lauantai 29. kesäkuuta 2013

Suomenlinna

Mun täytyy rehellisesti myöntää että Suomenlinna on mulle tarkoittanut aina pussikaljaa. Kovin montaa kertaa en Suokissa ole käynyt ilman että siihen on liittynyt läjä kavereita, kylmä juoma ja musiikki. Ja tää on musta melko nolo homma ottaen huomioon että olen paljasjalkainen helsinkiläinen (joskin vain ensimmäisen polven stadilainen ja muuallakin pk-seudulla asunut). Siippa sensijaan käy vähintään kerran kesässä Suokissa ihan turistin ominaisuudessa.

Eräänä helteisenä kesäpäivänä Siippa ilmoitti että nyt mennään Suokkiin. Eka käytti vapaudu vankilasta-korttinsa ja suuntasi kaverille. Mutta muun perheen voimin suunnattiin Kauppatorille odottamaan lauttaa.

Mä olen täysin historianörtti. Ulkomailla tutustun paikkoihin aina historian kautta. Perheparkaa on raahattu jos missä museossa ja hautuumaalla, mun räpsiessä kuvia ja suu vaahdossa pajattaen arkkitehtuurista ja historiasta.
Eihän tuo Suomenlinna mikään Edinburgin linna ole mutta kuitenkin.... vau!
Suomenlinnan merilinnoituksen rakentaminen aloitettiin 1700-luvulla Helsingin edustalla oleville saarille. Linnoitusta ei ole kuitenkaan rakennettu suojaamaan Helsinkiä vaan Ruotsin valtakunnan puolustukseksi. Tätä nykyä Suokki on Unescon maailmanperintöluettelossa esimerkkinä oman aikansa eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Oman erityispiirteensä antaa sen merkitys kolmen valtion, niin Ruotsin, Suomen kuin Venäjän puolustuksessa.
Heti alkuun todettakoon että ÄLÄ laita päällesi liehuvahelmaista mekkoa. Suokissa tuulee aina vaikka olisi kuinka helteinen päivä. Allekirjoittanut vilautteli alusvaatteitaan parikin kertaa eli tämä on nyt kuulkaa ihan empiirisesti testattu. Laita myöskin jalkaan kunnon kengät! Släpäreillä saat jalkasi superkipeiksi koska kadut ovat mukulakivetystä. Tämänkin testasin.

Tätä nykyä Suomenlinna on myös kaupunginosa, joka tarjoaa kodin yli 800 vakituiselle asukkaalle ja työpaikan yli 450 henkilölle. Suokista löytyy mm. oma kirkko, päiväkoti, hostel ja vankila.
Siviilihallintoon Suomenlinna siirtyi 1973, lukuunottamatta Pikku Mustasaarta jossa toimii Merisotakoulu.
Merilinnoitus, joka myös Viapori nimellä tunnetaan, on epäsäännöllinen bastionlinnoitus. Lisää tietoa moisesta sanahirviöstä täällä.
Ihan perheen pienimpien tahtoikäisten kanssa ei raunioihin kenties kannata mennä kiipeilemään, siellä kun voi ihan tosissaan myös satuttaa itsensä. Saarelta löytyy kuitenkin mm. leikkipuisto ja Suomenlinnan lelumuseo. Sota-ajan lelut ja pelit ovat museon erikoisuuksia. 11.6-10.8 välisenä aikana järjestetään myös Kustaan Miekka - seikkailukierros lapsille. Eikä pidä unohtaa Sukellusvenettä, mutta siitä lisää myöhemmin...

Uimaankin pääsee

Suomenlinnasta löytyy myös sisätiloista jos jonninmoista ihmeteltävää mutta koska päivä oli kuuma ja saarella oli ihanan vilpoisaa, me käytettiin kaikki aika tällä kertaa ulkona. Mutta ehdottomasti tänne voisi tehdä retken vähän paskemmallakin ilmalla ja panostaa silloin tutkimaan museot ja muut. Aikaa kannattaa varata jokatapauksessa runsaasti koska jo pelkästään saapuminen ja lähteminen voivat viedä aikaa jos lautalle on ruuhkaa. Ylipäätänsä täällä viettää helposti koko päivän.
Suomenlinnaan siis kuljetaan vesiteitse. HSL:n lautta liikennöi suht tiheästi ympäri vuoden ja paikalle pääsee myös vesibussilla. HSL:n lautan lähtöpaikka Kauppatorilla n. Presidentinlinnan kohdalla.
Suomenlinnassa on oma pikkukauppa mutta eväät kannattaa haalia mukaan Kauppatorilta. Grillaus ja avotulen teko on kielletty, maailmanperintökohteessa kun satutaan olemaan mutta saari on täynnä kivoja alueita joihin voi pistää piknikin pystyyn. Tai sitten voi suunnata yhteen monista ravintoloista ja kahviloista. Saarelta löytyy ravintoloiden ja kahviloiden vessojen lisäksi viisi vessaa jotka on metkitty karttaan. Olivat muuten hyvin siistissä kunnossa ja esteettömät eli rattaiden kanssa pääsi hyvin menemään, erityismaininta tästä.

Venäjän vallan ajasta kertovat yhä länteen suunnatut tykit valleilla. Bongaa kuvasta kurkkiva Toka.

Mulle tuli ihan kokonaan uutena tietona että Suokin linnoitus on maailman suurimpia merilinnoituksia. Ja kaikki loputkin saaren talot on osa puolustusmuuria.
Kaduilla ei ole myöskään laisinkaan nimiä Suomenlinnassa vaan postiosoitteet muodustuvat saaren kirjaimesta ja talon numerosta. Esimerkiksi Suomenlinnakeskuksen osoite on Suomenlinna C 74, koska se sijaitsee Isolla Mustasaarella ja sen kirjain on C.
Suomenlinnan historian tärkein henkilö on Augustin Ehrensvärd (1710-1772), joka vastasi Viaporin linnoitussuunnitelmasta ja myös johti linnoitustöitä. Susisaaressa sijaitsee tyypin hautamonumentti.


Tämmöiset maisemat saa aina haaveilemaan saaristossa asumisesta

Suomenlinnassa on myös muutamia vuokra-asuntoja mutta niitä vapautuu harvoin, vain muutama asunto vuodessa. Keväällä 2013 hakijoita oli 450...
Asuinpaikka Suokki on kylämäinen jossa asukkaat tuntevat toisensa. Saarella on vilkas asukastoiminta ja yhdistys- ja seuratoiminta on asukkaan arkea. Asukasyhdistyksen sivut täällä.
Suomenlinnan Hoitokunnan työntekijöistä noin puolet asuu linnoituksessa. Että eikun hakemuksia vetämään.


Kuninkaanportti on Suomenlinnan tunnusmerkki ja linnoituksen alkuperäinen sisäänkäynti

Suokissa on jonkunverran paikkoja jotka on auki vain kesäkaudella. Yksi näistä on Tykistölahden rannalla oleva Sukellusvene Vesikko.
Vesikko rakennettiin ja laskettiin vesille Turussa 1933 osana saksalaisten salaista laivaston uudelleenrakentamisohjelmaa. Suomen valtio osti Vesikon 1936.
Puolustusvoimillamme on ollut viisi sukellusvenettä ja Vesikkokin on ollut osana puolustamassa maatamme. Talvisodan sytyttyä Vesikko partioi Suomenlahdella ja Jatkosodan aikaan itäisellä Suomenlahdella. Upottipa Vesikko myös Suursalmen itäpuolella olevan neuvostoliittolaisen kauppalaiva Vyborgin. Torpedoita ammuttiin kaksi joista toinen meni ohi mutta toinen osui Vyborgia peräosaan ja upotti laivan. Jos lähtee tutkimaan neuvostoliittolaista historiankirjoitusta niin voi löytää hyvinkin vähätteleviä mainintoja Vyborgin upottamisesta; väitettiin että Vyborgia vastaan hyökkäsi useita sukellusveneitä ja saksalaisia vesilentokoneita ja torpedoita ammuttiin toistakymmentä. Sotaretoriikkaa veli venäläisen tapaan siis. Neuvostoliittolaiset vartiomoottoriveneet yrittivät upottaa Vesikon syvyyspommeilla mutta niin vain karkuun pääsi livahtamaan.
Pariisin rauhansopimus kielsi vuonna 1947 Suomen puolustuvoimilta sukellusveneiden omistamisen. Muut sukellusveneemme myytiin Belgiaan metalliromuksi mutta Vesikko säästettiin. Sukellusvene on monen mutkan kautta päätynyt Suomenlinnaan ja se on entisöity alkuperäiseen asuunsa.


Sukellusvene Vesikko

Suomenlinnan visiittinsä voi suunnitella etukäteen ja saarta voi kierrellä joko omatoimisesti tai opastetusti. Tässä vielä muutama vinkki jos olet liikkeellä lasten kanssa. Me oltiin liikkeellä rattaiden kanssa ja suht hyvin sujui. Koko saari on pääsääntöisesti siis mukulakiveä eli rattaissa on oltava hyvät renkaat plus muutamassa paikassa tarvittiin nostoapua. Ylipäätänsä jos lasten kanssa on liikkeellä niin jo pelkistä turvallisuussyistä sanoisin että kaksi aikuista mukaan.
Jos ollaan liikkeellä pelkällä aikuisväestöllä niin käyntiin voi liittää myös vaikka Kesäteatterin näytännön (huom liput varattava etukäteen lippupalvelusta), käynnin Suomenlinnan Panimolla ja ruokailun linnakkeessa sijaitsevassa Ravintola Walhallassa.


Munkkikahvit vielä kauppatorilla ennen kotiinlähtöä

Kaikenkattava tietopläjäys Suomenlinnasta täällä.

6 kommenttia:

 1. Kiitos, ihan mahtava Suokki-esittely! Se on meilläkin taas agendalle, kunhan tässä ehditään. Mieluusti jonain vähätuulisena päivänä (koska siellä tuulee silti). Tästä tuli oikea Suokki-kuume! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suokki on kiva jos on joku +25 :) siellon silloin vilpoisan kuuma. Harmitti kun ei älytty ottaa uimakamoja mukaan niin ois päässyt vähän pulahtamaan mutta onneksi järski vilpoitti. Ja kiva kun tykkäsit :)

   Poista
 2. Jes, tykkäsin! Tuli mullekin ihan uutta tietoa vaikka oon paikan päällä muutamaan kertaan käynyt :) Mulla on sama "vika", eli historianörtteys, se oli ehdottomasti mun lempiaine jo kouluaikoina ja luen paljon historiapainotteisia kirjoja ja elämänkertoja... Ok, tosin joudun myöntämään, et pariin viime vuoteen en ole niin paljoa ehtinyt niitä lukea mitä haluaisin :) Ja raahaan myös perhettä tuijottelemaan historiaa aina reissuilla, sekä suomen sisällä, että ulkomailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeeeeeee :) Multa yksi kaveri joskus kärtti matkablogia kun facebokin puolelle aina pistin kaikenmaailman tietoiskuja valokuvineen reissujen jälkeen. Nyt vaan ei ole pariin vuoteen tullut juurikaan reissattua :D onneksi yksi muksuista tykkää kanssa historiasta (oli ihan liekeissä kun oltiin Ateenassa ja kierrettiin Akropolis ja muut) ja Siippa myös mutta ei nekään ihan niin nörttejä ole kuin mä.

   Poista
 3. Heh, mä olen ollut kuusi kesää Suokissa oppaana (ja edelleen välillä teen keikkaa), mutta arvaapa olenko saanut lapsia vietyä sinne? Suutarin lasten kengät ja sillä tavalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta olisi niin kiva joskus tulla sellaiselle opastetulle kierrokselle, hyvältä oppaalta saa niin paljon sellaista irti mitä ei saa jos itseopiskelee. Mutta se pitäisi olla lapseton reissu silloin :) On kyllä kiva paikka ja varmaan pääsääntöisesti kiva duunikin. Onhan tolla mieletön historia takana.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?