tiistai 2. heinäkuuta 2013

Vauva on...

...jo kahdeksan kuukautta! Kaksi vuosikolmannesta siis jo. Kääk!

Kuluneen kuukauden aikana vauva on mm.
 • oppinut vilkuttamaan
 • oppinut kaivamaan nenää
 • oppinut pyörittämään päätään (epäselvää vielä on ymmärtääkö vauva pään pyörittelyn asiayhteyden)
 • ollut ensimmäistä kertaa rannalla
 • ollut ensimmäistä kertaa nurmikolla tutkimassa ruohoa
 • ollut keinumassa
 • "laskenut" liukumäestä (isoveljen sylissä ja isän laskettamana)

Mä olen tyystin unohtanut mainita, mutta jo parin kuukauden ajan vauvaa on kiinnostanut pinnat ihan suunnattomasti. Karheat, pehmeät, sileät. Kaikkea kokeillaan ja silitellään. Meidän karheapintainen sohva on pitkään ollut ihana kokeiltava.
Nukahtaessa tämä on varsin tärkeä seikka, kädellä silitetään aina jotain. Tai vastavuoroisesti puristellaan.

Vauva nousee konttausasentoon ja heijaa siinä ja välillä vähän hyppiikin. Liikkumista ei vielä tajua. Nousee myös karhunkävelyyn. Osaa nousta konttausasennosta istumaan. Istuu pitkiäkin aikoja ja leikkii ja tutkii tavaroita. Imetystyyny onkin saanut uuden elämän kopparina, sitä pyritään sijoittelemaan vauvan selän taakse vähän pehmentämään niitä heittäytymisiä. Vauva on itseasiassa nyt hokannut että kun heittäytyy istualtaan selälleen niin siinä on aika kiva pötkötellä puolimakuultaan kun takana on tyyny. Kaikkea ei kuitenkaan voi välttää eikä ole tarpeenkaan ja kolhuja sattuu.
Osaa liikkua peruuttamalla. Tämä selvästi ja liikkumaan opettelu ylipäätään nyt kuitenkin ei ole enää niin mielenkiintoinen juttu sen jälkeen kun vauva alkoi itse istumaan. Nyt maailmaa näkee taas eri vinkkelistä ja tavaroita pystyy hyödyntämään eri tavalla kuin vaakatasossa ollessa joten nyt ihmetellään istumista ja siinä olemista.

Vauva on alkanut leikkimään kissojen kanssa. Lattialta napataan sujuvasti kissojen lelut ja huiskat ja niitä sitten heilutellaan kateille. Kissat saa välillä koviakin "raipan iskuja" mutta jaksavat sitkeästi yrittää osallistua leikkiin. Vauva on aivan hurmiossa!
Vauva on myöskin oppinut tekoaivastamaan aivastusleikissä. Edelleen kivointa kuitenkin on kun muut "aivastelevat"

Tämän hetken ehkä hauskin juttu on Terveet Kädet-yhtyeen Pissaa ja paskaa-kappale, joka on kuitenkin uudelleensanoitettu versioksi Pizzaa ja Pastaa. Hittimittari on pyörittänyt myös kappaleita No onkos tullut kakka nyt vaipan keskelle, Pienen pieni papana vaipassa kerran sekä Tuli kesä, tuli räkä.

Vauva syö päivässä kolme kiinteää ateriaa sekä x kertaa rintamaitoa. Määrällisesti tuntuu että kiinteitä uppoaisi varmaan enemmänkin mutta sitten maito ei tunnu maistuvan. Kuluneen kuukauden aikana on maisteltu riisipuuroa, päärynää, kesäkurpitsaa, banaania, mustikkaa, persiljaa ja kookosmaitoa.
Ylipäätänsä imettäminen tuntuu nyt aika tuskaiselta. Vauva puree kahdella hampaallaan ja paljon. Saa melko tarkkana olla koska rintaa tarjoaa jotta homma ei mene ihan leikkimiseksi ja jyrsimiseksi. En ihmettelisi yhtään jos vauvan ekat sanat olisi ÄLÄ PURE!!! 
Puremista tapahtuu tosiaan päivittäin ja useita kertoja paitsi öisin. Muistelen että Kaksikon kanssa myös joskus näillä huitamilla oli vaihe että satunnaisesti purivat mutta ei se tämmöistä kaluamista ollut kuin tämän pienimmän kanssa. Ihan tosissaan on tullut mietittyä jopa imetyksen lopettamista mutta tuntuu jotenkin tosi hölmöltä että tässä vaiheessa alkaisi kokeilemaan mikä korvike käy ja mikä ei. Parin kuukauden päästä kun voi kuitenkin alkaa kokeilemaan hapanmaito-tuotteita.
Koska vauva ei sitten päivällä tahdo malttaa maitoa syödä niin ottaa sitten hommaa takaisin öisin... tällä hetkellä tuntuu heräilevän öisin syömään n. 4 kertaa. Tällä hetkellä näyttäisi että vauvaa ei vaivaa hampaat eikä uudet taidot tai muukaan öitä sotkeva eli nyt olisi ehkä hyvä sauma edes yrittää yösyöntien vähentämistä. Mistä saataisiin äidille selkäranka?

Vauva näyttää perineen kummankin vanhempansa hörökorvat. Siipan mielestä poika näyttääkin aivan selostaja Kaj Kunnakselta. Matchen refereras!

Vauva on edelleen ihan hillitön tyyppi. Pääsääntöisesti iloinen ja utelias mutta on hetkiä kun kiukuttaa ihan tosissaan ja hetkiä kun syli on paras.
On ollut myös hauska huomata miten kuluneen kuukauden aikana vauva on alkanut ottaa ihan tosissaan kontaktia muihin lapsiin. Toki isot veljet on aina olleet jumalia mutta vierastamisesta huolimatta nyt myös muut lapset kiinnostaa eri tavalla kuin ennen. Ihan pienet asiat, kuten saippuakuplia puhaltavat lapset, saavat vauvan suurinpiirtein tutisemaan innostuksesta. Jotenkin ihan hassua miten pieni tajuaa lapsen ja aikuisen eron. Ja ottaa automaattisesti kontaktia nimenomaan siihen lapseen.

Nukkumiset on mitä on. Päivällä nukkuu 2-3 unet, kesto milloin mitäkin.

Eikä muuten uskoisi että kyseessä on sama lapsi joka vielä pari kuukautta sitten pelkäsi omaa ääntään. Kiljumisen ja kirkumisen desibelit huitelee sellaisella tasolla että kyllä kuulee missä meidän väki liikkuu.
Sitä vauvamaista tätätätä-bäbäbäbäbbäbä-mämämämämämä mölinää tulee myös paljon. Varsinaisia sanoja joita voisi erottaa ei vielä ole, mutta esimerkiksi kissan nähdessään vauva toteaa kkkkksssssss.

Mitähän vielä? Mittoja ei ole tiedossa mutta vaatekoko 74cm on käytössä.

4 kommenttia:

 1. ompas kiva lukea vauvan kehityksestä... reipas pikkuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole vauvalle vauvakirjaa ollenkaan, ei sitä kuitenkaan tulisi täytettyä. Paljon kivempi kirjoittaa kerran kuussa ylös juttuja vauvavuoden ajan :)

   Poista
 2. Ihana! Täällä sama; perusvauvahöpinää, mutta kissa on khsssa. :D

  VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?