keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin

Mulla on tällä hetkellä elämässä vaihe että pystyn lukemaan paljon. Kirjallisuutta laidasta laitaan. Useamman kirjan sisältäviä kokonaisuuksia tai novelleja. Mitä vain.
Käyn kirjastossa kerran pari viikossa. Mulla on pitkä lista varauksia ja tietysti kierrän myös hyllyjä ja etsin satunnaisia helmiä.
Yksi näistä löytyneistä helmistä on Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin.

Mikään uusi juttuhan tämä kirja ei ole. Mäkin olen toki tästä kuullut jo kuukausia sitten, kuten myös siitä että kirjasta on tehty tv-sarja joka on Suomessakin näytetty. Ja jonka missasin.

Jokatapauksessa, koko homma aukesi mulle kun aloin lukemaan. Että miksi tästä on niin paljon metelöity. Eikä turhaan. Ensimmäiset kymmenen sivua luettuani tiesin jo että tässä on paras kirja pitkään aikaan. Kenties koko vuosikymmenen paras. Kirja joka oikeasti heiluttelee. Ja tuntuu miltei toivottomalta koska seuraava osa ilmestyy vasta ensi keväänä. Tosin ompahan aikaa pureskella ensimmäistä osaa.

En halua paljastaa sen ihmeempiä yksityiskohtia. Kirja kertoo AIDSin tulosta Ruotsiin. Se kertoo varmasti riittävästi. Senverran kerron että kirjasarjan nimi tulee tositapauksesta jossa vanhempi sairaanhoitaja toruu nuorempaa sairaanhoitajaa joka on pyyhkinyt AIDSiin kuolemaisillaan olevan nuoren miehen poskilta kyyneliä ilman hanskoja.

Tarina on puhutteleva mutta jättää sanattomaksi. Jos jotain on syytä ihmisen lukea niin tämä.

Vain muutama vuosikymmen sitten.

3 kommenttia:

 1. Mä luin jonkun Jonas Gardellin haastattelun - oisko ollut MeNaiset - ja mietin, että tää kirja on kyllä luettava. Keväällä oli intensiivinen lukukausi ja tuli ahmittua kirjoja koko ajan, nyt on vielä(kin) takki niin tyhjä pääsykokeista (ja kun en ole töissä en ehdi lukea!) että kirjapinot vaan kasvaa, ja rästit kirjastoon. Pitääkin alkaa heti jonottaa tätä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisit saanu ton multa mut on hitto vaan viikon laina-ajalla :/ ja pitää palauttaa ens ma.

   Poista
  2. Ehkä mä bongaan sen kanssa bestseller-hyllystä :)

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?