sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kaksi tapaa harrastaa seksiä

Kuinka moni muistaa tuon Sleepy Sleepersin rallatuksen kultaiselta 80-luvulta? Sitä en muista että oliko se joku ihan virallinen, ajanmukainen seksivalistus aidsin pelossa vai vaan joku Viemäri-tv:n sketsi.

Mä olen monen eri asiayhteyden tiimoilta tekemisissä itseäni 10-15 vuotta nuorempien ihmisten kanssa. Vähän töidenkin puolesta. Ja koska olen sellainen utelias pervo ja huolestunut täti-ihminen niin tilanteiden sen salliessa utelen ihan huoletta ja surutta nuorison seksielämästä. Tai no lähinnä ehkäisystä ja asenteista.

Mä olen aina ajatellut jotenkin että musta on ihan hyvä että ehkäisy ei ole liian helppoa. Että sen eteen joutuu näkemään vähän vaivaa, josko se ei silloin olisi liian rutiininomaista ja unohtuisi niin helposti. Liian hankalaakaan se ei saa olla mutta jonkun vaivan vaativa. Senverran että siitä välittää, sitten on kypsä harrastamaan seksiä. Pyöräilykypärän lisäksi kondomi on halpa henkivakuutus!


kuva täältä


Kuitenkin kun tuossa on jututtanut asian tiimoilta juurikin noita pikkasen päälle parikymppisiä naisia niin ei tiedä että kauhistuisi vai moralisoisiko vai mitä tekisi. Kuuluuko asia edes mulle? Toki muutama ihminen ei vielä leimaa koko ikäryhmää mutta silti musta on jopa pelottavaa kuulla että kun ehkäisy on niin "vaivalloista" niin mielummin ollaan sitten hetken kokonaan ilman. Ennenkuin löytyy joku hyvä. Lapsia ei haluta mutta riski uskalletaan ottaa. Ja naureskellaan että kun ei ne kortsut siellä yöpöydällä auta. Aikamoista venäläistä rulettia oman tulevaisuuden ja terveyden kustannuksella.

Olen tästä ennenkin kirjoittanut mutta mua vaan jaksaa hämmästyttää se että miten ei ihmiskunta saa keksittyä hormonitonta ehkäisykeinoa. Muutakuin kondomin ja kierukan. Olen ihan tietoisesti tilaisuuden tullen keskustellut nuorten naisten kanssa siitä millaisina ovat kokeneet e-pillereiden käytön. Ja vajaan kolmen kuukauden aikana en ole jutellut vielä yhdenkään kanssa joka olisi kokenut että pillereiden myötä ei olisi tullut yhtäkään arkea haittaavaa tai häiritsevää sivuoiretta. Kaikista eniten mua hämmentää se että näistä sivuvaikutuksista huolimatta sitä e-pillereiden syömistä jatketaan. En tarkoita että ilman ehkäisyä pitäisi olla, ei todellakaan! Mutta ihan tosissaanko me ei vaan osata vaatia riittävän ponnekkaasti ratkaisuja ja vaihtoehtoja? Aika järjestään se järjestys tuntuu menevän niin että jos e-pillerit ei sulle sovi niin kokeillaan siihen päälle vielä pari kolme eri merkkiä pillereitä, sen jälkeen ehkäisyrengas tai -laastari tai -kapseli. Ja sitten ehkä kierukka. Hormonisellainen. Jos ne hormonit ei tunnu sopivan niin miksi ne tarjotut vaihtoehdotkin on aina kuitenkin hormoneja? Pikkasen eri vahvuuksilla ja yhdistelmillä.

Mä en edes ole kauhuissani niinkään vahinkoraskauksista, niille voi tehdä jotain. Mutta sukupuolitaudeista ihan oikeasti olen vähän paniikissa. Se kun ei tarvitse kuin yhden ainoan kerran. Sellaisen väärässä paikassa väärään aikaan hetken. Ne riskit on siellä olemassa ihan joka kerta. Se tartuttava osapuoli ei välttämättä itsekään tiedä että sairastaa. Ja jos oireettomana sairastat niin saatat ehtiä tartuttamaan eteenpäin lukemattomia henkilöitä ja he taas eteenpäin ja he taas eteenpäin. Loputon suo. Pahimmassa tapauksessa sairastat vuosia tietämättäsi. Ja saatat joutua kärsimään sellaisista komplikaatioista jotka vaikuttavat koko loppuelämän ja joita ei voida hoitaa.
Jokaisen pitää arvostaa itseään edes senverran että huolehtii omasta seksuaaliterveydestään! Riittävällä ehkäisyllä sekä sukupuolitautitestein. Tiedättehän helsinkiläiset että sukupuolitautien poliklinikalle voi päivystysaikana mennä ilman lähetettä testeihin! Minkä ikäisenä vaan.

Tämänkin seikan haluaisin liittää isosti tähän yliseksualisoituun yhteiskuntaan jossa me eletään. K-12 elokuvistakin löytyy seksikohtauksia. Mutta kuinka moni muistaa nähneensä vaikka jossakin leffassa että seksikohtauksien yhteydessä käytettäisiin ehkäisyä? Niin että se on käsikirjoitettuna siihen elokuvaan. Mä muistan äkkiseltään vain sen Paksuna-elokuvan jossa päähenkilöt yrittävät käyttää kondomia mutta koska pienen humalatilan takia sitä ei saada paikoilleen niin kundi heittää sen pois ja pistää menemään paljaaltaan. Josta seuraa vahinkoraskaus. Nuorille annetaan jatkuvasti signaaleja siitä että seksin suhteen ei tarvitse kantaa mitään vastuuta. Että se on hetken hupia josta ei tarvitse jälkikäteen murehtia.
Juttelin tänään vähän pidempään aiheesta sellaisen parikymppisen sinkkutytön kanssa. Hän harmitteli sitä että tuntuu että 95% kundeista on kiinnostunut kaikista eniten siitä millaiset seksitaidot tyttö omaa. Se jäljelle jäänyt 5% on kiinnostunut myös siitä millaisena hän juo kahvinsa. Mun tulikin tämän keskustelun jälkeen olo että pelkkä seksivalistus ei riitä. Nuoria pitää valistaa myös siitä läheisyydestä ja toisen huomioonottamisesta. Turvallisuudentunteesta, ei vain turvallisuudesta. Arvostamisesta ja kunnioittamisesta.

Omille muksuille on seksivalistus aloitettu ja homma hyvällä pohjalla. Ekalla on yläkoulun puolestakin terveystietoa jossa näitä juttuja sivutaan. Kyselinkin vähän että mitä siellä puhutaan ja miltä ne kuulostaa ja tuntuu. Ei siellä Ekalle juurikaan mitään uutta tietoa ollut tullut ja poika oli sitä mieltä että sen suhteen on vähän kaksijakoinen olo. Että toisaalta on kiva kun tietää mutta toisaalta sitten on sellainen "ei vitsi jotenkin vähän noloo, mitähän kaikki kaverit sanois jos ne tietäis että mä jo tiedän nää jutut?"-olo.
Sitäkin olen mietiskellyt että vieläköhän koulujen seksivalistus on nimenomaan sen heteroseksin pohjalta tapahtuvaa? Että mies ja nainen harrastavat seksiä. Itse olen pyrkinyt puhumaan aina kumppanista enkä tyttöystävästä. Toivon että edes osa opettajista osaisi ottaa huomioon myös tämän vinkkelin. Se ehkäisy kun ei ole vain raskauden ehkäisemistä, joka toki heteroseksissä on iso juttu. Vaan kokonaisuutena myös sitä sukupuolitautien ehkäisyä.

Ekalle olen yrittänyt paukuttaa että tietämisessä ei ole mitään noloa. Eri asia sitten on että miten sitä tietoa käsittelee. Niin kauan kun Ekalla ja Tokalla kulkee samassa lauseessa sanat seksi ja nolo, niin toivon että eivät harrasta seksiä. Koska asenteiden puolesta eivät selvästikään ole siihen valmiita. Ja kyllä, mä mietin ihan tosissani sitäkin mahdollisuutta että 12-vuotiaani saattaisi seksiä jo harrastaa. Valitettavasti se on ihan nykypäivää, ei onneksi se yleisin suuntaus mutta kuitenkin mahdollista. En vaan suostu olemaan niitä vanhempia jotka ennemmin kauhistelee ja sulkee silmät. Kaksikosta kumpikin tietää missä meillä on kondomeja ja että jos niille on tarve niin sieltä saa hakea. Myös ihan kokeiltavaksi että ovat sitten tuttuja jos ja kun se tarve tulee.

Kun Eka mietti terveystiedon ja mun antaman valistuksen juttuja ja sitä miltä ne tuntuu, kerroin ihan suoraan miksi terveystieto on hirveän tärkeä oppiaine ja myös miksi koen tärkeäksi että jutellaan kotonakin näistä jutuista. Että ihan oikeasti on tutkittu että ilman terveystietoa ja seksivalistusta nuorten sukupuolitaudit että vahinkoraskaudet tekee tilastoihin ihan selvän piikin.

Muistan että silloin joskus lapsena ja nuorena sitä mietiskeli tuota Sliippareiden biisiä. Että kun siinä lauletaan että on vain kaksi tapaa harrastaa seksiä, oikea ja väärä. Että miten sitä seksiä muka voi harrastaa väärin? Piti kasvaa riittävästi ennenkuin tajusi että kyllä sitä voi väärinkin harrastaa. Korvamadon voi sen sijaan saada minkäikäisenä vaan.

6 kommenttia:

 1. Mä luen kyllä mielenkiinolla näitä ajatuksia. Tosin toi sun käyttämä kuvakin ohjasi tänne :D. Noi asenteet +-20vuotiailla huolettaa muakin. Helppoahan Se nyt on itse olla kun on jo parinvalinnan tehnyt, mutta paniikkikohtaus tulee kun ajattelen omaa 04. Älä kasva, älä kasva. Tai kuuntele, käytä päätäsi ja kasva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen näitä ehkäisyasioita miettinyt siitä lähtien kun Eka oli 3 :D Silloin vähän stressasinkin että mitenhän hitossa nämä sitten aikanaan hoidetaan. Sitten kun aika alkoi olla kypsä niin aloin tarpeeksi ajoissa tutkimaan ja miettimään että miten tätä lähestyisi ja se tulikin sitten tosi luonnostaan. Näitä on tosi mielenkiintoista pohtia eli kiva kuulla että niitä on mielenkiintoista lukeakin :D

   Mä odotan toisaalta mielenkiinnolla sitä että omat lapset alkaa olla siinä iässä että nämä hommat tulee ajankohtaiseksi ihan käytännössäkin. Mutta toki on tietyllä tapaa sellanen snadi pelko sen suhteen että mitä näistä jutuista on jäänyt niille käteen. Että justiinsa käyttäisivät päätänsä :)

   Poista
 2. Pitää taas palata ajan kanssa lukemaan ja kommentoimaan, mutta...

  Tämä saa mut melkein raivon partaalle: "Toki muutama ihminen ei vielä leimaa koko ikäryhmää mutta silti musta on jopa pelottavaa kuulla että kun ehkäisy on niin "vaivalloista" niin mielummin ollaan sitten hetken kokonaan ilman. Ennenkuin löytyy joku hyvä. Lapsia ei haluta mutta riski uskalletaan ottaa. Ja naureskellaan että kun ei ne kortsut siellä yöpöydällä auta. Aikamoista venäläistä rulettia oman tulevaisuuden ja terveyden kustannuksella."

  MInäkin tämmöinen täti-ihminen :--D (ollut tosin 15-vuotiaasta asti se tylsä kalkkis) joten saan kai pahastua kans?! Ja siis tässä ärsyttää melkeinpä eniten raskaudella leikkiminen. Ja tiedänpä tyyppejä, jotka on käyneet kolmekin kertaa abortissa eikä silti edelleenkään jakseta käyttää ehkäisyä. Voi ärripurri!! (Että mun pitikin mennä lukemaan tämä ennen nukkumaanmenoa..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Abortti ei missään nimessä ole ehkäisykeino. Mutta siitä huolimatta mulla on isompi huoli nimenomaan sukupuolitautien suhteen. Haluan uskoa, vähän naiivistikin ehkä että raskaudella leikkijät on tosi tosi pieni marginaalinen ryhmä. Raskauden ehkäisyyn löytyy kuitenkin aika sarja vaihtoehtoja. Sukupuolitautien ehkäisyyn on tasan se yksi vaihtoehto.

   Tärkeää musta olisi myös muistaa se että mikään ehkäisykeino ei ole 100% varma. Pieni marginaali on aina olemassa eli jos harrastat seksiä niin se pienikin riski pitää ymmärtää. Yllättävän moni on aika tietämätön näiden juttujen suhteen. On vaikeaa pahastua kun kyse saattaa olla ihan tietämättömyyttäkin. Siksi näistä pitäisi puhua paljon paljon isommin. Onneksi se terveystieto on saatu takaisin oppiaineeksi.

   Poista
 3. Hyvää tekstiä! Kuten jossain kommenttiloorassa olen ennenkin tainnut mainita, en muista meillä kotona olleen minkänlaista seksivalistusta. Muistikuvan täytyy kuitenkin olla väärä tai sitten valveutuneisuuden ilmapiiri on muuten tarttunut, sillä kaikilla meillä sisaruksilla on tuntunut olleen tiukka linja ehkäisyn suhteen jo ensimmäisissä hapuilevissa suhteissa. Vasta nyt aikuisena olen siskon ja veljen kanssa aiheesta lyhyitä keskusteluja käynyt, ja sukupuolesta riippumatta kantamme on ollut selvä: koskaan en oleta, että joku toinen huolehtii asian puolestani, vaan teen sen itse. Sukupuolitautien kanssa en varsinkaan koskaan ole suostunut pelaamaan venäläistä rulettia.

  Ilmeisesti kotona on katsottu koko perheen kesken tarpeeksi monta AIDSiin kuolevista sympaattisista henkilöistä kertovaa elokuvaa, on ollut motivaatiota tivata uusia poikaystäviä käymään treffeillä sukupuolitesteissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan että on turistu ennenkin ehkäisystä :) Mullahan kanssa seksivalistus himassa oli sitäe ttä mutsi lykkäsi kouraan jonkun nuorille tarkoitetun kirjan murrosiästä ja sen lieveilmiöistä. Plus sitten mitä koulussa kuuli. Ja Suosikista luki. Suht valveutunut olin itsekin mutta en niin valveutunut kuin toivoisin omien lasteni olevan. Eli juurikin että kannattaa olla täysin ehdoton, ei luottaa liikaa siihen että toinen (saatika oikeassa asennossa olevat taivaankappaleet) kyllä hoitaa ja muistaa nimenomaan se että pelkkä raskaudenehkäisy ei riitä.

   Hahaa tuosta sukupuolitautitestien tivaamisesta tuli mieleen :D Joskus vähän ennen Siippaa tapailin sellaista tyyppiä. Ja se ihan oikeasti ekoilla treffeillä kertoi käyneensä juuri edellisellä viikolla sukupuolitautitesteissä :D Ja että käy kuulemma n. kerran vuodessa aina. Ihan kaiken varalta. Yritti antaa itsestään kovin vastuullisen kuvan ja juu toki hyvä että testauttelikin itseään. Tosin oikea syy taisi olla se että kundi ei tykännyt käyttää kumia.
   Mutta siis oikeasti se tilanne kun toinen siinä ekoilla tärskyillä räväyttää ton faktan tiskiin niin oli kyllä aika pitkälti sellainen elämän Kodak-hetki. Voin kuvitella ilmeeni :D

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?