torstai 17. lokakuuta 2013

Discopallo

Katsoin tuossa sellaisen elokuvan kuin 28 hotel rooms. Leffa itsessään ei ollut mikään ihmeellinen mutta mulla jäi siitä mieleen discopallo joka vilahti eräässä kohtauksessa.

Muistan miten ala-asteella meillä oli aina discoja. Joita odotettiin, jos nyt ei viikkokausia, niin päiväkausia. Ja siellä oli aina discopallo. Ja discovalot. Ja savukone.
Kun discoilta sitten koitti, alkoi väkeä saapumaan paikalle pikkuhiljaa. Buffan kautta, mokkapalaa ja mehua. Sitten katsellaan että ketä on paikalla. Ai toi naapuripulpetin poika onkin ihan söpö kun se on laittanut itselleen tollaisen vesiletin ja ei vitsi, oikeastiko toi takapulpetin tyttö tuli lambada-hame päällä, sillä näkyy pikkarit! Muutaman tunnustelevan biisin jälkeen tanssilattialle tanssimaan Aira Samulinin tanssikoulussa opittuja kuvioita ja pikkuhiljaa sinne valuu kaikki. Ei vitsi toi meidän opettajakin tuli tanssimaan ja onko sen ihan pakko tanssia tässä meidän kanssa??? Illan vikat hitaat. Tuleeko ketään hakee? Ja joko tämä loppui, koska on seuraava?

Yläasteelle siirryttäessä discoja oli edelleenkin, tosin vähän erilaisempana. Buffa löytyi muistaakseni vieläkin. Nyt naurattaa omat yritelmät tehdä silmiin rajauksia kajalilla. Menthol-savukkeita ja varmaan niitä mokkapalojakin. Bodyn napit jotka oli aina yhtä ärsyttävät. Mulla on yhä edelleen muistikavalkadissa monta biisiä mitkä yhdistää ensimmäisenä automaattisesti yläasteen discoihin. Ja vieläkin oli aina ne illan vikat hitaat.. Pakoilua ettei kukaan ällö ainakaan tule hakemaan koska ei osaa kieltäytyä. Taisin muuten aikanaan saada ekan fritsun koulun discossa jonkun hitaan aikana.
Yläasteikäisenä homma tosin laajeni niin että käytiin välillä Lepakossa discossa. Siellä olen ensimmäiset humalatkin juonut aivan liian nuorena.

Mun lapsilla ei ole ollut koulussa yhtäkään discoa. En tiedä miksi. Eikä se ehkä nykyaikana olekaan enää niin iso juttu. Lapset ovat keskenään tekemisissä niin paljon ja eri tavalla kuin meidän aikana. Ehkä ei nähdä tarpeelliseksi järjestää tällaista koulunjälkeistä? Ja ehkä tänä päivänä ei koulun puolelta haluta sitoutua sellaiseen. Vastuuasiat ja muu. Ehkä muihin kulttuureihin ei discoilut kuulu, ehkä sellainen nuorten keskinäinen viaton kanssakäynti nähdään paheksuttavana? En halua uskoa siihen ettäkö nykynuoret ei tarvisi discoja, ne ei tiedä mitä ne menettää. Ehkäpä juuri pelätään että siellä toiset joutuu syrjityksi?
Meillä discoon tuli aina lähes kaikki. Eikä siellä ketään systemaattisesti syrjitty vaan se oli sitä sellaista kun sen oman teini-ikänsä kanssa paini ja yritti selvitä niin joskus viehätti toiset ihmiset ja sitten joskus toisenlaiset. Hyvin suvaitsevaa meillä kyllä oli. Aikana ennen kuin tanssittiin ympyrässä, käsilaukut keskellä, sulkien muut ulkopuolelle.
Mua vähän säälittää nykylapset, jos ne ei pääse discoihin. Mun on hyvin vaikea ymmärtää ja nähdä että miten lapsuudesta ja nuoruudesta voi selvitä ilman discoja? Ja miksei meillä ole discopalloa? Mä haluan discopallon!

Ps. Faijan synttärit on huomenna. Isot juhlat ravintolassa. Jokohan tuota kohtapuolin alkaisi tutkimaan löytyykö kaikille jotain juhlavaatetta. Ja kai sitä lahjaakin pikkuhiljaa voisi alkaa ideoimaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?