maanantai 10. marraskuuta 2014

Kansallinen pelipäivä

Tiedän että ainakin muutamaa mun blogin lukijaa mietityttää lasten peliasiat. Ne mietityttää muakin ja yritänkin pitää itseäni jatkuvasti ajantasalla pelikulttuuriin liittyvien asioiden suhteen. Ja höpötellä ajatuksista tasaisin väliajoin täällä. Onnekseni tuttavapiiriin kuuluu ihan ehta pelitutkija, noin niinkuin viralliselta titteliltäänkin, jolta bongasinkin tämän seuraavan. Nyt marraskuussa nimittäin vietetään ajanjaksoa joka kulkee nimellä Kansallinen pelipäivä. Omat muksut haastoin jo mukaan, saa nähdä mitä keksitään....
Haasteen tarkoitus on lisätä keskustelua pelaamisesta ja laajentaa ymmärrystä pelikulttuurista. Juuri niitä hommia, joita mä olen peräänkuuluttanut! Aika mahtavaa. Meidän perheessä haasteeseen lähdetään mukaan mutta omien lasteni lisäksi ajattelin haastaa myös blogin lukijat. Eritoten vanhemmat, jotka kokevat että tämä on juuri heidän perheessään ajankohtaista. Otatko haasteen vastaan?

kuvakaappaus täältä

Toinen tutustumisen arvoinen vinkkaus on Pelikasvattajan käsikirja. Pikaisella silmäyksellä aika moniin ainakin mun mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyy apuja tuolta. Käsikirja tarjoaa myös paljon nippelitietoa. Tuon luettuasi et enää mieti mitä tarkoittaa esimerkiksi Cosplay tai Machinima. Lisäksi tykkään oppaan ulkoasusta ihan järjettömästi! Tetris on ainoa peli johon olen joskus ollut koukussa.
Vaikka peliasiat ei nyt omien lasten kohdalla ihan ajankohtaisia vielä olisikaan, suosittelen silti perehtymään Pelikasvattajan käsikirjaan. Mä ainakin koen että olisi ollut ihan hyvä jos olisin ollut vähän paremmin kartalla ennenkuin asia tuli meillä ajankohtaiseksi. Oma näkökanta oli ainakin aivan turhan negativiinen. Onneksi mielipiteitään saa muuttaa ja vanhempanakin saa kasvaa!

En voi painottaa riittävästi sitä, miten tärkeää pelaavalle lapselle tai nuorelle on se, että vanhempi on kiinnostunut lapsen pelaamisesta. Ei vain siitä kasvatuksellisesta näkökulmasta, joka kontrolloi pelaamista. Vaan puhtaasta kiinnostuksestakin. Että vanhempaa kiinnostaa millainen peli on, mikä tekee siitä mielenkiintoisen ja miksi sitä halutaan pelata. Keskustelu, sekä se kasvattaminenkin on hemmetisti helpompaa kun tietää mistä puhuu.

4 kommenttia:

 1. Mä tartun tähän haasteeseen, kunhan keksin miten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonne pelipäivän nettisivuille päivittyy haasteita joita ihmiset postaa twitteriin. Ota sieltä vinkkiä ;)

   Poista
 2. Mitä mitä mitä. "Saaks pelaa saaks pelaa saaks pelaa...?" Mun täytyy nyt kääntää ajatuskoneistoani.. Mukana mahdollisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa meillähän Ekan idea oli et "pelataan mahdollisimman paljon joka päivä" :D

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?