keskiviikko 14. elokuuta 2013

Vielä kerran; Kiemura!

Kiemurahommia taas pitkästä aikaa! Eritteitä ja liikaa tietoa! Verta ja suolenpätkiä! Beware! Aiemmat avautumiset täällä ja täällä.

Tuossa keväällä sain pienen paniikkikohtauksen kun yhtäkkiä heräsin muistamaan että ainiin pitikö tän kanssa joku jälkitarkastuskin olla? Pienen soittorumban jälkeen selvisi että joo mutta vasta puolen vuoden huitamilla. Eli en ollut laisinkaan myöhään liikkeellä. Pientä verbaalipainia käytiin vastaanottovirkailijan kanssa, koska kierukan laittanut lääkäri sanoi että pelkkä käynti hoitajalla riittää mutta virkailija päätti että lääkäri se olla pitää. No samapa tuo mulle. Aika varattiin tähän elokuulle.

Kuparikierukka on edelleen sopinut vallan mainiosti. Langat tuntuu eikä mitään ihmeempiä kipuja tai tuntemuksia ole ollut. Runsaasta imetyksestä huolimatta kuukautiset alkoi kun vauva oli n. puoli vuotta. Eli oma hormonitoiminta sieltä pikkuhiljaa heräilee, joskaan ei tietenkään ole vielä ennallaan. Johtuen niistä imetyshommista. Lopullisesti kierukan sopivuuden näkee siis sitten kun omat hormonit hyrrää normaalisti. Kuukautisten alkamisen jälkeen pientä ärtymystä kierukasta on ehkä ollut.
Sinänsä koen että ehkä natisen kuitenkin turhasta. Vuodon määrä on joo lisääntynyt mutta vain n. puolentoista vuorokauden ajaksi. Mun mielestä se on ajallisesti aika lyhyt aika, varsinkin jos katsoo että kuukautisten kokonaiskesto on viisi päivää. Mutta tuon puolentoista vuorokauden aikana ei ole toivoakaan että voisi mihinkään pidemmälle suunnata, vessa on oltava hollilla parin tunnin välein. Kuukuppi pelkästään ei todellakaan riitä. Ennen kierukkaa mulla riitti että sen kupin tyhjensi 2-3 kertaa vuorokaudessa. Että sitä tavaraa siis nyt tulee. Paljon! Pikkasen mietityttää että mitenkä tuota aikanaan töissä mutta ehkäpä sitä pähkäillään sitten. Josko työnantaja sponsoroisi mulle vaipat?
Mutta nyt toistaiseksi ainakin tämän asian kanssa pystyy elämään ja on siihen kai jo tottunutkin. Että se puolitoista vuorokautta kuukaudesta sitten on tuollaista. Päivin öin. Ja toki pieni optio sille on, että imetyksen loputtua joku tasaannus tässäkin tapahtuu kun hormonit on normaalisti. Tosin todennäköisyys tälle on hyvinpieni koska runsaampi vuoto on kuparikierukassa niin tyypillistä.

PMS-oireet menee aika samoissa kuin ennenkin. Kivut ei ole siis lisääntyneet. Särkylääkkeitä ei kulu sen enempää kuin ennenkään.

Itse jälkitarkastus kesti puolet pidempään kuin aikanaan kierukan laitto. Suurinosa ajasta vain hölistiin mutta lääkäri teki myös perus-sisätutkimuksen. Kaikki ok. Mulla on parin vuoden päästä joukkopapa edessä eli johonkin sen yhteyteen seuraava tarkastus myös kierukasta, ellei nyt tule jotain erikoista ennen sitä. Eli se osuu ajallisesti siihen kierukan käytön puoliväliin. Senkummemmin ei enää tarvitse tarkkailla että tuntuuko ne langat vai ei, suurin riski kierukan poistulemiselle kun on siinä heti laiton jälkeen. Epämääräisistä alavatsakivuista pitää kuitenkin helposti lähteä näytille.

Kun nyt satuin paikalla olemaan niin kyselin myös sterilisaatiosta. Näitä lapsiluku-juttuja kun meillä pallotellaan jatkuvasti ääripäästä toiseen. Lääkäri puheli että naisten sterilisaatiot ovat vähentyneet kierukoiden myötä aivan radikaalisti. Ja jos kierukka sopii niin melkeimpä se on "parempi" vaihtoehto kuin sterilisaatio. Koska joissain tapauksessa sterilisaation lisäksi joudutaan vuotohäiriöitä ym. hoitamaan hormonikierukalla eli se sterilisaatio siinä on sitten ehkä jo vähän yhtä tyhjän kanssa.
Lääkäri olikin sitä mieltä että jos sterilisaatiota haluaa miettiä vaihtoehtona niin se kannattaa sitten tehdä miehelle. Ensinnäkin se on varmempi kuin naisen sterilisaatio (joskaan ei satavarma sekään!) ja toisekseen se on toimenpiteenä helpompi tehdä. Julkisen kautta jono toimenpiteeseen on pitkä (n. puolitoista vuotta) mutta jonoon voi mennä ns. miettimäänkin. Jos kävisi niin että mikään ehkäisykeino ei naiselle käy niin miehen sterilisaatioaikaa voidaan ehkä mahdollisesti yrittää kiirehtiä.
Lähtee sterilisaatiota nyt kummalle tahansa haluamaan julkisen terv.huollon kautta niin prosessi käynnistyy sillä että aika varataan terveysaseman kautta lääkärille, joka ohjaa sitten lähetteen oikeaan osoitteeseen. Miehillä urologiselle ja naisilla gyn.puolelle. Sterilisaationkin kohdalla on olemassa oma lainsäädäntönsä (löytyy täältä) eli ihan yhden lääkärin päätös ei riitä saamaan toimenpideaikaa.
Kumminvain, tärkeää olisi muistaa että sterilisaatio on ehkäisykeino silloin, kun perheen lapsiluku on täysi. Joskaan täysin varma sekään ei siis ole!

Mennään nyt kiemuraisena ainakin toistaiseksi. Päätöksiä vasta sitten kun oma hormonitoiminta on kunnolla käynnissä. Ellei se puske jo jotain vaihdevuosia alkavaksi lähivuosina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?