lauantai 9. marraskuuta 2013

Koululaisooppera Hölmöläiset

Huh huh. Vaikka kuinka huutelin että ei sitä kuulkaa enää näillä vuosirenkailla jaksa kummempaa hapatusta nostaa omasta syntymäpäivästään niin kylläpä vaan kuulkaa oli kiva päivä. Illalla oli ihan harmistunut olo että joko tämä taas jo meni. Että ei loppuisi vielä! Lahjat oli kivoja, ihan järjettömän moni muisti onnitella, kakku maistui hyvältä, synttärisushi vasta hyvältä maistuikin, ikäkriisi ei iskenyt ja lapsetkin käyttäytyi verrattain mallikkaasti. Liian nopeasti menee ihmisen syntymäpäivä. Haluan kaksi. Lahjoja! Kakkua! Sirkushuveja!!
Mutta, asiaan.

Aiemmin puolittain jo mainitsin että Tokan luokka tekee Koululaisoopperaa. Koko syksyn ajan on harjoiteltu, jos nyt ei ihan päivittäin niin melkein joka päivä. Lauluja, kuoro-osuuksia, koreografiaa. Jännitetty, odotettu, hermostuttu. Ja viimein se päivä koitti!

Myrskyisänä marraskuun iltana vaelsimme sankoin joukoin kohti Suomen Kansallisoopperaa. Kyllä, luit oikein. Jos oopperaa tehdään niin toki puitteet täytyy olla kohdillaan. Alminsali täyttyi pikkuhiljaa ja voi jehna miten jännitti! Lippuja on myyty pitkin syksyä ja ihan täyteen salia ei saatu mutta mukavasti kuitenkin. Ei todellakaan tarvinnut puolityhjälle salille esiintyä! Lipputuloilla esiintyjälapsoset suuntaavat keväällä kohti Särkänniemeä. Senverta mukavasti lipputuloja kertyi että saavat todennäköisesti vähän käyttörahaakin mukaan lipputuloista.

Mukaan oli saatu kolme ehtaa oopperalaulajaa sekä pianisti säestämään. Tarina itsessään myötäili Hölmöläissatuja, jotka ovat varmaan kaikille tuttuja jo lapsuudesta. Mukaan oli sisällytetty niin valon kantaminen säkissä sisään kuin muutama muukin klassikko. Oikein siis koko perheelle suunnattua ja helposti seurattavaa oopperaa. Ja pituuskaan ei päätä huimannut, vajaa tunnissa päästiin huutamaan bravota. Pikkulapsetkin jaksoivat siis hyvin yleisössä alusta loppuun. Me oltiin otettu varman päälle ja jätettiin Kolmas hoitajan kanssa kotiin.
Koko homma näkyy olevan lähtöisin alunperin Jukka Linkolan ja Jukka Virtasen kynästä. Ja Tokan opettaja on jo konkari koululaisoopperan suhteen, hän on tehnyt niitä uransa aikana useita.

Alminsali itsessään tarjosi ainutkertaisen miljöön, akustiikka ja muu toimi ihan eri tavalla kuin vaikka koulun jumppasalissa. Lisäksi sekä lavasteet että puvustus oli viimeisen päälle mietitty ja toteutettu. Lapsia oli mukana esiintymässä kaksi luokallista eli ihan pienestä toteutuksesta ei ollut kyse jos miettii sekä puvustusta että maskeerausta. Mitenhän tässä nyt saisi ylistettyä ihan oikeasti sitä miten siisti ja ainutlaatuinen juttu tämä oli??!

Itse esityksestä ei valitettavasti saanut ottaa kuvia tekijänoikeushommeleiden takia mutta tuossa ne oli

Missään nimessä esitystä ei oltu tehty otsa rutussa, pienet mokailut ja stiplailut eivät erottuneet vaan näyttivät osalta kokonaisuutta. Koululaisilla oli pelkkiä kuoro-osuuksia koko esityksen ajan eli ei haitannut yhtään vaikka kaikkea ei muistanutkaan. Mutta hitto että ne näytti hyvältä siellä lavalla! Tokan puheista on välillä kuultanut väsymys kun harjoittelivat niin paljon mutta näki että kyllä se oli sen arvoista. Ja muutenkin, Tokan luokkahan esiintyy paljon opensa johdolla ja tuolla jos missä näki miten yhteen ne on nivoutuneet kun ovat esiintyneet niin paljon.

Pakko kehua vielä esityksen kokonaisuutta ennen kaikkea siitä että vaikka lapsilauma oli suuri, niin jokaisella oli jossain kohdassa jokin juttu millä erottui esityksestä. Ei liikaa mutta jokaisella oli joku pieni jippo. Ylipäätänsä homma oli toteutettu ihan mahtavasti, he jotka haluavat esiintyä pääsivät esille mutta ujoimmat eivät myöskään hukkuneet massaan. Toteutus oli tiivistetysti ihan mahtava!
Päivä oli todella pitkä ja se näkyi ainakin meidän Tokassa. Pientä turnajaisväsymystä oli havaittavissa jo kesken esityksen mutta niin hienosti meni että taputuksista ja kumartelusta ei meinannut tulla loppua! Ja olivathan lapset esityksen jälkeen ihan mahdottoman ylpeitä itsestään. Ja syytä olikin! Aika ainutkertainen juttu kuitenkin. Seuraavana päivänä viettivät karonkkaa. Saa nähdä kuinka kova pudotus arkeen koululaisilla on, viime viikot kun on ihan oikeasti pääsääntöisesti tehty vain oopperaa...

Ps. Mitä hittoa???

8 kommenttia:

 1. Ihan juuri tuosta peeässästä piti tulla sua onnittelemaan. Mahtavaa!
  Eikä synttärioopperakaan kuulosta hassummalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pikkasen kyllä pistää hämmentämään :D Edelleenkään kun ei kulu viikkoakaan ettäkö en miettisi miksi pidän blogia ja ennenkaikkea pitäisikö vähän miettiä mitä kirjoittaa... No, ehkäpä tässä herää taas lisää ajatuksia homman suhteen.
   Ja ooppera oli kyllä ihan tykki! Harmi kun sitä ei saanut kuvata eikä videoida :/

   Poista
 2. Vautsi :)! Mahtava kokemus kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ennenkaikkea juuri sitä :) Mahtava, ainutkertainen kokemus. En jaksa uskoa että tuosta omasta kupeitteni hedelmästä mikään esiintyjä kuoriutuu mutta toivon että se osaisi kuitenkin nämä tämmöiset tilaisuudet kääntää mielessä vaan hyviksi kokemuksiksi.

   Poista
 3. Sua on sitten suositeltu, ei ihme ;D Onnea!! :) Ja mahtava kokemus varmasti tuo oopperajuttu, ihanaa, et järjestetään tällaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka on mennyt moista tekemään??? Ilman lupaa!
   Musta on myös kivaa että tuollaista järjestetään. Ei ihan jokaisen koululaisen kohdalle osuvaa kuitenkaan eli kieriskelen tässä nyt ihan sellaisessa etuoikeutetun asemassa. Elän lapseni kautta jne :P

   Poista
 4. Woop woop hyvä sä ja "pieni" oopperatähti! (Mäkin oon 4. luokkalaisena esiintynyt oopperassa - kääpiönä Reininkullassa).

  VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?