perjantai 7. marraskuuta 2014

Talvisirkus UniMä kävin työkavereiden kanssa katsomassa ennakkonäytöksenä Tanssiteatteri Hurjaruuthin ensi-iltaan tulevan Talvisirkus Unen. Ja kuulkaa... eipä tule muuta mieleen sanoa kuin että WOW! Aivan huikea! Niin vakuuttunut olin että ostin samantien perheellekin liput esitykseen. Pienten lasten kanssa tulee ehkä käytyäkin helpommin vaikkapa teatterissa mutta teinien kanssa se on helposti aina se leffa jos johonkin mennään. No nytpä ei leffailla vaan mennään sirkukseen!
Pitäisi muutenkin tukea enempi paikallista kulttuuritoimintaa ja sillä omalla kiinnostuksella pitää huoli että kysyntää riittää.
Mä en ole ennen käynyt Talvisirkuksessa, joskin olen kuullut siitä kyllä paljon. En osannut yhtään kuvitella etukäteen että mitä oli luvassa. Itseasiassa mulla oli tosi flunssainen olo samana iltana kun esitys oli ja oli tosi hilkulla etten skipannut koko hommaa. Mutta onneksi älysin mennä. Ensinnäkin esitys oli niin huikeaa katseltavaa ja toisekseen pääntuuletus teki hyvää. Liian vähän tulee käytyä töiden lisäksi yhtään missään.

En halua liikaa spoilata mutta kerrotaan nyt jotakin. Esityksen teemana on siis uni ja sen ympärille on rakennettu huikea kaksituntinen sirkus. Tarina sisälsi paljon unista tuttuja elementtejä, erityisesti meille vanhemmille. Mutta siltikin mukana oli kaikkea kekseliästä ja ei voi kuin ihmetellä mitä kaikkea unen ympärille onkaan saatu taiteiltua. Näki että Cirque de Soleil-tyyppisistä on saatu vaikutteita mutta silti tämä oli kyllä ihan omanlaisensa. Ihanan läsnäoleva ja ei todellakaan mitään perinteistä sirkusta. Koska en halua liikoja kertoa, kuvailen kokonaisuutta sanoilla hauska, kekseliäs, kaunis, henkeäsalpaava, ihana ja unenomainen. Käykää itse katsomassa! Kahdessa tunnissa ehti näkemään ja kokemaan taitavaa akrobatiaa, hauskuuttavia hahmoja, jumalaista jonglöörausta ja mieletöntä osaamista. Tunnetilat vaihteli ihastuneesta aina kauhusta kiljuvaan. Meitä myös ihan tosissaan välillä pelotti. Ei niinkään siksi että olisi kovia ääniä tai pelottavia juonenkäänteitä vaan sanotaanko nyt näin että esiintyjien takia. Pahimpina hetkinä miespuolinen kollegani puristi penkkiään rystyset valkoisina ja pelkäsi itse tippuvansa.
Ehdottoman maininnan ansaitsee muuten esitystä säestänyt livebändi. Koko hommalla on ihan eri tunnelma kun musiikkikin on elävää. Tykkäsin värimaailmasta, tykkäsin tarinasta ja ihan eritoten tykkäsin sen yhden esiintyjän tatuoinneista! Pari pientä juttua oli mitkä häiritsi mutta ne oli niin onnettoman pieniä että en voi kyllä marista vaan todeta että tykkäsin kyllä ihan koko kokonaisuudesta.


Esityksen omilla nettisivuilla ikäsuositus on kolmesta ikävuodesta ylöspäin. Me käytiin katsomassa siis se pidempi, parituntinen esitys ja itse en kyllä suosittelisi sitä vielä noin pienille. Ehkä eskari-ikäisestä eteenpäin, jos on oikein rohkea lapsi kyseessä niin sitten ehkä viidestä ikävuodesta. Talvisirkuksesta on olemassa myös tunnin pituinen versio, jota esitetään päiväaikaan mutta sen sisällöstä en osaa sanoa mitään. Kaksikko on joskus vuosia, vuosia sitten käynyt kumpikin Talvisirkuksessa eskarin kanssa eli olettaisin että se tunnin versio on räätälöity pienempiä lapsia silmällä pitäen.

Kaapelitehtaan Pannuhalli on niin pieni, että esityksen pienimmätkin nyanssit näkee viimeisimmältä riviltä. Ja vastavuoroisesti yleensä piilossa olevat isommat kokonaisuudet on tarkoituksella jätetty nähtäville. Koska tila on pieni, pääsee kokonaisuus musta ihan toisenlaisella tavalla arvoonsa. Ja tilan pienuus on vain ja ainoastaan hyvä asia. Kun tehdään viimeistä piirtoa myöten yksityiskohtaista niin täytyyhän yleisön se sitten nähdäkin. Kaikki on niin läsnäolevaa. Vuorovaikutus ja koko esitys on kirjaimellisesti käsinkosketeltava. Tuota parintunnin esitystä suosittelisin ehdottomasti vaikka kaveriporukalle illanvieton yhteyteen tai mikseipä tuo menisi vaikka isänpäivälahjana!
Mun takana istui yksi nainen joka kertoi että ei ole vielä koskaan nähnyt että Talvisirkus olisi noin muikean mahtava. Tarkka määrä ei selvinnyt mutta otin vapauden ymmärtää että hän oli nähnyt Talvisirkusta useammankin kerran.


Mä en edes muista koska olisin viimeiksi ollut sirkuksessa. Mutta aina kun sitä näkee niin herää haaveita että voikun olisi itsekin noin lahjakas. Ja sirkustaiteilija. Jos omaisi edes jonkinmoisia sirkustaustoja niin olisikohan vähän vähemmin korkeanpaikankammoinen ja ehkä kova vauhti ei pelottaisi niin paljoa? Vieläköhän ehtisi aloittaa?

Pakko muuten vielä kehua Hurjaruuthin asiakaspalvelua! Aloin illalla vouhottamaan lippuja esitykseen Lippupalvelun kautta mutta en älynnyt että miten sieltä ostetaan perhelippu. Pistin tohkeissani ja lukematta lipunmyynnin sivuja sen tarkemmin sähköpostia Hurjaruuthiin ja huomasin vasta myöhemmin että nettisivuilla oli maininta että ryhmäliput voi varata sähköpostin kautta. Siitä huolimatta sain sähköpostia että minulle on varattuna perhelippu. Huippuhyvää palvelua!

Talvisirkus pyörii tammikuun alkuun asti mutta sinuna en jäisi vatuloimaan vaan ottaisin liput pikimmiten! Ja kannattaa tulla hei kauempaakin! Musta tuli ainakin yhden kerran perusteella vakiokävijä. Mua ei edes harmita että olen jo nähnyt esityksen kerran ja tiedän mitä on tulossa. Kestää kyllä useamman katselukerran. Ja jatkossa haluan kyllä käydä vuosittain katsomassa mitä upeaa Talvisirkuksella on tarjottavana.

Valokuvat on Hurjaruuthin lehdistökuvia. Paitsi tuo toinen valokuva. Ja mä en koostu tästä postauksesta muuten kuin hyvällä mielellä.

12 kommenttia:

 1. Oi, talvisirkus! Helsingissä asuessani kävin monta kertaa, siis aikaa ennen lapsia, ja se oli aina upea elämys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen jotenkin ihan myöhäisherännäinen. Toki olen Talvisirkuksesta kuullut mutta eipä ole koskaan aiemmin käynyt mielessä että sitä voisi käydä katsomassakin :D Elämys, nimenomaan! Onneksi nyt tuli työn puolesta mentyä.

   Poista
 2. Kuinka kauan esitys kestää?
  Milja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo iltaesitys, joka me käytiin katsomassa, oli kaksi tuntia. N. puolessa välissä oli lyhyt väliaika. Ja se päiväsaikaan menevä on tunnin pituinen.

   Poista
 3. Me olemme käyneet Talvisirkuksessa nyt jo varmaan neljänä-viitenä vuonna peräkkäin. Tälle vuodelle liput on varattu itsenäisyyspäivälle, monena vuonna ollaan oltu ihan joulun alla. Tuntuu, että joka vuosi esitys on ollut huikea. Tämänkin vuotisesta olen kuullut jo paljon hyvää, joten odotamme innolla esitystä.

  ps. samalla ilmoittaudun blogisi uudeksi lukijaksi. Blogillasi on hauska nimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin odotan innolla, vaikka jo kerran tämän näinkin :) Ja haluan tosiaan itsekin alkaa käydä joka vuosi. Tykkäsin tositosi paljon.

   Ja tervetuloa :) Nimestä menee kunnia Ismo Alangolle mutta kyllä, munkin mielestä se on hauska!

   Poista
 4. Mitenköhän muuten niitä perhelippuja varataan?
  ml

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on vähän kinkkinen. Mutta siis menet lippupalvelun sivuille ja sieltä haet Talvisirkus Uni. Sitten klikkaat sen päivän kohdalta tuota Osta lippuja-painiketta, mihin näytökseen haluatte mennä katsomaan. Sitten siellä on sellainen kohta kuin Näytä lisää, painat sitä ja sen takaa löytyy se linkki mistä perhelipun saa ostettua. Ihme reitti.....
   Tai sitten soitat Hurjaruuthiin ja varaat :) Niin mä tein ja kävin sitten noutamassa liput Kaapelitehtaalta. Näin vältyin palvelumaksuilta.

   Poista
 5. Kiitos paljon avusta! Meiltä on kaapelitehtaalle 300km, että pelkästään lipunhakuun ehken viitti tulla :)

  VastaaPoista
 6. Meillä tykkäsi koko sakki, myös nuorimmainen (4-v). Ja upposi myös isompiin poikiin.

  Bongasin blogisi vasta äskettäin, siitä tällainen vanhemman tekstin kommentti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa, kiva kun löysit ja saa tietysti kommentoida vanhojakin :D

   Saa nähdä viitsinkö koko lössiä pakottaa mukaan ensi kerralla mutta itse haluan ainakin nähdä tämänkin vuoden talvisirkuksen :) pienin (täyttää loppuvuodesta 3) taitaa olla vielä tällä kertaa liian pieni mutta ehkä vuoden päästä... tai sitten pidän tämän sellaisen isojen juttuna.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?