torstai 29. tammikuuta 2015

Kirja joka muutti elämäni

En muista kuollaksenikaan mistä sain tietää WSOY:n Kirja joka muutti elämäni-teoksesta. Mutta sen muistan että kun muutama viikko sitten kuulin kirjasta ensimmäisen kerran, tiesin välittömästi että haluan lukea tämän. Kiitos muuten kirjastoille varausmaksujen poistamisesta! Terveisin nimimerkki 30 kirjaa odottamassa että ne luettaisiin ja toiset 30 varauksessa.

"Romaani vakuutti minut siitä, että kannattaa opiskella ja etsiä pelotta omaa johtotähteään, väistellä pehmeästi muiden kyynärpäitä ja vaalia rakkautta historiaan, lukemiseen ja kirjoittamiseen".

Kirja joka muutti elämäni, on saanut alkunsa Skotlannissa jossa kerättiin lukijoiden lukukokemuksia muutama vuosi sitten. Muutamaa vuotta myöhemmin Lukukeskus toteutti saman hankkeen Suomessa. Samojen kansien sisään kerättiin lähes kuusikymmentä lukukokemusta. Eri-ikäisiltä lukijoilta, eri yhteiskuntaluokkien edustajilta, eri elämäntilanteissa. Kaikilla se sama yhdistävä tekijä; on joskus lukenut jotain joka on koskettanut niin syvästi että sen muistaa aina.

Tarinat ja kertomukset etenevät samalla kaarella. Ensin kerrotaan mikä kirja on kyseessä, mistä kirja kertoo ja sitten avataan sitä, miten kirja on muuttanut lukijan elämää. Tarinat ovat kaikki vain muutaman sivun mittaisia. Pääpaino on lukukokemuksella, ei luetun kirjan sisällöllä. Kokemukset ovat hyvinkin erilaisia ja siksi kirja onkin niin rikas. Joskus elämäntilanne tai ympäristö on vaikuttanut siihen, miksi kirja on tuntunut elämää mullistavalta. Toisilla se on ollut se ihan ensimmäinen luettu kirja, toisilla taas vasta vanhempana löytynyt lukukokemus. Harvassa tarinassa itse kirjan sisältö paljastuu kovinkaan suurelti. Osaan kokemuksista pystyi samaistumaan niin vahvasti että melkein pakahtui, vaikka en ollutkaan lukenut sitä kirjaa, josta kokemus oli syntynyt .

"Kerran sairastuin Nepalissa ja jouduin sängyn pohjalle hyönteisiä kuhisevaan hökkeliin. Kirjan lauseiden lukeminen tuntui silloin melkein siltä kuin olisin pitänyt ystävää kädestä."

Kaikki tarinat eivät todellakaan ole ylistystä tai iloisia. Mukana löytyy todella ahdistavia ja surullisiakin kertomuksia. Mutta nekin herättävät mielenkiintoa itse kerrottavaa kirjaa kohtaan. Ei lukeminen ole kokemuksena aina puhdistava tai eheyttävä. Mutta parhaimmillaan kirja voi olla jopa hengenpelastaja. Tai syy pyytää treffeille. Tai apukeinona selviytymiseen vaikeista kasvuvuosista. Tämäkin tulee ilmi tarinoiden keskeltä.

"Oivalsin, että toisin kuin monesti ajatellaan tai annetaan ymmärtää, terveys ja hyvä elämä eivät ole sama asia."

Kirjasta sai runsaasti lukuvinkkejä itselle. Jos sulla on loma lähestymässä ja mietit että mitähän sitä lukisi, niin lainaa ensin itsellesi muutamaa viikkoa ennen lomaa tämä. Löydät sieltä ne vinkit lomalukemiseksi.
Mä olisin voinut lukea lähes jokaisen kirjan yhdeltä istumalta. Muutaman valkkasinkin omalle lukulistalleni. Kertomuksia löytyi lähes kaikenlaisista kirjoista. Seikkailuista keittokirjoihin, klassikoista tietokirjoihin ja psykoanalyysistä muistelmiin. Rehellisyyden nimissä mainittakoon että vastaan tuli myös kertomukset parista kirjasta, jotka jättivät jälkeensä vastenmielisen maun. Olon että tuota kirjaa en halua lukea ikinä!

Kirjojen mahti ilmeni jokaisesta kertomuksesta. Kirja voi toimia motivaattorina tai mentorina. Tulevaisuuden suunnanantajana tai haaveiden ruokkijana. Muutkin ovat saaneet lohtua kirjoista vaikeissa elämäntilanteissa. Tuntui hyvältä huomata että löytyy muitakin, jotka ovat lukeneet jonkun kirjan läpi itkien. Tuntui lohdulliselta että joku toinenkin on yhden ja saman kirjan aikana vetänyt kaikki mahdolliset tunteenkirjot läpi. Ärtymyksestä ihastukseen ja pelosta helpottuneisuuteen.
Kaikille kirjat eivät edusta vain hyviä asioita. Kirjat ovat myös sairastuttaneet.

"Kirja avasi toisen todellisuuden, fantasian ja unelman, jossa kaikki oli mahdollista."

Moni kirjoitti miten ei ole uskaltanut lukea valitsemaansa kirjaa uudestaan, koska pelkää että sen taika on hävinnyt. Vaikea sanoa onko elämän muuttava kirja sellainen, joka kestää monta lukukokemusta vai onko se sellainen, että se koskettaa vain kerran mutta unohtumattomalla voimalla. Itse olisin taipuvainen asettumaan jonnekin tuonne väliin. Elämän muuttava kirja voi tarjota uudelleenkin lohtua, mutta elämäntilanteen täytyisi olla suht samantyyppinen. Vääränlaisessa elämänkonseptissa se taika ei välttämättä enää tunnukkaan.
Vai onko se kirja, joka muutti elämän, aina automaattisesti se ensimmäinen kirja jonka on lukenut kokonaan? Kun on lopullisesti löytänyt tiensä sisään lukemisen maailmaan eikä halua sieltä pois. Vaikea sanoa.

"Eroissa vaikeinta on yksin syöminen. Se ettei enää ole ketään, jolle laittaa ruokaa päivittäin. Mutta kun on keittokirjoja, ei ole koskaan yksin."

Oli äärimmäisen avartavaa lukea esimerkiksi lastenpsykiatri Jari Sinkkosen valinnasta. Eikä yllätyksenä ollut, että hänen elämänsä mullistanut kirja oli osallisena myös Jarin tulevaan uravalintaan. Sinkkosen omia kirjoja olen lukenut muutaman ja rakastan hänen huumoriaan. Joka onneksi välittyy läpi tälläkin kertaa.

Mikä sitten olisi mun valinta? Se kirja joka muutti mun elämäni. En keksi kuin yhden vastauksen. Paulo Coelhon Alkemisti. Kirja oli mun ensimmäinen lukemani Coelho eikä ne muut ole mua koskettaneet samalla lailla. Coelhon tyyli kirjoittaa on aika identtinen kirjasta toiseen. Kaikkia Coelhoja en ole tuon takia edes lukenut. Tuntuu että ympyrä keksitään liian monta kertaa uudestaan. Mutta Alkemistia lukiessa törmäsin ympyrän keksijään ensimmäistä kertaa ja se oli menoa.
Luin Alkemistin ollessani vaikeassa elämäntilanteessa. En enää muista miksi luin sen ensimmäisen kerran juuri silloin kun luin. En nimittäin tiennyt etukäteen yhtään kirjan sisältöä enkä ollut juurikaan edes kuullut koko Paulo Coelhosta. Joku intuitio käski kuitenkin juuri sinä hetkenä valitsemaan Alkemistin. Ja pidän sitä edelleen hengenpelastajanani.
Olin kahden pienen pojan yksinhuoltaja ja sellaisessa elämäntilanteessa, että olin aika hukassa. Moni asia tuntui vaikealta ja oli hankalaa löytää maailmasta sitä omaa paikkaa ja arkeen jotain suuntaa. Tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta ymmärtää tapahtumia ja saada ne ammennettua kokemukseksi. Paljon kysymyksiä leijaili ilmassa vailla vastauksia. Alkemisti tarjosi lohtua ja konkreettisia voimalauseita, joista sain ammennettua uskoa omaan murusina olevaan mieleen. Sain vastauksia kysymyksiini kirjan kautta ja opin ammentamaan myös ikävät asiat voimaksi. Olen lukenut kirjan sittemmin myös toisissa vaikeissa elämäntilanteissa ja joka kerta kirjan loputtua olo on ollut sama; mä selviän!!

"Kauan eläköön kapinointi!"

Ps. Kirjoihin liittyen, Ani tarvisi vähän jeesiä. Pystytkö auttamaan? Ehkä jonain päivänä tuo on se kirja joka muuttaa jonkun elämän.

Kaikki kursivoidut lainaukset otteita teoksesta Kirja joka muutti elämäni.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. :) toivotavasti saat niin paljon viestejä että joudut sormi suussa ihmettelemään että mahtuuko kaikki edes mukaan :P

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?