kamalia, menee pakon edessä mutta vain jos todellakin on äärimmäinen pakko. Pahvisia, ohuita luiruja.
Täydellistä pohjaa on etsitty valehtelematta vuosia, useita on kokeiltu mutta sitä oikeaa ei vain ole tullut vastaan. Kunnes se erään kerran löytyi vähän vahingossa.
Me herkutellaan Siipan kanssa aina ihan surutta Kaksikon ollessa isilässä. Saatetaan viettää keittiössä tuntikausia ja tehdään vain ruokia joista me tykätään. Kokeillaan uusia ja tuunaillaan vanhoja. Eräänä tällaisena viikonloppuna teki mieli pizzaa. Mutta miten sen pohjan kanssa sitten? Päätettiin kerrankin kokeilla valmiita jauhoversioita, kaupan jauhohyllyillä bongailtiin useammankin valmistajan "lisää vain vesi ja hiiva"-pizzajauhoja. Napattiin yksi kokeiltavaksi. Ja se oli rakkautta ensihaukkaisulla.
Mä en ollut koskaan tajunnut että täydellinen pohja ei synny vain vehnäjauholla. Vaan useamman jauhon combolla. Pikaisella vilkaisulla meidän kaapissa olevassa pizzajauhossa on kolmea eri jauhoa. Ja itseasiassa pizzapohja syntyy valmiilla pizzajauholla mun mielestä nopeammin kuin niillä aiemmilla, mitä ollaan kokeiltu. Vaikkakin kaikki vaivattava taikina pitää tehdä ajan kanssa ja kiireettä, silloin tulee täydellinen taikina.


Maailman parasta pizzaa

Tämä, kuten kaikki mitä meillä syödään, taipuu vegeksi tai lihalliseksi. Ihan miten haluaa. Toimii Margharitana tai lihaisana.
Nyrkkisääntönä on se että valkosipulia, basilikaa tai mozzarellaa ei voi olla liikaa! Älä siis säästele.

Tarvitset:
pizzajauhoja (todennäköisesti myös hiivaa, tarkista paketista)
joku 400g paseerattua tomaattia, voi laittaa enemmän tai vähemmänkin (ketsuppi ja vesi pelittää myös hätätilanteessa)
valkosipulia vähintään 4 kynttä, enemmänkin on sallittua
tuoretta basilikaa
suolaa
pippuria
3 mozzarellapalloa
jotain juustoraastetta (emmental, pizzajuusto, ricotta, parmesan, mitä ikinä nyt keksitkään tai jääkaapista löytyy)

(jauhelihaa tai soijarouhetta)

Valmista pohja. Sen kohotessa aloita täytteen valmistus. Jos käytät jauhelihaa, ruskista se pannulla. Pilko valkosipuli silpuksi. Lisää pannulle paseerattu tomaatti ja anna sen lämmetä hetki (jos olet ruskistanut jauhelihan niin voit heittää paseeratun tomaatin sinne perään, vähennä lämpö ihan minimiin sitä ennen). Heitä valkosipulit sekaan sekä esivalmistettu soijarouhe, jos käytät sitä. Mausta. Revi sekaan basilikaa ihan sikana! Anna hautua hetki hyvin miedolla lämmöllä. Maista ja lisää jos joku maku uupuu.

Kauli taikinaa vähän tai painele se uunipellille muotoonsa. Lisää täyte. Siivuta mozzarellapallot ja levitä siivut tasaisesti täytteen päälle. Lisää vielä juustoraastetta. Paista uunissa siinä 200-225 astetta niin kauan että juusto on syötävän hyvännäköistä. Jos teit Margharita-version niin valmiin pizzan päälle voi vielä lisätä tuoretta basilikaa.
Syö itsesi ähkyyn.

2 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut Sara Lee Pizza kitt valmispohjapakettia? Me tykätään siitä vaikka muista valmispohjista en tykkää yhtään. Itse tehty pizza on niiiiiiiin nam, voisin syödä (kirjaimellisesti) joka päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo, mutta oon sitä pakettia kyllä monta kertaa pyöritellyt käsissä. Miten se toimii, musta se paketti on ainakin jotenkin ihan oudonmallinen :D leivinpaperi! Ja pizzaa voisi kyllä syödä ihan joka päivä.... toinen mitä meillä himotaan jokapäiväiseksi on jauhelihapiirakka mutta tarvii tehdä siitä joskus vaikka oma postaus :P

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?