maanantai 16. syyskuuta 2013

Syksy on ruma sana. Kuinka siitä selvitään?

Mä en ole syksyihminen. En yhtään. En tykkää kun on pimeämpää, ruskan värit saa mut vain ärtymään ja viileys kolottaa selässä. Neljä vuodenaikaa my ass! Kesää ja kuumaa, kiitos. Pannaan samantien kaksi!

Mä olen syksyn tullen aina ihan loputtoman väsynyt. Hautoisin mieluusti vain kotona ja tuntuukin että skippailen kaikkea mahdollista mitä vaan voin. Lojuisin mielusti peiton alla vaan. Perhekin tietää että tämä on sitä aikaa kun ei vaan futaa. Syksyllä jos koska mä lohtuleivon ja tämä jos mikä hellii.

Banaani-pähkinäkakku

Mä en ole koskaan tykännyt leipomuksista jotka sisältää banaania. En ennenkuin maistoin tätä. Paranee vain päivä päivältä mutta on ihan tajunnanräjäyttävää tuoreenakin, kuorrutteen ollessa lämmintä. Mehukasta suussa ja tahmeaa sormissa! Tähän on hyvä puskea ne vanhenemaan päin olevat banaanit joita ei enää huvita syödä mutta mitä ei vielä poiskaan tarvitse heittää. Ja tätä voi tehdä mukuloitten kanssa kimpassa! Ja on muuten kahvin paras kaveri.
Itse teko on helppoa ja suht nopeaa mutta uunissa menee oma aikansa ja jäähtymisessä myös eli mitään pikaista herkkua tämä ei ole. Ennakoi, ennakoi!

tarvitset:

200g huoneenlämpöistä voita
2 dl fariinisokeria (tavallinenkin käy)
3 huoneenlämpöistä kananmunaa
3 kypsää banaania
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl pehmeitä toffeekarkkeja kuutioituna (esim. Omar)
kuorrutukseen
1 dl fariinisokeria tai juoksevaa hunajaa (parasta fariinisokerilla mutta hätätilanteessa hunajakin menee)
75g voita
150g rouhittuja pähkinöitä (parasta tulee kun laittaa pelkkiä manteleita mutta mikä vaan käy mitä löytyy)

Pistäppä aluksi uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sitten voitele ja jauhottele yksi vuoka. Käy renkaanmallinen tai suorakaiteen mallinen, kunhan vetoisuus olisi sellainen n. litra.

Kuori banaanit ja soseuta ne. Jos haluat oikein tasaista sössöä niin sauvasekoittimella, sattumia himottaessa haarukka riittää.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munaskut joukkoon yksitellen vatkaten. Odota aina että se edellinen muna ehtii hyvin vatkautua sinne taikinaan ennenkuin lisäät seuraavan! Ja muuten hei jos et muista ottaa kananmunia lämpenemään ajoissa niin ne saa huoneenlämpöiseksi upottamalla ne hetkeksi lämpöiseen veteen! Opin Ullan Unelmakakusta, ei ole hukkaan mennyt tämäkään kotonaolo!
Ja kun ne munat on siellä taikinassa niin kippaa sinne vieläne sössötyt banaanit.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja karkkipalat keskenään. Ne karkkipalat pitää siis olla nyt kuutioituna. Kääntele seos puuhaarukalla tai vastaavalla nopeasti sinne munabanaanihösellyksen joukkoon. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua uunin alatasossa n. 50 min. Ota kakku uunista (daa...) ja anna levätä n. 15 min. Irrota kakku (kumoa tai irrota irtopohjasta) mutta jätä vuoka päälle, ettei kakusta irtoava kosteus haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi (mulla siinä on mennyt n. puolitoista tuntia).

Tee kuorrutus. Siis vasta kun kakku on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Mittaa sokeri tai hunaja ja voi pieneen kattilaan. Anna kiehahtaa ja sekoittele kunnes sokeri on sulanut ja seos hieman paksuuntunut. Alkuperäisessä ohjeessa lukee että n. 1 minuutti mutta menee todellakin pidempään. Sokeri jää muuten narskuvaksi ja sen pitää olla sulanutta, vähän sellaista kinuskimaista.
Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon pienityt pähkinät. Anna jäähtyä kunnes seos on entisestään paksuuntunut. Lusikoi kakun pinnalle ja anna vähän jäähtyä.


tältä se sitten näyttää

alkuperäinen ohje Glorian ruoka & viini-lehdestä 7/2012

4 kommenttia:

  1. Syrämmellä on nyt kuule iso ongelma. Voiko tän tehä uunivuokaan? Mä kun en leivo, eli mulla ei ole mitään kakkujuttuja, enkä tiiä irtooko tää jostain uunivuoasta?

    -K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi sinun syräntä, hyvä ku kevensit. Hmm, miksei vois tehdä. Vuoraa leivinpaperilla sen uunivuoan ja lyhentää paistoaikaa. Lähtisin ehkä ekana paistaa vartin ja sitte hammastikulla tai haarukalla kokeilisin että jääkö taikinaa kiinni ja jos jää ni takas uuniin. Sitten kun sen on saanut kypsäksi niin kumoaa toisen leivinpaperin päälle ja jättää sen uunivuoan siihen päälle pitämään sitä kosteutta ja odottelee että kaakku jäähtyy huoneenlämpöiseksi. Tekee vähän sellaiseksi mokkapalamaiseksi. En oo kokeillu mut miksei voisi onnistua?! Raportoippa miten kävi! :)

      Poista
  2. Eikäkön semmoseen vuokaan, mihin tehään esim. makaronilaatikko? Semmonen pyöreä ja korkealaitainen. Käviskö se? Sä puhut nyt uunipellistä, eikö?

    -K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mjaaaa niin meinasit sellasta. No voihan sen kokeilla. Voitelet ja korppujauhotat :) Ja joo uunipeltiä tarkotin.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?