torstai 21. elokuuta 2014

Kylmää vettä niskaan

Onkohan kukaan välttynyt kuulemasta Ice Bucket-haasteesta joka kiertää verkossa ja johon on osallistunut yksi jos toinenkin julkkis, puhumattakaan tavan tallaajista ympäri maailman.

Homman takaahan löytyy amerikkalainen Peter Frates jonka kohtalo on melkoisen traaginen. Frates oli huippu-urheilija kunnes sai ALS-diagnoosin. Peteristä voi lyhkäisesti lukea vaikka täältä. ALS on muuten se sairaus joka Stephen Hawkinsillakin on. Tiedätte kyllä, robottiääninen fyysikko.
Säännot koko haasteelle ovat hyvin yksinkertaiset; joko kaadat sangollisen jäävettä päällesi tai lahjoitat rahaa ALS-hyväntekeväisyysjärjestölle. Tai teet molemmat!

Mä huomasin kyllä haasteen kiertämisen jo ehkä joku viikko takaperin mutta koko hommaan perehdyin oikeastaan vasta eilen. En tiennyt että taustalla on hyväntekeväisyys. Ja se miksi aloin perehtymään siihen mikä juttu tämä nyt on, johtui siitä että aloin bongaamaan myös haastetta kritisoiviakin postauksia. Bongasin useammankin meemin, joissa koko haastetta pidettiin tyhmänä. Tyypillisin taisi olla se jossa touhua pidettiin typeränä koska Afrikassa on nälänhätä.

Jennijee kirjoitti muutama päivä sitten osuvasti maailmantuskasta, josta mä kärsin itsekin. Valokuvat nälkiintyneistä lapsista saa mut voimaan pahoin. Mutta nyt tällä kertaa, tässä asiayhteydessä pikemminkin kävi vähän jo ärsyttämään. Toki on ihan totta että tämän haasteen toinen puoli on se että vettä haaskataan. Mutta toinen puoli on se että siinä ollaan kuitenkin hyvällä asialla. En ihan ehkä saa kiinni siitä ajatuksesta että miten tämä haaste nyt sortaa niitä Afrikan lapsia?

ALS on todella riipivä sairaus. Oman duunin kohdalla vastaan on tullut useampikin ko. tautia sairastava vaikka se suht harvinainen sairaus onkin. Tautiin ei ole parannuskeinoa, ihminen vain rapistuu rapistumistaan kunnes tukehtuu ja kuolee. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tauti etenee suht vauhdilla. Kun diagnoosin saa, niitä yhteisiä vuosia ei nyt siinä mitenkään poskettoman paljoa ole jäljellä. ALS on julma, säälimätön ja brutaali sairaus. Ja siinä olet aika voimattomana vieressä. Ajallisesti puhutaan niin lyhkäisestä ajasta että sitä haluaisi vaalia ihan jokaista hetkeä. On hyvin ristiriitaista toivoa että yhteistä aikaa vielä olisi koska kuitenkin se taudin runtelema ihminen muuttuu niin valtavasti siitä, mitä oli ennen sairautta.

En ymmärrä miksi hyväntekeväisyyden kohdalla pitää aina oikein hakemalla hakea sieltä se negatiivisuuden siemen. Yhtään väheksymättä nälänhätää, en jaksa uskoa että Afrikan lasten ongelmat saataisiin ratkottua sillä että myös muille hyväntekeväisyyskohteille yritetään saada huomiota. En jaksa uskoa että jos jonkun asian puolesta kampanjoidaan niin se olisi automaattisesti pois toisesta. Mun mielestä on jopa julmaa, mässäilevää ja alhaista käyttää nälkäisten lasten kuvia tällaisessa asiayhteydessä. Yritin ensin googlata niitä tämän postauksen täytteeksi mutta sitten päätin että en halua olla osallisena jakamassa niitä.

On totta että ehkä haasteen tempaukseksi olisi voitu keksiä jokin muukin tapa herätellä ihmisten huomio. Kuitenkin tämä keino, millä homma on lähtenyt leviämään, on ollut herättelevä ja ALS-hyväntekeväisyysjärjestö on saanut aivan valtavasti lahjoituksia. Onko se huono asia? Mun mielestä ei. Toivottavasti niillä rahoilla pystytään parantamaan sairastuneiden elämänlaatua, tukemaan omaisia ja ehkä ohjaamaan edes osa varoista tutkimustyöhön. Ja toivon ihan vilpittömästi että noiden meemien tekijöistä yksikään ei joudu omakohtaisesti koskaan kohtaamaan ALSia tai nälänhätää. Niitä ei vaan voi rinnastaa keskenään. Shame on you!

6 kommenttia:

 1. Mä luulen, että iso osa kritiikkiä kumpuaa siitä, että haaste on levinnyt nimenomaan haasteena. Että jengi kumoaa vettä niskaan, videoita sen youtubeen ilman että edes mainitsee tuota ALS-agendaa siellä taustalla. Mikä kieltämättä tekee hommasta aika hutua.

  No, enihuu, on tässä varmaan tietoisuutta ja rahaakin nostettu, eli menestykseksi pitää tempaus lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun itse asiaa vähän tutkin niin homma kiertää sekä nimellä Ice Bucket Challenge tai ALS Ice Bucket Challenge eli kumpi vaan määre tarkoittaa samaa. Eli vähän niinkuin oletetaan ihmisten tietävän mikä jutun tausta on. Mun silmiin on sattunut vain yksi tapaus jossa tota ALSia ei mainittu mukana, olin vaan itse aiemmin onnistunut suodattamaan sen takana olevan ideologian pois.

   Ehkä se enemmän herättääkin ihmisten mielenkiintoa kun joutuu itse selvittelemään että hei mikä juttu tää on kun kuulostaa niin pöljältä teolta? En tiedä. Menestynyt tempaus kyllä tosiaan, tämmöiselle vaikutusreitille oli nyt selvästi oikea aika ja paikka.

   Poista
 2. Enpä ollutkaan haasteesta ennen kuullut. sairauteen kyllä törmännyt :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on ollut nyt parina päivänä aika paljonkin juttua eri valtamedioissa eli alkaa olla varmaan hankalampi olla törmäämättä aiheeseen, jos yhtään uutisia seuraa :)
   Olipas jotenkin kamalan vaikeaa suomea tuo mun lause mutta suonet anteeksi, yövuorokrapula :)

   Poista
 3. Pamela Anderson otti kantaa haasteeseen kieltäytymällä siitä, koska sairauteen etsitään ratkaisua eläinkokeiden kautta (ja vaikka näitä ei voi verrata kosmetiikkateollisuuden eläinkokeisiin, Pampsulla oli ihan hyvä pointti siinä kuinka hermosto/aivosairauksissa eläinkokeet eivät fysiologisten erojen takia vie kovin lähelle ratkaisua). Ja siis anyways, mistähän mä tulin tänne puhumaan (sori, jotekin ei ajatus pysy kasassa, onneksi taustalla on vähän vaarattomampi lyhenne eli IMDE…).

  Kuukausiliitteessä oli aiheesta hieno artikkeli (eiks se ollut nimenomaan ALSista? Vai joku toinen vastaava? Taas mutu-Milla liikkeellä, sori). Ylipäänsä mä koko ajan pelkään, että oon jättänyt lapsille jonkun geenipommin. INCL tai ALS tai vastaava - ja olin helpottunut kun on kolme poikaa, ainakaan niille ei tule RHETT syndroomaa… Ahdistavaa. Toivottavasti tietoisuuden lisäksi saavat lahjoituksia.

  Meillä mies käyttää jatkuvasti Afrikka-korttia, näin apropoo. Että jos valitan parisuhteessa esim.kommunikaation vähäisyydestä tai epäoikeudenmukaisesti jakautuneista kotitöistä, ei saisi koska nälänhätä - meillä on sentään katto pään päällä ja ruokaa.

  Nyt mä meen nukkumaan, tulipa nolo perjantain ajatusoksennus. Ja vielä jonkun muun blogiin. Anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hei mäkin luin tuon Pamsun kommentin. Mikä oli musta sinänsä aika jännä. Okei ymmärrän Pamsun Petailun takia. Mutta Pamsullahan itselläänkin on sairaus johon ei ole olemassa parantavaa hoitoa ja johon hän tulee jonain päivänä kuolemaan. Ja kyllä, olen lukenut seiskani :P C-hepatiitti ei toki ole neurologinen sairaus kuten vaikka ALS mutta kuitenkin myös tappava tauti. Mietiskelin vain että jos Pamsulla (ja muilla, jotka ovat Pamsun kanssa samaa mieltä) olisi joku neurologinen sairaus johon ei parannusta ole olemassa niin mahtaisikohan mielipide olla sama..

   Mä olen jyrkästi kosmetiikkateollisuuden eläinkokeita vastaan mutta lääketieteessä tuo ei ole ihan yhtä mustavalkoinen seikka. Okei mä olen päivittäin tekemisissä esimerkiksi biologisten lääkkeiden kanssa ja näen läheltä miten paljon ne oikeasti parantaa elämänlaatua sellaisten sairauksien kohdalla, joiden oireet vaikuttaa jokapäiväiseen elämään halvaannuttavasti ja ihan perustoimintoihin niin kivuliaan paljon että sitä ei edes voi käsittää ellet itse koe tai vierestä näe. Mä ymmärrän kyllä ne perustelut joita eläinkokeiden vastustajilla on mutta en ole vielä koskaan itse törmännyt kehenkään potilaaseen joka esimerkiksi kieltäytyisi biologisista lääkkeistä kun niitä on hoitomuodoksi tarjottu. Mielipiteet on helppo pitää mustavalkoisena kun ei itse ole siinä tilanteessa että joutuisi miettimään kieltäytyykö vai ei.

   Se polku mikä uusien lääkkeiden kanssa käydään on hemmetin pitkä ennenkuin ne tuotantoon asti päätyy. Ja ennenkuin mitään lähdetään testaamaan ihmisillä, vaaditaan tietyt kliiniset tulokset eläinkokeista. Voi olla että jonain päivänä se polku muuttuu mutta nyt ainakin toistaiseksi se menee vielä näin. Mä en missään nimessä jyrää vaihtoehtoisia hoitomuotoja enkä itsekään todellakaan allekirjoita kaikkia länsimaisen lääketieteen kuvioita mutta tosiaan nyt en ihan täysin tuota Pamsun kantaa nyökytellen allekirjoita.

   Ja oksenna vaan :) Kyl tänne saa.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?