sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Antakaa meidän nukkua!

Myönnetään. Kolmas on pitkälti kotihoidossa vielä sentakia että mä saisin nukkua enemmän. Monesti olen täälläkin toitottanut että musta ei olisi työskentelemään virka-aikana. No musta ei olisi myöskään heräämään "virka-aikana". Mä en pysty toimimaan jos jokaisena päivänä herätys on joskus täysin epäinhimilliseen (ennen kahdeksaa...) aikaan. Okei korjataan vielä senverran että saatan kyllä syystä tai toisesta herätä aikaisin. Mutta se on eri jos herään omilla ehdoillani eikä mun tarvitse päästä ulos johonkin tiettyyn kellonaikaan, hemmetin aikaisin, kiireisten aamutoimien päätteeksi. Se on epäinhimillistä. Voin kertoa että viimeisen aamuvuoron jälkeen oli melko vapautunut olo kun pystyi toteamaan että seuraava aamuherätys menee elokuun puoleen väliin. Vaikka työvuoroja on vielä edessä niin työn takia ei tarvitse herätä piiiiiitkään aikaan.

Musta on ihanaa kun talvisinkin meillä heräillään vasta silloin kun on jo valoisaa. Kun elimistö oikeasti kykenee heräämään ja on edes joku mahdollisuus sille että tuntee olonsa virkeäksi. Kolmikkokin on ihan eri muksuja kun heräävät valoisalla eikä pilkkopimeässä. Toki vastavuoroisesti meillä sitten valvotaan myöhempään mutta ei me olla koettu sitä koskaan mitenkään ongelmalliseksi. Hitaat ja myöhäiset aamut on tärkeä juttu meille kaikille. Koulu tietysti sanelee Kaksikon rytmiä jonkin verran ja jos on aikainen aamuherätys niin nukkumaan on mentävä ajoissa. Mutta lomilla ja viikonloppuisin meillä nukutaan.

Ei meillä tietenkään aina ole ollut näin. Meilläkin on herätty lasten takia ennen kukonlaulua. Lapsia ei ole koskaan kuitenkaan yritetty senihmeemmin mitenkään rytmittää. Vaan aina on uskottu että kyllä ne muksut jossain vaiheessa pääsee mukaan siihen perheen rytmiin. Ja näin on käynytkin. Toki sitten aikanaan kun päivähoidon aloitus on edessä niin aamu-unien ylellisyydestä joudutaan luopumaan mutta siinä tullaankin sitten toiseen seikkaan miksi Kolmas on vielä kotihoidossa. Me ei yksinkertaisesti haluta luopua tästä meidän omasta oravanpyörästä vielä. Oikeasti tämä homma toimii meillä näin. En usko hetkeäkään että tässä nyt tehtäisiin pienimmälle mitään karhunpalvelusta koska ei tungeta häntä siihen muottiin ja rytmiin jossa valtaosa yhteiskunnasta huiskaa. Päinvastoin, niin pitkään näin kuin se vain on mahdollista.

kuva täältä

Myöhään nukkumisessa on tietysti se varjopuolensakin. Yhteiskunta kun on tosiaan rakentunut aamuvirkkujen mukaan. Ja me aamu-uniset ei juurikaan saada ymmärrystä tai empatiaa sen suhteen että me halutaan aloittaa päivämme vähän myöhemmin. En jaksa nyt tuoda esille lypsämisiä ja muita muinaisuudesta muistuttavia elämän rytmittäjiä. Mutta huokailenpa vaan että meidän perheessä ainoa lypsämistä tarvinnut on ollut minä ja sekin touhu on hoitunut aina ihan ilman kamalia kellonaikoja.
Mä en ole senihmeemmin esimerkiksi neuvolassa tuonut sitä esille että me nukutaan myöhään (mun mielestä me ei edes nukuta myöhään. Puolille päiville nukkuminen on musta myöhään. Meidän klo 8.30-9.30 välillä herääminen on normaalia). Sieltä suunnalta ei olla siis mitään käskyttelyä saatu aikaistaa aamujamme. Mahdollisuuksien mukaan pyrin järkkäämään kaiken virka-aikana hoidettavan mahd. myöhään mutta aina se ei onnistu. Ja voin kertoa että jos meidän pitää päästä ennen kasia tuosta ovesta ulos niin melko murhaa on.

En ymmärrä miksi aamu-unisuudesta pitäisi päästä eroon. Miksi sitä rytmiä pitäisi yrittää saada siirrettyä? Kuten yllä juuri kirjoitin niin toki yhteiskunta on kovin aamupainotteinen mutta siitä huolimatta mä en näe ratkaisuksi sitä että tässä nyt pitäisi väkisin alkaa iskemään itseään siihen muotiin. Toki aikaisin aamulla heräävissä lapsissa on se etu että heidän kanssaan lähdöt aamuisin eivät ole yhtä hankalia. Mutta en siltikään näe sitä riittäväksi syyksi sille että yrittäisin saada lapset heräämään johonkin tiettyyn aikaan mennessä (teinit on poikkeus. Ne käyn herättämässä aina viim. puolilta päivin). Niitä aamuherätyksiä ehtii ihan jokainen lapsi kyllä kokemaan viimeistään sitten kun koulu alkaa. Ja sitäpaitsi päivähoidossa voi tulla muitakin ongelmia vastaan kuin joku herääminen aamuisin. Miksi pitäisi ennakoida ja ratkoa ennenkuin varsinaista ongelmaa edes on?

Meidän myöhäisten rytmien takia on välillä haasteellista löytää leikkiseuraa, saada ruokaa puistoruokailussa tai keksiä puuhaa hoitovapaalla olevalle vanhemmalle ja taaperolle. Kaikki toiminta kun tapahtuu niin hemmetin aikaisin. Mahdotonta se ei kuitenkaan enää ole. Pikkuhiljaa on tullut eteen toimintaa jonka alkaminen ajoittuu puolillepäivin tai myöhemmäksi ja muutkin aamu-uniset ovat uskaltautuneet puhumaan asiasta. Että ei ole oikeasti pakko yrittää väkisin olla aamuihminen.

Kun mainitsee että meillä mennään suht myöhään nukkumaan niin aika usein joku kommentoi että mitenkäs aikuisten oma aika sitten. Että miten on mukavaa kun lapset menevät aikasin nukkumaan kun sitten on ilta aikaa itselle. Mun on jotenkin kauhean vaikea ymmärtää tätä. Ymmärrän toki sen tarpeen omalle ajalle ja omalle rauhalle, ne onkin tärkeitä seikkoja! Mutta en ymmärrä että miten nämä kaksi asiaa on saatu tarkoittamaan samaa asiaa. Voisiko sitä omaa aikaa saada jotenkin muutenkin kuin niin että lapset laitetaan aikaisin nukkumaan? Kun olen asiaa yrittänyt hieman kysellen avata niin nimenomaan on ollut kyse siitä että saa tehdä omaehtoisesti mitä haluaa, useamman tunnin ajan koska lapsi on laitettu ajoissa nukkumaan. Eikä esimerkiksi siitä että lapsi menee ajoissa nukkumaan jotta vanhempikin pääsisi ajoissa nukkumaan.

Myönnän että toki perheen työläisenä mun tilanne on siinä mielessä eri kuin esimerkiksi kotiäitinä ollessa. Ajankäyttö on jatkuvaa tasapainoilua ja taiteilua. En halua laittaa lapsia aikaisin nukkumaan vaan vitkuttaa sitä nukkumaanmenoa mahdollisimman myöhään että ehdin viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan vietä lasten kanssa mitenkään liikoja vaan päinvastoin, joskus on olo että nyt kärsii kaikki kun nähdään niin vähän.

Niin kauan kuin muistan, on Kaksikko ollut sitä mieltä että lomassa on parasta juurikin se että ei tarvitse herätä aikaisin. Että saa nukkua miten haluaa, herätä aikaisin jos siltä tuntuu mutta halutessaan nukkua. Kuulostaa juurikin siltä mitä mäkin lomalta odotan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?