sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Kyseenalaista terveysbingoa

Oletteko bonganneet viime aikoina uutisia tuhkarokkoepidemioista? Tämähän nyt ei suinkaan ole ainoa uutinen tuhkarokon leviämisestä, onhan niitä saanut bongata aina tasaisin väliajoin vuosien varrella. Yhteistä näillä on se, että siellä taustalla on aina kieltäytyminen rokotteista.
Mä en tykkää disclaimereista mutta nyt tässä yhteydessä heitän sellaisenkin kehiin. Joskus on syytäkin kieltäytyä rokotusohjelman mukaisista rokotteista. On olemassa ihan selkeitä ja perusteltuja syitä jolloin on parempi jättää rokotus tai rokotteet ottamatta. Ne on eri asia kuin rokotekielteisyys. Toivottavasti jokainen ymmärtää näiden eron.

Isojen poikien ollessa pieniä kohistiin tosi paljon MPR-rokotteen mahdollisesta yhteydestä autismiin. Tässä kakkoskierroksella, Kolmosen ollessa pieni, ei häly ja älämölö ole ollut läheskään samaa tasoa. Vaikka intterin netti on kymmenessä vuodessa levinnyt ja kasvanut aivan järjettömästi ja aiheesta pystyisi ihan toisella tapaa rummuttamaan. Silloin 2000-luvun alussa niitä foorumeita näille ei vielä ollut niin paljoa. Vauva-lehden keskustelupalstat sentään löytyi silloinkin. Tässä vuosien varrellahan rokotteen yhteys autismiin on kumottu. Yllättäen se mölinä siitä aiheesta ei ole yltänyt läheskään samoihin sfääreihin, kuin se autismiin yhdistely. Kuitenkin se uskomus näiden yhteydestä elää yhä edelleen. Vaikka mitään tieteellistä faktaa aiheeseen ei löydy.

Kävin tuossa jokunen aika sitten samassa rakennuksessa, jossa meidän vanha neuvola on. Kyseisen neuvolan seinällä on valtava maailman kartta, johon on laitettu nuppineula jokaisen kaupungin kohdalle, josta neuvolalla on asiakkaita. Ja niitä nuppineuloja on jokaisen mantereen kohdalla useampi. En tiedä yltääkö nuppineulojen määrä sentään tuhansiin mutta varmasti niitä siinä taulussa on useampi sata. Lapsia, jotka ovat syntyneet alunperin muualla. Tai joiden perheet ovat tulleet Suomeen muualta. Osa olleet varmasti rokottamattomia siihen asti kunnes ovat päässeet Suomen terveydenhuollon piiriin.

Rajat maailmassa ovat aina vain enemmän ja enemmän auki. Matkustaminen on entistä helpompaa ja vaivattomampaa. Myös tänne meille matkustaminen on tehty helpommaksi. Kuitenkaan kukaan ei ole siellä rajalla tarkistamassa että kuka on rokotettu mitenkin ja kenellä on mikäkin suoja voimassa. Se ei oikeasti ole ollenkaan niin kaukaa haettua, että ihan täällä oman kotimaan rajojenkin sisällä voi altistua sairauksille, joilta kuvittelee olevansa turvassa. Aina isommaksi riskit kasvaa jos itsekin matkustelee.

Jos nyt puhutaan vaikka siitä tuhkarokosta, ei rokotettujenkaan suoja välttämättä ole riittävä, jos tauti lähtee leviämään. Mitä useampi alkaa rokotteista kieltäytymään, sen isompi riski meillä kaikilla on sairastua. Musta on suoraan sanottuna aivan järkyttävän typerää kieltäytyä rokotusohjelman rokotteista. Typerää ja itsekästä. Olisi mun mielestä sinänsä mielenkiintoista nähdä, että kuinka moni näistä rokotusvastaisista kieltäytyisi rokottamasta lapsiaan jos olisivat vaikka Afrikassa, jossa tuhkarokkoa esiintyy eniten. Eikä itseasiassa tarvitse lähteä Afrikkaankaan asti törmätäkseen tiheämmin esiintyviin tuhkarokkoepidemioihin.

Rokotusvastaisuus on homma, joka menee musta täysin länkkärien "ongelmaksi". Meillä on varaa kyseenalaistaa. Koska me ei olla nähty läheltä, mitä ne taudit joita vastaan meitä rokotetaan, aiheuttaa. Me voidaan googlailla sairauksien oireista ja rokotusten sivuvaikutuksista ja sitten pelata todennäköisyyksillä. Ja ehkä tämä onkin yksi niistä syistä, miksi ihmiset kuvittelee että rokotteista on turvallista kieltäytyä. Vaikka ei ole. Ei ne taudinaiheuttajat ole maailmasta mihinkään hävinneet.

Ja tottakai pitääkin kyseenalaistaa. Ei pidäkkään niellä kyselemättä asioita. Meillä esimerkiksi pohdittiin tosi pitkään että saako Kolmas rotarokotteet vai ei. Rotarokotushan on puhtaasti säästökysymys, siihen sairastuneiden hoitaminen on kallista. Epidemioiden aikana infektio-osastot ruuhkautuvat rotaa sairastavista ja kuormittavat potilaspaikkoja muilta tarvitsevilta. Kaksikko ei ole rotarokotteita saanut, koska se ei rokotusohjelmaan silloin vielä kuulunut, eivätkä ole koskaan rotavirusta sairastaneet. Päädyimme kuitenkin ottamaan rokotteet Kolmoselle. Rotaviruskin kun ajaa puolet sairastuneista sairaalahoitoon.
Mutta, jos faktat on kiistattomia, kuten nyt vaikka tuhkarokon kohdalla niin on vastuutonta kieltäytyä. Musta on tosi pelottavaa että joku uskaltaa lähteä leikkimään näin isojen asioiden kanssa. Lottoamaan lastensa terveydellä ja nojaamaan todennäköisyyksiin. Kieltäytymään rokotteista. Ilman mitään terveyteen sidottua syytä. Erityisen pelottavana koin sen, että nyt tämän viimeisen jenkkilästä kantautuneen rokotuskielteisyyden takana on korkeasti koulutettuja vanhempia. Joilla kyllä tasan varmasti on taito ja mahdollisuudet etsiä tietoa. Eriasia on sitten se, mitä lähteitä lähtee uskomaan.

Mä olen tosi huono minkään totaalikieltojen suhteen mutta mä alan olla sitä mieltä että jotain tarvis kyllä tehdä. Kun koko rokotusten hyöty ja teho perustuu laumaimmuniteettiin niin voidaanko rokotekielteisyyttä oikeasti perustella sanomalla "vanhemmilla täytyy olla mahdollista kieltäytyä lastensa rokotuksista"? Jos sieltä ei löydy muuta kuin aatteellista syytä kieltäytyä. Ja mihin asti omat aatteetkaan on syy kieltäytyä toisen terveyteen liittyvistä asioista? Kun nimenomaan kieltäydytään rokottamasta lasta. Siinä et päätä itsestäsi vaan nimenomaan toisesta. Ja kun jätät rokottamatta lapsesi, pelataan myös muiden kuin omien lasten terveydellä. Laumaimmuniteetti ei suojaa vain sitä sun lasta vaan kaikkia. Ja kun tuhkarokko ei ole mikään kausiflunssa.
Tykkään itse tosi paljon thl:n sivuilta löytyvästä lauseesta "Kaikilla lapsilla ja aikuisilla tulee olla joko joko sairastettujen tautien tai MPR-rokotuksen tuottama suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan". Missään kohtaa ei puhuta pakosta vaan sanotaan että _tulee olla_. Voikun tämä leviäisi sinne rapakon taaksekin.

Rokotusvastaisuuden kohdalla törmää usein siihen että heitetään kehiin näitä "lääkeyhtiöt yrittävät vain rahastaa rokotteilla"-ajatuksia. Mikä on musta ehkä vähän hassu ja aavistuksen naiivikin näkökanta. Tämä maailma kun pyörii pitkälti taloudellisten seikkojen pyörittämänä, valitettavasti. Kaikki maksaa. Ei se terveydenhuoltokaan ilmaista ole. Kyllä se tuhkarokon ja niiden jälkitautien hoitokin maksaa. Kuitenkin näitä seikkoja on pakko miettiä myös vähän isomman kuvan kannalta. Että mikä tulee halvemmaksi pitkällä juoksulla. Ja halvempaa on rokottaa väestö kuin kuormittaa sairaalat sellaisten tautien hoidolla, jotka voitaisiin ennaltaehkäistä. Ja kun ne rokotukset on meille ilmaisia! Paljon olisi kehitettävää meidänkin julkisessa terveydenhuollossa ja siinä, miten siitä saataisiin toimivampi ja yksilötehokkaampi. Mutta on siinä paljon hyvääkin. Kuten nyt vaikka ilmaiset rokotukset. Toki stiplujakin on matkan varrella sattunut, kuten sikainfluenssa-rokotteiden kanssa kävi. Mutta uskon että niistä mokistakin otetaan opiksi.

Vaikka nämä viimeisimmät uutisoinnit on kantautuneet jenkkilästä, ei tästä ole kuin vähän yli vuosi kun homma oli meilläkin ajankohtaisempi. Toki kantani on subjektiivinen mutta musta on aivan käsittämätöntä että kiistattomia tieteellisiä faktoja lähdetään kyseenalaistamaan kieltäytymällä rokotteista. Onneksi sen ns. vapaan maailman pomo on mun kanssa aika samoilla linjoilla. Ja onneksi myös valtaosa vanhemmista täällä kotomaassa.

Mahtoikohan mun kanta asiaan tulla selväksi? Harvoin jaksan asennoitua paasaamaan mutta tämä on niitä aiheita josta jaksan. Vaikka ei tässä mitään kovin uusia näkökulmia asiaan tullut. En vaan kykene miltään kantilta tarkasteltuna ymmärtämään. Nyt vittu oikeesti!

7 kommenttia:

 1. Word! Piikkiä pyllyyn ja pulinat pussiin.

  VastaaPoista
 2. Kannatetaan! Hyvin puitu ja komppaan Jennijeetä piikkiä pyllyyn vaan .:)

  VastaaPoista
 3. Mä vähän jännittelin että saako tästä kummoisen sodan pystyyn mutta täällähän me vaan kaikki nyökytellään :) hyvähyvä! Rokottaminen on sivistynyt teko!

  VastaaPoista
 4. Hyvä hyvä hyvä!

  Mulla oli samanlainen pelko pepussa omasta postauksesta (piti oikein laittaa moderointi päälle), mutta ei ole soraääniä tullu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitto niin täällähän on tosiaan olemassa se moderointikin :D

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?