keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Pula-ajan Folke West

Kuten selväksi on tullut, meidän perheen lomat lähestyy!

Viime kesänä mä olin pitkillä sairaslomilla kovien rytmihäiriöiden takia joten pääpaino kaikessa oli lepo ja hommat saneli vointi. Mä en käytännössä tehnyt viime kesänä mitään. Olin vain ja koitin kestää.

Mä olen asunut suurimman osan aikuiselämästäni Kallio/Alppila-akselilla. Mulla on aivan valtaisan muistorikas rakkaus Alppilaan, ei varmaan löydy siltä seudulta kovin montaa talonkulmaa tai asfaltinpätkää josta mä en saisi kehiteltyä itselleni jotain nostalgiatrippiä.
Mutta lyhyessä ajassa olen saanut kehitettyä melkoisen tunnelatauksen myös tätä uutta kotikaupunginosaa kohtaan. Uusioperheemme on asettunut ja rakastunut Vanhankaupungin kupeeseen.
Monelta osin täällä on vielä vieraita paikkoja mutta nyt seuraa hehkutusta niiltä osin mitä jo tiedetään! Ja syitä miksi kannattaa suunnata Vanhaankaupunkiin ja lähimaastoon! Näitä me puuhataan lomalla.

Helsinkihän on alunperin perustettu tänne missä Vanhakaupunki sijaitsee. Nimi ei siis ole ihan täysin muuten vaan keksitty. Tänne Kustaa Vaasa alun perin perusti Kuninkaankartanon vuonna 1550. Päättivät sitten kuitenkin muutaman vuoden jälkeen sijoittaa keskustan parempien kauppayhteyksien varrelle, mutta nimi jäi! Helsingin vanhin talo sijaitsee edelleen tuossa lähimetsässä, ompahan vaan erittäin huonossa kunnossa!

Kosken yläjuoksulla

Vanhakaupunki nostaa mieleen yleensä ensimmäisenä kosken. Eikä ihan syyttä! Keväällä koski on näkemisen arvoinen, heti jäiden sulattua. Pauhu on melkoinen ja oikeasti jopa vähän pelottava näky. Toukokuussa pauhut laantuu eli siinä mielessä nyt on jo myöhäistä mutta kannattaa pitää mielessä vaikka ensi kevättä varten. Mykistää aikuisenkin.
Koski on mukava toki kesäaikanakin. Sen kupeessa sijaitsee Tekniikan museo ja huomhuom! 18.5 Museoiden yönä on vapaa pääsy ja yllätyksiä luvassa aina klo 23 asti. Muuten Tekniikan museossa on torstaisin pidennetty aukioloaika ja ilmainen sisäänpääsy. Vieressä myös Voimalamuseo.


Pauhuja

Tekniikan museon kupeeseen jää myös mylly joka on musta tosi kiva. Kun mä sitä Vanhaa Porvoota myös haikailen, niin tuossa myllyllä on musta jotain Porvoohenkistä.

Kaksikko käy Vanhankaupunginkoskella mato-onkimassa, ja pääseepä täällä lupien kanssa ihan tositoimiinkin. Näin keväällä tänne valuu päiväseltään paljon koululaisia kokeilemaan kalaonnea. Tarkkana tosin kannattaa olla sen suhteen että mitä kalansaalista syö, Vanhankaupungin ahvenista on ainakin löytynyt korkeita myrkkypitoisuuksia.


Luvallista kalastusta

Mutta kaikenkaikkiaan, Vanhankaupunginkoski on alueena ihan mahtava koko perheen kesäpaikka! Erilaisia tapahtumia löytyy pitkin vuotta.
Eri puolilta Vanhankaupunginlahtea löytyy myös useita lintutorneja joista voi bongata tipusia mutta niistä näkee hyvin sitten myös lähiympäristöä. Täällä onnistuu lenkkeily, pyöräily kuin melontakin, talvella Vanhankaupunginlahtea kiertää hiihtolatu. Jos Vanhankaupunginkoskelle suuntaa ihan lenkille niin siitä voi halutessaan suunnata helposti Viikin luonnonsuojelualueelle.


Koskenvartta pitkin käveltäessä löytyy rannanvarrelta ihanteellisia piknik-paikkoja. Tähän aikaan vuodesta kanadanhanhetkaan eivät vielä ole paikalla terrorisoimassa, loppukesästä rannanvarsi on aika kettumainen kulkea koska hanhet käyvät vähän turhankin tuttavalliseksi. Plus ne on paskoneet joka paikan. Mutta nyt siis vielä rannanvarressa on kivaa.
Jos piknik ei houkuta niin kivana vaihtoehtona voi toimia myös Koskenranta. Terassi on tosi mukava, kosken pauhu kuuluu siihen mutta ympäristö on rauhallinen ja keskellä luontoa. Viime kesänä ne harvat aamupäivät kun olo oli hyvä, tuli lähes poikkeuksetta suunnattua tänne kirjan kanssa.


Ravintola Koskenranta

Sinänsä lapsiperheelle "helpoin"  (ja halvempi) vaihtoehto ihan ehdan ruokailun osalta taitaa olla Chicos joka löytyy sekä Viikin Prismasta että Arabian Kauppakeskuksesta. Mutta sellainen juoma/jätskitauko on Koskenrannassa kiva ja nimenomaan terassilla!


Rakkauslukkoja Vanhankaupunginkosken pienellä sillalla

Jos sinne Chicosiin suuntaa niin Viikin Prismalta ihan kivenheiton päässä on muuten Gardenia. Mä olen tuolla ollut yksissä häissä eli sen ihmeemmin paikkaan en ole tutustunut mutta ehdottomasti se on käytävien listalla.

Vanhankaupunginlahti

Jos taas suuntaa Koskelta Hämeentietä pitkin kohti Arabiaa, tulee ohittaneeksi superkauniin Annalan. Talvella Annalanmäki on lähimuksujen suosikki pulkkamäkensä takia. Kesällä taas voi käydä ihastelemassa hevosia. Tämä seutu on monesti vähän pimennossa syntyperäisiltä helsinkiläisiltäkin mutta tänne saapuessa tuntuu paikoin kuin olisi matkustanut vähän kauemmaskin maaseudulle vaikka oikeasti ollaan vain vartin bussimatkan päässä keskustasta.

Annala


Hämeentietä eteenpäin mentäessä ohitetaan myös brunsseistaan tuttu Dylan, josta saa arkisinkin oikein hyvän lounaan ja Taideteollinen korkeakoulu, jonka kupeessa on muuten pieni Kynä ja Paperi taiteilijatarvike-kauppa ja kahvila. Laadukkaiden ja edullisten tarvikkeiden ja pullan lisäksi täällä myydään (ainakin viime kesänä) myös vintage-huonekaluja. TAIKia vastapäätä sijaitsee sarjakuva-alan monitoimikeskus Sarjakuvakeskus, jonka yhteydessä myös kahvila.Heti perään tuleekin Arabiakeskus. Porsliinitehdas on perustettu 1873, Arabian tehtaan historiaa voi ihailla tehdaskierroksella. Nykyään täältä löytyy myös mm. Iittalan, Pentikin ja Finlaysonin tehtaanmyymälät, meidän lähikirjasto ja posti, museo sekä paljon paljon muuta.


50 metrinen piippu toimii Tehdaskorttelin maamerkkinä

Arabiakeskukselta kun suunnataan vähän eteenpäin, tullaan kulttuuri- ja asukastalo Kääntöpaikalle. Täällä on kaikennäköistä asukastoimintaa niin vauvajumpasta ja joogasta kirppareihin ja erilaisiin kursseihin. Ylipäätänsä meillä on täällä hyvinkin aktiivinen ja tehokas kaupunginosayhdistys Artova.

Paljon on varmasti vielä nähtävää ja varmasti moni oleellinen seikka jäi mainostamattakin. Mainitaan vielä kivenheiton päässä oleva Intian leikkipuisto ja Vekarakirppis. Täältä ei oikeasti tarvitse poistua viikkokausiin mihinkään kun kaikkea on ihan lähellä, niin aikuisille kuin lapsillekin.

Loppuun vielä vinkkiä, meillä on täällä tällä viikolla Katufestivaali. Hämeentiestä suljetaan pätkä ja mukana on niin kirppareita, työpajoja kuin Ravintolapäiväkin.
Me ollaan ainakin menossa!

6 kommenttia:

 1. meillä on täällä teollisuusalueella sellainen ruoholäiskä jonkun rengashallin (siis ikkunoista näkyy sisälle ja on paljon renkaita) ja joutomaan välissä. siinä on kiva kölliä. tulkaa tänne kaikki ja tuokaa gentrifikaatio mukananne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt joutu turvautumaan jo wikipediaan että tajusi mistä sä puhut :D

   Poista
 2. Mä en kestä! En en en! Tahdon teidän hoodeille! Oon joskus asunut Hermannissa, tuli aika paljon käytyä lenkkeilemässä tuolla suunnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hermanni on kanssa kiva! Ja tulkaa meidän hoodeille, täällä on kivaa!

   Poista
 3. Ihania kuvia! Asuin viitisen vuotta Hermanni-Käpylä -akselilla, ja noilla nurkilla on tullut maleksittua iltalenkin tai milloin minkäkin tekosyyn varjolla monta kertaa. I <3 Helsinki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpyläkin on ihana! Näillä seuduilla on jotain yhteisöllisyyttä :) lähtien sieltä Alppilasta sinne jonnekin Käpylän ja Kumpulan perukoille. Tykkään kanssa.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?