maanantai 13. lokakuuta 2014

Syysherkkuja

Nyt kun muutto on ohi ja mä haluan jo muutakin elämää ja aiheita tänne, ajattelin pitkästä aikaa horista ruokahommista. En halua yhtään ajatella esimerkiksi sitä miten meidän uutta pyykkikonetta ei saa kytkettyä koska letkut tai ne liittimet vai mitkälie hökötykset on vääränlaiset. Mutta ruokaa haluan ajatella, ruoka on hyvä! Meillä on taas pikkuhiljaa jaksettu alkaa leipomaan ja tekemään yhteisiä iltapaloja. Tässä tän hetken suosikit! Mitään kevytsafkojahan nämä meidän syysherkut ei ole..

Peruna-halloumi salaatti
Bongasin tämän viime kesänä yhdestä mun suosikki-ruokablogista, Lauran tähdestä. Meidän minttu on aivan villiintynyt Kitchen Gardenissa, ja siksi tykkään kokkailla minttupitoisia juttuja. Koska aina ei voi olla juomassa mojitoja. Ohje on siis alkuperäisenä tässä mutta mä rustaan sen nyt vielä tähänkin koska olen vähän soveltanut alkuperäistä. Tämä on ollut meillä ihan hillitön hitti josta tykkää kaikki. Ollaan paistettu kylkeen vielä kaveriksi valkosipulipatonkia. Toimii!

Tarvitset siis
n. 10 kpl perunoita. Alkuperäisessä ohjeessa sanotaan että kesäperunoita ja ne toimiikin tässä parhaiten. Muttakun niitä ei saa kuin kesällä niin tavallisetkin menee.
Halloumia. Kysy syöjiltä että montako siivua haluavat. Koko paketti ei välttämättä mene.
3 rkl oliiviöljyä. Mitä laadukkaampaa, sen parempaa!
1-2 rkl limen mehua
Kevätsipulia varsineen. Tavallinenkin käy mutta sitä ei kannata laittaa paljoa. Pieni puolikas on aika ok.
1-2 valkosipulin kynttä
Tuoreita yrttejä. Näistä ei kannata tinkiä, ne pitää olla tuoreita. Mä laitan aina sitä minttua järjettömästi ja sitten vähän sen mukaan että mitä keittiöpuutarha tuottaa. Oreganoa tai basilikaa tai lehtipersiljaa. Minttu on ainoa ehdottoman pakollinen tässä.
Kapriksiä. Mut nää ei oo hei pakollisia. Tulee aika suolainen setti näiden kanssa eli menee kyllä ilmankin.
Chiliä. Me käytetään aina sellaista chilirouhetta. Maun mukaista että mietoa vaiko jytympää.
Pippuria

Tää ei nyt oo mikään ihan pikaruoka mutta tän voi tehdä tosi pitkälle valmiiksi etukäteen. Mutta ei tosiaan toimi jos tulee sellainen pakkosaadanyt-olo.
Keitä perunat. Älä kuori, tästä tulee kuorineen parempaa. Ja itseasiassa perunan terveelliset jutskat on siinä kuoressa eli siinäkin mielessä perunat kannattaa aina syödä kuorineen. Toki ne pitää sitten pestä hyvin. Viipaloi tai silppua sipuli ja laita pieneen kulhoon. Silppua joukkoon yrtit, pilko valkosipulit, ripsuttele sekaan chiliä oman makusi mukaan ja laita myös ne kaprikset sekaan jos niitä oot laittamassa. Kaada joukkoon oliiviöljy ja limen mehu ja sekoittele koko höskä. Tämän voi tosiaan tehdä valmiiksi kaappiin tekeytymään mutta toimii samantienkin tehtynä.
Pilko perunat sen kokoisiksi kuin haluat ja paista pannulla voissa kivan värisiksi ja rapsakoiksi. Nakkaa perunat kulhoon ja kaada se öljy-yrttiseos päälle ja sekoittele. Siivuta halloumi ja paista se valmiiksi. Ota sopiva annos ja syö! Nam, nam ja nam!!!

Bostonpulla
Mähän olen alkanut tykkäämään pullasta vasta ihan muutama vuosi sitten. Mulla tuli aiemmin pullasta maha aina tosi kipeäksi ja turvonneeksi ja en siksi siitä tykännyt. Mutta onhan se kahvin kanssa ihan järjettömän hyvää. Joskus satuin maistamaan speltistä leivottua pullaa ja sehän ei turvottanutkaan ja näin ollen mä aloin rakastamaan pullaa. Olen leiponut pullaa varmaan satoja kertoja ja Kolmosen äippärin aikana päätin opetella leipomaan täydellistä pullaa. Keksinkin salaisuudet maailman parhaan pullataikinan taustalla ja nykyään meillä tehdään pullaa tosi usein. Yleensä vielä niin että teen vain senverran että ne syödään siinä päivän aikana koska pullahan on parasta tuoreena. Tän hetken ehdoton pullasuosikki on Bostonpulla. Sen oikea nimi taitaa olla Bostonkakku mutta meillä se kyllä tunnetaan pullana.

Tarvitset
2, 5 dl lämmintä maitoa. Vähän kädenlämpöä lämpimämpää.
1 pss kuivahiivaa
desin verran fariini- tai inkkarisokeria
1 tl ruususuolaa
0,5 rkl kardemummaa
n. 5dl speltti- tai vehnäjauhoja. Mä teen yleensä vähän sekoituksella. Ja välillä täysjyväjauhoista.
100g voita
Täyte:
100g voita
kanelia
fariini- tai inkkarisokeria
vaniljaa
Pinnalle:
raesokeria
mantelilastuja

Bostonpullaa
Lämmitä maito ja sekoita sen sekaan kardemumma ja suola. Lisää sokeri ja sekoittele senverran että se sulaa maidon sekaan. Sekoita hiiva sekaan ja sekoittele edelleen että hiivakin sulaa. Sekoita taikinaan jauhot. About puolet voit sekoitella vispilän avulla mutta sitten pitää alkaa vaivaamaan jo käsin. Pullataikinan kohdalla on tosi hankala ilmoittaa tarkkoja jauhomääriä. Se pitää vain opetella kokeilemaan näppituntumalla että koska on hyvä. Määrät saattaa joskus heitellä oikeasti melkein pari desiäkin. Eli opettelua ja kokeilua kehiin vaan. Vähän ennen ohjeistetun jauhomäärän loppumista lisää taikinan sekaan sulatettu voi ja vaivaa se sekaan. Lisää loput jauhot ja arvioi sitten onko jauhomäärä riittävä. Pullataikinaan pitää muotoutua vaivatessa kunnon sitko mutta taikinaa ei saa murjoa. Vaan vaivata varmalla mutta hellällä otteella. Taikinan täytyy irrota suht näppärästi kulhosta mutta sen pitää olla pehmeää. Käsissä taikinaa saa olla kiinni, sitä älä siis pidä mittarina vaan nimenomaan niin että irtoaa sieltä kulhosta vähän venyen. Jos jauhoja laittaa liikaa niin taikinasta tulee liian kovaa ja sitä myötä pullatkin on kovia. Aika monessa pullan ohjeessa muuten on taikinan seassakin kananmunaa mutta sitä ei kannata sinne oikeasti laittaa. Saat pehmeämpää pullaa ilman eikä sillä kananmunalla ole siellä taikinassa mitään virkaa. Kun pullataikina on riittävän sitkoista eikä liian löysää niin pullat pysyy oikein hyvin muodossaan. Noniin tämän opastetun kierroksen jälkeen jatketaan itse ohjetta.

Kohota taikinaa 30-45 min lämpimässä paikassa. Mikro on aika hyvä. Liina kulhon päälle ja sinne. Taikinan pitäisi kohota kaksinkertaiseksi ja siinä menee se 30-45 min.
Kaada taikina vähän jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat veks. Kauli sellaiseksi levyksi, kun taikina kaulitaan silloin kun tehdään korvapuusteja. Levitä levylle voi, ripottele päälle kaneli (älä säästele! Kaneli ja kardemumma on pullan the thing!) ja sokeri sekä vanilja. Mä käytän aitoa vaniljaa ja laitan sitä ehkä max 0,5 tl. Kääri levy rullaksi ja leikkaa paloiksi. Edelleen samanlaisiksi kuin olisit leipomassa korvapuusteja. Laita palat vuokaan ja anna kohota vielä vartin verran. Voitele hyvin kananmunalla ja ripottele päälle raesokeri ja mantelilastut. Paista 180 asteisessa uunissa 20-30 min. Keitä itsellesi iso kuppi kahvia ja revi käsin pullasta sopivan kokoinen pala. Nam, nam ja nam!

Taikinajutut.
Näihinkin olen itseasiassa tutustunut Lauran Tähden Lauran kautta. Laura tarjosi näitä joskus varmaan 12 vuotta sitten vuohenjuustolla. Mutta koska vuohenjuusto ei ole ihan mun juttu niin vaihdoin sen fetaan. Kaksikko tykkää näistä ihan törkeästi ja tekevät niitä itsekin jos ainekset ja aika löytyy. Ovat myös aika suolapommi mutta vähän terveellisemmän tarjottavan saa jos tekee peston itse ja korvaa osan basilikasta lehtikaalilla. Mä tykkään tehdä peston itse, se on vain niin paljon paremman makuista mutta tähän olen käyttänyt aina purkkipestoa. Kaksikko sanoo näitä Taikinajutuiksi joten nimi tulee siitä. Kai näillä joku alkuperäinenkin nimi on. Mutta nyt kun on sekavasti selitetty lähtökohtia ja melkein kaikki ainekset onkin jo selvillä niin mennään itse ohjeeseen...

Tarvitset
voi- tai lehtitaikinaa. Mun mielestä ei väliä kumpaa.
Punaista pestoa
Fetaa

Ota taikina sulamaan, ellet ole ollut ihan tosimartta ja tehnyt sitä itse. Kauli taikinaa vähän ohkaisemmaksi. Levitä pinnalle pestoa ja murustele päälle fetaa. Kääri rullalle ja leikkaa n. parin sentin kokoisiksi paloiksi. Laita rullat pellille ja voitele kananmunalla. Paista n. parisataa asteisessa uunissa. Mitähän mä sanoisin... no lue siitä taikinapaketin kyljestä että mitä siinä sanotaan ja suurinpiirtein sen ajan. Meillä on näitä tarjottu niin synttäreillä, ristiäisissä kuin omalle porukalle iltapalalla. Nam, nam ja nam!

Pinnalliset perunankuoret
Mä ostin Siipalle joskus lahjaksi True Blood-keittokirjan. Tykättiin molemmat sarjasta ja vaikka ne pari viimeistä kautta olikin kamalaa kuraa, on keittokirjan ohjeita käytetty meillä melko paljon. Käytännössä nämä on siis perunankuoria täytettynä. Tämä on meillä ollut ehdottomasti juttu joka on tehty vain aikuisille. Näissä on senverran hommaa että yksinkertaisesti ei olla jaksettu tehdä koko köörille mutta makunsa puolesta uppoaisivat varmasti lapsillekin.

6 keskikokoista punaista perunaa
Oliiviöljyä
Pekonia. Ei pakollinen.
Suolaa
Pippuria
Raastettua cheddaria
Creme Fraichea
Silputtua kevätsipulia. Taviskin käy.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele perunoihin reikiä ohuella veitsellä. Voitele perunat oliiviöljyllä ja kypsennä uunissa n. 45 min. Kun perunat on olleet n. puolisen tuntia uunissa, paista pekoni rapeaksi pannulla jos laitat peksua. Laita jäähtymään talouspaperiarkin päälle.
Anna perunoiden jäähtyä senjälkeen kun otat uunista pois. Nosta uunin lämpötila 230 asteeseen.
Kun perunat on jäähtyneet sellaiseksi, että kestät käsitellä niitä, halkaise ne pituussuunnassa kahtia. Kaavi suurinosa perunasta irti kuoresta. Jätä perunaa kuoriin n. 6mm:n paksuinen kerros. Pois kaavitun perunan voit käyttää johonkin muuhun.
Voitele perunankuoret sisä- ja ulkopuolelta oliiviöljyllä. Ripottele sisäpuolelle suolaa ja pippuria. Kypsennä uunissa 10 min, käännä kuoret ympäri ja kypsennä toiset 10 min.
Ota perunat pois uunista ja käännä kuori alaspäin eli niinpäin että saat perunankuoret täytettyä. Murenna pekonia perunan kuoren sisälle. Laita päälle raastettua cheddaria. Laita täytetyt perunat takaisin uumiin ja kypsennä n. 5 min. Eli kunnes juusto on sulanut ja hyvän näköistä.
Levitä jokaisen puolikkaan päälle silputtua sipulia ja creme fraichea. Syö heti! Nam, nam ja nam!

2 kommenttia:

  1. Peruna-halloumijuttu menee niin kokeiluun meillä, kuulostaa aivan ihanalta!
    Minä olen alkanut tykkäämään myös pullasta ihan vasta viimeisen puolen vuoden aikana ja nyt ihmettelen et miksen aiemmin tajunnut? Ja koska mulla ei ole mitään mahaongelmia niin olen vain tehnyt ns.peruspullaa, bostonkakkua/pullaa myös. Ja nää hemskarin koko suomi/koko britannia/kokomikätahansamaa leipoo ohjelmat ei todellakaan auta tähän, koska mulla iskee aina järjetön leipomisvimma, kun katson niitä ohjelmia :D Ja vyötärö vaan kasvaa ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi perunasalaatti on kai joku viime kesän blogihitti :D tjtn sinnepäin. Mutta on oikeasti ihan tosi hyvää!

      Koko Suomi leipoo on ihan paras :P Bostonpulla iski itseasiassa sen kautta! Antaa vyötärön kasvaa :P

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?