lauantai 13. heinäkuuta 2013

Linnanmäki ja Vuoristorata

Tänään juhlittiin Linnanmäellä 62-vuotiasta Vuoristorataa. Syntymäpäivänsä kunniaksi laitevanhus tarjosi koko päivän ajan ilmaisen kyydin halukkaille. Eli nyt jos on lähtökuopissa niin vielä ehtii!


Vuoristorata on Lintsin suosituin laite

Vuoristoradan on aikanaan koonneet vuonna 1950 Lintsin työntekijät tanskalaisten piirustusten pohjalta. Aluksi ajateltiin että rata kestäisi käytössä vain muutaman vuoden mutta jokavuotisten kunnostusten sekä puuosien uudistamisella laite on edelleen tänä päivänä käytössä. Kaikki puuosat on tätä nykyä tietenkin uudistettu mutta radan junissa on edelleen alkuperäiset tammirungot 50-luvulta.
Puuta Vuoristorataan kului pienen metsän verran.
Vuoristoradan Jarrumiehet muodostavat oman kuninkaallisen eliittinsä. Harvassa huvipuistossa tätä nykyä edes on vuoristoradan vaunuissa mukana oma jarrumies. Etuna näissä miehitetyissä vaunuissa on se, että radalle voidaan lähettää samaan aikaan useampi vaunu koska täten vaunut voidaan pysäyttää koska tahansa.
Jokaisella Jarrumiehellä on oma numeronsa, joka määräytyy senmukaan koska Jarrumies on uransa aloittanut. Esimerkiksi #2 on aloittanut uransa vuonna 1988.
Numerolla yksi on itseoikeutetusti Topi, joka toimi Vuoristoradan jarrumiehenä kadehdittavat 37 vuotta ennenkuin jäi eläkkeelle. Topin numero on jäädytetty kunnianosoituksena ja hänen paitansa löytyy kunniataululta Vuoristoradan sisäänkäynniltä.
Jarrumiehet suuntaavat jokavuosi johonkin päin maailmaa opintomatkalle, jonka aikana vieraillaan jossakin huvipuistossa.

Yhdysvaltalainen vuoristoratakerho ACE on julistanut Linnanmäen Vuoristoradan klassikoksi. Vastaavat vaatimukset täyttää Euroopassa vain kymmenen muuta vuoristorataa.
Me asuttiin Linnanmäen naapurissa seitsemän vuotta. Kesän tuoksuun kuului aina hattara ja Vuoristoradan puinen tuoksu. Mä kaipaan sitä tuoksua. Ihmisten kirkuminen oli kotona ihan yhtä yleinen ääniala kuin ratikoiden kolinakin.
Mulla oli aikanaan muuten tapana raahata lähes kaikki treffikumppanit Lintsille Jarrumiehen terassille. Ja koska mä pelkään laitteita niin edelleen mun suosikkilaite Lintsillä on Jarrumiehen terassi.


Täällä kuulee potpurin Lintsillä esiintyneistä artisteista. Paul Ankaa ja Cliff Richardia kuuluu ainakin.

Pusukopin lisäksi Lintsiltä löytyy myös Pusukuja


Lintsikin uudistuu joka vuosi, viime kauden jälkeen vuosikausia palvellut Kummitusjuna sai väistyä tämän kauden uutuuden tieltä. Nyt Kummitusjunan paikalla on Kyöpelinvuoren Hotelli.
Vanhempi kävijäväki saattaa muistaa Linnanmäellä olleet Vedenneidot. Kohde avattiin vuonna 1950. Varsinaisesti tämä kohde ei ollut mikään laite, uimapuvuissa olevat nuoret neidot makasivat tasanteilla ja kävijät yrittivät maksua vastaan tiputtaa heidät veteen heittämällä palloja tolpassa olevaan avausnappiin. Olipa osa tytöistä tasanteilla jopa vapaaehtoisesti yläosattomissa kellon ollessa tarpeeksi paljon ja lapsiperheiden jo poistuttua huvipuistosta. 1970-luvun loppupuolella naisasiajärjestö huolehti tasa-arvon nimissä pudotettavaksi myös miehiä. Lopulta vedenneitohalli suljettiin koska naisasialiitto koki hallin toiminnan naisten arvoa alentavana.


Karuselli on Linnanmäen vanhin laiteMustekalan vieressä vasemmalla entisen Sateenkaaren aurinko. 

Vanhaa naapuria on pakko kehua myös siitä että vaikka näyttäisi että Lintsillä on kamalasti väkeä niin laitejonot etenee aina aika ripeästi. Ainakin jos vertaa muihin huvipuistoihin.

Mulla ei ole kokemusta miten Lintsi toimii tätä nykyä pienten lasten kanssa mutta meidän teineille paikka on tuttu ja turvallinen. Huvipuisto on sopivan kokoinen ja nykyään meidän perheen aikuisväkeä helpottaa se että Kaksikolla riittää pituus joka laitteeseen. Meidän ei tarvitse olla mukana kuin lompakkona. Useimmiten (kuten tänäänkin) me poistutaan paikalta parin tunnin jälkeen mutta Kaksikko jää huvipuistoon vielä tuntikausiksi.


Rinkeli korvasi Helsinki-pyörän vuonna 2006, Helsinki-pyörä nykyään Tykkimäellä

Linnanmäellä on aika tarkat turvarajoitukset, mikä tietysti on hyvä. Mutta itse koin aikanaan aika raskaaksi sen että jouduin pyörimään kaikki laitteet tuplasti koska yksi aikuinen ei voi olla saattajana kuin yhdelle lapselle. Tänään Lintsillä näkyikin pyörivän Laitekummeja, jotka tulevat tarvittaessa laitteeseen mukaan. Aivan huippujuttu!
Vaikka meidän perhe käy Linnanmäellä monta kertaa vuoden aikana, ei me syödä siellä juuri koskaan. Jos hattaroita ja pehmiksiä ei lasketa. Me ollaan vuosikausia luotettu kivenheiton päässä olevaan Weeruskaan. Tulee meille ainakin halvemmaksi syödä siellä. Lisäksi se on paikkana niin tuttu, vanha naapuri tämäkin. Tätä mä olen suositellut kaikille jo vuosikausia, toki se vaatii sitten sen että lintsiltä poistuu.

Vanha koti Panoramasta kuvattuna

Sinänsä Lintsi ei musta ole pakollinen kohde Helsingissä käydessä. Voi mennä mutta ei ole pakko. Huvipuistoista se kuitenkin on ehdottomasti meidän suosikki.

4 kommenttia:

 1. LAITEKUMMI. No nyt löytyi unelmatyö! Onko ollut jarrunaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi jarrunainen näkyi olevan :D Jarrumies nimellä sekin siellä näkyi olevan.

   Laitekummi vois olla muuten jees duuni mutta pelkästään kesäaikaan osuva duuni ei innosta.

   Poista
 2. Lintsi on kyllä monen lapsiperheen kohokohta. Mekin olimme männä viikolla. Ja olihan hupaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jotenkin se muistikuva ja käsitys että Särkänniemi ja Tykkimäki olisi enempi pienille lapsille, tai jotenkin kivemmat kohteet. Mutta onhan huvipuisto aina huvipuisto :)

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?