lauantai 22. marraskuuta 2014

Suklaata soppaan ja muutama muu omnomnom

Muutamassakin blogissa on vähän huudeltu reseptien perään. Mä postaan tänne omalle hiekkalaatikolle, toivottavasti reseptejä kaipaavat löytävät ne täältä.

Imetyksen loputtua mä olen kääntänyt meidän ruokavaliota taas enempi kasvisvoittoiseksi. Kun en enää itse himoa jatkuvalla syötöllä lihaa. Miesväkihän vetelisi pelkkää lihaa joka aterialla joten se on langennut mun niskoille että vähän katson mitä syödään. Sinänsä ei ongelma, koska itse toteutus ei sitten kuitenkaan ole vain mun harteilla. Tällä hetkellä mua himottaa avocado aivan järjettömästi ja puskisinkin sitä ihan kaikkeen. Järjettömän hyvä ja nopea salaatti on muuten niinkin yksinkertainen kuin avocado ja sinimailasen idut. Toimii duonakin mutta sekaan voi nakata myös vähän sipulia. Voi syödä sellaisenaan tai lisukkeena tai leivän päällä. Kolmas ei tykkää mutta Kaksikko vetää myös tuota melko intona. Varsinkin Toka. Jos meiltä vaan molempia löytyy niin hyvin toimiva ilta- tai välipala on tuota ruisleivän päällä.

Kun lihattomuutta taas vähennettiin, pieneni kauppalaskutkin ihan huomattavasti. Meillä ei kasvissyönti ole koskaan osoittautunut kovin kalliiksi, enkä oikein ole koskaan ymmärtänytkään sitä kun ihmiset puhuu että se on kallista. Meillä menee aivan huomattavasti vähemmän rahaa ruokaan kun liha jää ostamatta. Pavut ja linssit ei maksa juuri mitään ja yhdestä paketista syö aika monta kertaa. En tiedä sitten mieltääkö ihmiset sen kasvissyönnin automaattisesti niin että salaattia ja muuta tuoretta. Niillä sen summan saakin hilattua ylemmäksi. Toki tuorettakin täytyy syödä mutta eihän kasvissyönti pelkkää salaattia ole.

Toinen iso juttu mikä taas on motivoinut kasvisvoittoisempaan on se että mun ruoansulatus ei ainakaan meinaa toimia yhtä hyvin silloin kun syö lihaa. Niin se vaan elimistökin vanhenee eikä kykene käsittelemään yhtä hyvin raskaampaa sulateltavaa kuin ennen. Ei mennä sen ihmeempiin yksityiskohtiin, sanonpahan vaan että ero voinnissa on aivan huomattava!

Meksikolainen papusoppa

Meidän lapset ei järjettömästi papuista tykkää mutta tätä keittoa odottavat aina koska sinne tulee suklaata ja nachoja. Koska olen reseptin bongannut lempparikokiltani GW:ltä ja koska soppa tehdään meillä aina uskollisesti alkuperäisreseptiä noudatellen, en sitä tähän nyt kirjoita vaan ohjaan teidät suoraan kaiken alkulähteille. Eli tsekkaa ohje linkin takaa! Keitto menee pelkillä nachoillakin mutta kaikista parasta siitä tulee kun laitat lautasellesi myös pienen palan tuoretta avocadoa ja creme fraichea. Ihan mielettömän hyvä makucombo! Keiton tulisuutta voi jokainen säädellä oman maun mukaansa, tulisimpia kastikkeita ei tarvitse käyttää ja chilin voi jättää kokonaan pois mutta pienen potkun tämä mun mielestä tarvitsee.

Keittiöpuutarhan Led-valo ei ole paras mahdollinen valaisija kun yrittää kuvata jotain.

Mun Opettelen tykkäämään kaalista-projekti on vähän hiljentynyt tässä vuoden loppupuoliskolla. Mutta se on ollut ihan ok, lehtikaali, kiinankaali ja valkokaali on kuitenkin jääneet meillä ruoan raaka-aineiksi joten oon tyytyväinen.

Sensijaan nyt kasvisruoan lisäännyttyä ajattelin opetella kokkaamaan tofua. Mä en ole koskaan tykännyt tofusta enkä ole koskaan syönyt hyvää tofua. Kokeilin tällä seuraavalla ohjeella ja maku oli kyllä tosi hyvä mutta eihän se mihinkään katoa että tofu on vähän sellainen pyyhekumimainen. Mutta ehkä siitäkin voi opetella pois. Syötin googleen hakusanaksi Maailman paras tofu ja sain tämän. Mä haen aina etuliitteellä maailman paras kun etsin jotain uutta ja hyvää. Ja on toiminut. Lisukkeeksi tehtiin WTD:n blogista napattua bataattia pienellä tuunauksella. Yhdistelmä pelasi hyvin ja maut sopi keskenään. Tehdään toistekin.

Bongasin toisenkin tofu-ohjeen, joka kylläkin on vielä kokeilematta mutta tarkoitus olisi piakkoin. Elikkäs Tofulla täytetty munakas. Satuin tuossa eräänä aamupäivänä katselemaan telkkarista ohjelmaa jostain FoxLivAvalta jossa tuli juttuja kiinalaisen keittiön saloista. Mä tykkään kiinalaisesta ruoasta mutta en oikein osaa tehdä sitä itse. Tämä ohje tuli siis bongattua sieltä. Veikkaan että mittasuhteita joutuu ehkä hakemaan muutaman kerran (luonnollisestikaan ohjelmassa ei ilmennyt että kuinka monta ruokalusikallista mitäkin pitää laittaa vaan kaikki loroteltiin näppituntumalla somasti sekaisin) ennenkuin kaikki on suunmukaista. Mutta siis vokkipannulle pistetään seesamöljyä (jos nyt tarkkoja ollaan niin se ei ollut ohjelmassa seesamöljyä mitä se laittoi vaan kai jotain pähkinäöljyä? Muttakun seesamöljyä meillä on jo valmiiksi kotona niin se on nyt sitten sitä) lämpenemään. Sekaan nakataan pilkotut ja silputut inkivääri, valkosipuli ja kevätsipuli (edelleen mittasuhteista ei hajuakaan...) kuullotellaan niitä hetki ja nakataan perään jotain papu-chilitahnaa (itse ajattelin kokeilla sambal oelek-tahnalla. Ei mitään hajua meneekö sinnepäinkään). Muistelisin että pilkottua chiliäkin laitettiin jossain vaiheessa, mä laitan muutaman hiutaleen kuivattua chiliä. Sitten lisätään vielä sopivasti osterikastiketta, viinietikkaa (en muista mitä niistä mutta mä laitan valkoviinietikkaa kun sitä on) ja vähän sokeria. Sitten nakataan kuutioitu tofu pannulle, valellaan ympäriinsä tehdyllä soosilla ja annetaan hautua viitisen minuuttia. Sillä aikaa paistetaan munakas. Siinä ei mitään erityistä ollut, eli ihan perusmunakas pannulla. Lopuksi imeytetään munakkaasta rasva pois laittamalla se talouspaperin päälle. Täytä valmis munakas tofupaistoksella ja syö! Kuulostaa ainakin hyvältä.

Mähän en mikään soijan fani ole, käyttäisin sitä kyllä mielelläni eri muodoissa enemmänkin mutta saan siitä vatsani melko tolkuttoman kipeäksi. Tofusta ei kipuja tullut mutta soijaahan se sekin on. Ehkä siksi mä en siitä "tykkää" kun tiedän että se on soijaa ja se tekee mut kipeäksi. Ja uskoisin että varmaan kaiken a ja o tofunkin kanssa on se että se on laadukasta. Vaikka makuna tofu onkin mieto niin voisin kuvitella että eroja löytyy ihan laidasta laitaan. Vinkkejä saa antaa mikä olisi parasta!

Avocadon lisäksi mä muuten himoan tällä hetkellä bataatti-feta-valkosipuli makutrioa. Joka löytyykin seuraavasta reseptistä....

Beta-fataattirisotto (eli feta-bataatti. Se on meillä kuitenkin vakiintunut beta-fataatiksi)

En valitettavasti muista mistä tämän olen bongannut. Oma ohje se ei ole mutta nyt en muista mihin suuntaan krediitit oikeasti menee. 

tarvitaan
yksi bataatti
oliiviöljyä
suolaa&pippuria
2,5dl risottoriisiä
7dl kasvislientä
rosmariinia
parmesania
valkosipulia
fetaa

Kuori ja kuutioi bataatti. Laita vuokaan, pirskota päälle öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda 225 asteisessa uunissa n. 20 min. Bataatti pitää olla pehmeää eli kokeile ennenkuin otat uunista ulos.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää risottoriisi sinne ja kuullota. Menee muutama minuutti. Tätä vaihetta ei kannata hosua tai skipata koska tällä estät risottoriisin puuroutumisen. Lisää kasvislientä monessa erässä, niin että edellinen satsi on aina ehtinyt imeytyä riisiin ennenkuin lisäät uuden. Sekoittele välillä. Kun kaikki neste on riisien seassa, hauduttele n. 20min. Lisää lopuksi rosmariini, valkosipuli, parmesan, pippuri (ja suola jos tarvitsee, osa kasvisliemistä sisältää riittävästi eli ei kannata automaattisesti lisätä vaan maistaa ensin tarvitseeko) ja bataatti. Sekoittele kaikki keskenään ja lisää lopuksi pinnalle feta. Ei mikään maailman ravintorikkain safka mutta hyvää on!


Nuudelikeitto

Meillä on vähän flunssailtu viime viikkoina. Ei mitenkään isosti mutta niin että sekä minä että Kaksikko on ottanut pari lepopäivää kotona jotta olo vähän tasottuisi. Nyt täytyykin vielä siis muistutella joka vuotuisaan tapaani influenssarokotuksesta! Jos perheestä löytyy pikkulapsia tai muuten riskiryhmäläisiä niin kannattaa ihan ehdottomasti käydä se itseensä tuikkaamassa. Influenssaa voit tartuttaa niin että olet täysin oireettomana eli kaikki kantajat eivät sairastu. Rokotuksella suojaat itsesi lisäksi myös lähipiiriäsi!

Jokatapauksessa, Nuudelikeitto on bongattu ja hyväksi havaittu Emäntänä Olga-kirjasta. Tää on musta melko näpsäkkä tehdä. Pieniä muutoksia olen tehnyt mittasuhteisiin eli ihan täysin samana en tee miten se kirjassa on.

Tarvitset 
vettä litran verran
sipulia
3 porkkanaa
reilun desin linssejä
kasvisliemikuution
2 tl punaista currytahnaa (voi laittaa enemmän/vähemmän jos haluaa säädellä tulisuutta)
pippuria
2 tl paprikajauhetta
3 rkl soijakastiketta
pussi pakasteherneitä
paketin paseerattua tomaattia
tölkillisen kookosmaitoa
150g nuudeleita
persiljaa ja basilikaa

Tähän tulee nestettä verrattain melko paljon eli huomioi aloittaessasi että kattila on riittävän suuri! Laita vesi kattilaan ja perään pilkotut porkkanat ja sipulit. Kuumenna. Kun vesi kiehuu, lisää linssit ja mausteet. Muista huuhdella linssit ensin! Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 15 min. Kun porkkanat ovat pehmenneet, lisää herneet, paseerattu tomaatti ja kookosmaito. Anna kiehua vielä hetki. Murskaa sekaan nuudelit. Lisää yrtit ja sekoita. Hauduta vielä hetki kannen alla.
Tolkun hyvää kylmänä päivänä, tai vähän flunssaisena, tuoreiden sämpylöiden tai perunarieskan toimiessa kylkiäisenä.

Piti ottaa kuva mutta oltiin liian nälkäisiä.

2 kommenttia:

  1. Tykkään kokeilla uusia reseptejä joten kiitos vinkeistä, eiköjän näistä jotain tule kokeiltua tässä pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeeee :) Olisi hauska myös kuulla että uppoaako mikään.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?