keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

The Tall Ships Races

Mä en ole koskaan ollut mikään purjehtija-tyyppi. En ole itseasiassa koskaan edes ollut kunnon purjeveneessä. 
Vuonna 2003 me asuttiin Turussa ja sinä kesänä Turku oli yhtenä Tall Ships Racen satamana. Purjehdusinto muhun ei iskenyt vieläkään mutta isot purjeveneet alkoi viehättämään. Vene on ihan väärä sana edes kuvailemaan, ne on ihan valtavia laivoja.
The Tall Ships Races on kansainvälinen purjelaivoille järjestettävä kisa joka pidetään joka vuosi. Joka neljäs vuosi skaba on Itämerellä eli silloin on mahdollista että yksi kisa-satamista löytyy Suomesta. Koska kilpailun ideana on se että nuoret opettelevat purjehdustaitoja, on osallistuvien alusten miehistöstä vähintään puolet oltava 15-25 vuotiaita.
Tänä vuonna Helsinki on yksi laivojen satamista Tanskan Aarhusin, Latvian Riikan ja Puolan Szczecin lisäksi. Meitä hemmotellaan siis muutama päivä univormuilla ja purjelaivojen aikakaudella. Purjelaivoja on paikalla yli sata ja nuoria purjehtijoita yli 3000.
Laivoja on saapunut Hietsuun tasaisena virtana maanantaista lähtien mutta varsinaisesti homma on alkanut keskiviikkona. Kisan ympärillä on monenlaista tapahtumaa, torstaina on esimerkiksi Miehistöparaati klo 15 -> lähtö Svenska teaternilta  ja perjantaina yleisöllä on mahdollisuus vierailla Merivoimien miinalaiva Pohjanmaalla klo 14-17 välillä.

Kisan A- ja B-luokan laivoihin on myös mahdollisuus käydä tutustumassa ke-pe välillä. Laivat ilmoittavat itse omat vierailuaikansa mutta hyvin todennäköisesti suurimpaan osaan pääsee piipahtamaan ainakin päiväaikaan. Lauantaina laivat lähtevätkin kohti seuraavaa satamaa Purjeiden paraatin myötä.

Me vierailtiin venäläisellä MIRillä sekä meksikolaisella Cuauthemocilla.


Ruotsalainen Götheborg saapui satamaan kanuunoiden laukausten säestämänä

Tällä puolalais-aluksella viihdytti trubaduuri


MIRille halusin ehdottomasti koska siellä vierailtiin myös vuonna 2003 ja Ekasta napattiin silloin kuva kun poika istuu laivan ankkurin päällä. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin otettiin samanlainen kuva.Götheborg herättää voimakkaita fläsäreitä Pirates of the Caribbeanista. Huoltotoimia Kruzenshternillä, joka on muuten kilpailun suurin laiva ja maailman toiseksi suurin purjelaiva
Cisne Branco Brasiliasta

Mun on pakko sanoa että nyt kaksi kertaa tapahtuman käyneenä pisteet menee kyllä Turulle. Hietsussa laivat olivat jotenkin tosi sekavasti ja oli hankala hahmottaa kokonaisuutta. Samaten ihmisiä oli tosi paljon. Rattaiden kanssa liikkuminen oli vaikeaa, laivoille niiden kanssa ei voi kuvitellakaan menevänsä. Me meinattiin hukata jo meidän teinit siihen ihmisvilinään joten voi vaan kuvitella millaista paimentamista se on jalan liikkuvien perheen pienimpien kanssa.
Laivoihin oli lisäksi paikoin aika pitkät jonot. Nillityksestä huolimatta kyllä suosittelen tätä. Tämän kokoluokan paatteja ei ihan jokaisessa satamassa näe.

Jos haluaa kuitenkin tehdä täsmäiskun ja vierailla vain yhdessä niin suosittelen ehdottomasti Meksikolaista Cuauhtemocia. Tämä lähes satametrinen laiva on miehistöltään kisan suurin osallistuja ja laivan kokoa ei vaan voi hahmottaa valokuvista tai videoista. Se on itse nähtävä. Laiva toi mukanaan Helsinkiin 276-henkisen miehistön joiden näkymistä katukuvassa ei voi välttää jos Keskusta-Hietsu akselilla lähipäivinä liikkuu.

Cuauhtemoc
Cuahtemoc avasi ovensa yleisölle lähes heti satamaan kiinnittymisensä jälkeen ja olipa laivan saapuminenkin melkoinen spektaakkeli. Miehistö kiipeää aina mastoihin satamaan saapumisen ajaksi, korkeimmalla olevat tyypit ovat yli 50 metrin korkeudessa. Hullut!

Laivalla soi iloiset lattarit ja meno oli muutenkin melko hulvaton, jos vertasi vaikkapa Venäläiseen MIRiin..

Meksikolaiset tunnistaa tyköistuvista valkoisista univormuista. Sekä laiva että miehistö oli silmänilo!


How's Gopher and Doc?

Laivojen lisäksi voi käydä Lettukestit, jo mainitun miehistöparaatin, kuuntelemassa musiikkia kymmeniltä artisteilta, lasten kanssa vaikka kasvomaalauksessa ja hyppimässä trampoliinilla, vierailemassa kirjastoautolla tai katsomassa nukketeatteria. Paljon on siis saatu tapahtuman ympärille. Lapsille suunnatut jutut lähinnä Koffin puistossa!

The Tall Ship Races siis Hietsussa 17-20.7.2013, tapahtumaa klo 10-22 välillä.


5 kommenttia:

 1. Mä haaveilen tonne hyökkäämisestä (vaunuilla, oh noes) ja etenkin meksikolaisista. Siis lähinnä siksi, että menetin mun sydämen Meksikolle kun asuin siellä ja haluaisin langeta jokaisen meksikolaisen, naisen, miehen tai merimiehen, syliin aina kun sellaisen kohtaan. :D Nyt harmittaa että tän päivän spektaakkeli jäi välistä. Laiska, tyhmä minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne meksikaanit oli kaikki vaan aika lyhkäsiä :D Mut osa ihan suht komeita :P En bongannut kuin meksikolaisia miesmiehistoläisiä mutta on siellä kuulemma naisiakin.
   Ja hei menkää huomenna kattomaan Miehistöparaatia? Mä oisin halunnut sen nähdä, se on ilmeisesti aika karnevaalihenkinen mutta ei kerkiä :/ Tosin ne on kai luvannut vettä huomiselle...

   Poista
 2. Ahaa, näkemäni merihenkiset lyhyet hyypät oli siis noita meksikaaneja.

  VastaaPoista
 3. Juu, Lemmenlaivaa :D Mutta siitä ekasta komeasta laivasta tuli kyllä enemmän mieleen Pirates of the Caribbean, oisin varmaan juossut missä Jack Sparrow :D

  VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?