perjantai 13. maaliskuuta 2015

Avocado, rakkaani

Mä olen löytänyt avocadon vasta ihan muutama vuosi sitten. Toki olen guacomolea syönyt jo joskus 15 vuotta sitten mutta en jotenkin koskaan tullut ajatelleeksi mitä se sisältää.
En enää muista miten avocadoon tutustuin silloin muutama vuosi sitten mutta muistan että se oli rakkautta ensihaukulla. Samainen hedelmä uppoaa valtaosaan perheestäkin joten avocadoa syödään meillä paljon. Tällä hetkellä elellään sillälailla kivoja aikoja että on avocadon sesonki ja meinasinkin vinkata eetteriin omat avocado-suosikit.

Avocadosta saa tehtyä suurinpiirtein mitä vaan. Ranskalaisia, smoothieta, kastiketta tai pihvejä. Sitä voi paistaa, grillata tai syödä sellaisenaan. Avocadosta saa taiottua kokonaisen aterian tai kevyen lisukkeen. Se muuntuu myös aamupalaksi tai jälkkäriksi. Avocadosta on helppo taivutella aterian pääraaka-aine koska se on kaikista proteiinipitoisin hedelmä. Eli ihan oikeasti pitää sen nälän tunteen poissa. En keksi äkkiseltään mitään johon ei voisi laittaa avocadoa.

Viimeistään avocadopastan rynniessä markkinoille opittiin kaupassa tutkimaan että miten tietää onko avocado kypsää vai ei. Mutta kerrataan ne ohjeet nyt vielä. Ensiksi kannattaa tutkia ettei avocadon kuoren pinnalta löydy tummia pilkkuja tai täpliä. Jos avocado täytyy saada syötäväksi samana päivänä niin kannattaa etsiä hedelmä joka tuntuu kiinteältä ja on väriltään tummanvihreä sekä antaa puristaessa hieman myöten. Hedelmä ei kuitenkaan saa tuntua pehmeältä, silloin se on jo liian kypsää. Samaten siellä avocadon päässä kun on se "napa" niin sen irtonaisen osan pitäisi hieman liikkua puristettaessa. Ei kuitenkaan irrota, sekin on merkki useimmiten liian kypsästä avocadosta. Raa'an avocadon napa taas ei liiku puristettaessa yhtään. Ja raaka avocado sekä näyttää että tuntuu täysin erilaiselta kuin kypsä. Tuon kypsyyden kopeloinnin oppii aika helposti ja pian.

Me ostetaan useimmiten avocadoja valmis pussillinen jotka ovat vielä raakoja. Jos samana päivänä pitää saada niin sitten ostan yksittäisiä hedelmiä. Sieltä pussista napsitaan sitten hedelmiä sitä mukaa kun ovat kypsyneet.
Raa'at avocadot kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Kypsyvät siellä sitten pikkuhiljaa. Kypsät avocadot kannattaa taas laittaa jääkaappiin, säilyvät siellä huomattavasti pidempään kypsyttään riittävästi, kuin huoneenlämmössä. Mitään varsinaista taikaa en ole keksinyt sen suhteen, että osaisin ennakoida jollekin tietylle päivälle kypsän avocadon. Joskus kypsyvät parissa päivässä, joskus voi mennä viikkokin ennenkuin ovat syömäkelpoisia. Avocadon kypsyyteen kannattaa kuitenkin panostaa, raaka avocado ei ole hyvää. Kuten ei ole liian kypsäkään.

Mä olen googlannut ja kokeillut vaikka mitä ohjeita nopeuttaakseni avocadon kypsymistä, mutta en ole löytänyt vielä yhtäkään toimivaa. Ainakaan sellaista, jolla saisi raa'an avocadon kypsymään heti käyttövalmiiksi. Eli kannattaa vaan kiltisti yrittää ennakoida sitä tarvetta ja ostaa etukäteen ne kotiin kypsymään. Ja kipittää kaupasta kypsät hedelmät, jos niitä haluaa heti.

Jos jotain huonoa haluan hakea avocadosta niin huonon säilyvyyden. Avocado lähtee tummumaan heti, kun sen leikkaa halki. Tummumista voi estää sitruunamehulla tai valkoviinietikalla. Mutta sekään ei varsinaisesti pidennä säilymisaikaa. Kaikki avocadosta valmistettu säilyy jääkaapissa vain päivän tai pari, joka on musta tosi lyhyt aika. Tosin harvoin meillä käy niin että yli jäisi mitään jossa on avocadoa, koska se vain on niin järjettömän hyvää.

Paahtoleipää avocadolla
Monen herkkuhan on ruisleipä, jonka päälle levitellään avocadoa. Se onkin älyttömän hyvää mutta avocado toimii myös tosi hyvin paahtoleivän päällä. Paahda leivät normaalisti. Sörssää haarukalla yksi avokado sössöksi (paahtoleivän päälle ei saa samalla tavalla lusikalla levitettyä avocadoa kuten ruisleivän päälle) siinä odotellessa. Tai siivuta avocado, jos haluat että se on paloina. Leipien paahduttua levitä avocado leipien päälle, laita päälle ripaus suolaa ja pari tippaa sitruunamehua. Syö heti! Toimii niin aamu- väli- kuin iltapalanakin.

Maailman ensteks paras tomaatti-avocadosalsa
Tästä asiasta ei voi neuvotella. Tämä vain on ihan ehdottomasti paras kotitekoinen salsa. Lopputulos on ruman värinen mutta maku korjaa kaiken! Maistuu leivän päällä, dippinä, tortillojen välissä, missä vaan.

4 tomaattia
1 rkl oliiviöljyä
2 avocadoa
puolikas sipuli kuutioituna
puolisen desiä tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä
1 chili halkaistuna ja siemenet poistettuna
1 limen mehu ja kuori raastettuna
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl pippuria

HUOM! Tuosta tulee aika monta desiä eli kannattanee harkita josko tekisi puolikkaana. Ellei ole monta suuta syömässä.
Lämmitä uuni 230 asteeseen
Poista tomaateista kanta. Leikkaa tomaatit puoliksi ja pane ne foliolla päällystetylle uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä ja paahda uunissa n. 20 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.
Halkaise avokadot, poista siemenet, irrota hedelmäliha kuorista ja laita sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Lisää jäähtyneet tomaatit ja kaikki muut raaka-aineet. Surruttele niin kauan kunnes seos on sileää. Tarkista että suolaa ja pippuria on riittävästi. Syö! Säilyy jääkaapissa pari päivää.

Guacamole-tortillat
En muista missä törmäsin tähän ohjeeseen. Muistelin että Soulfoodsissa mutta en sitä sieltä ainakaan äkkiseltään löytänyt. Tämä on meidän perheen aikuisten lemppari-iltapala. Lapset ei niinkään välitä mutta aikuisiin uppoaisi useamminkin.

1 pkt tortilloja
2,5 dl juustoraastetta (mieluiten cheddar. Cheddar on parasta)
maissilastuja
2 avocadoa
1 tomaatti
silputtua sipulia
1 mieto chili silputtuna ja siemenet poistettuna
1-2 rkl limemehua
1 dl persiljaa tai korianteria. Jos laitat kuivattuna niin rutkasti vähemmän.
0,5 tl suolaa
pippuria

Halkaise avocadot, kuutioi hedelmäliha kuoressa ja koverra irti kulhoon. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Halkaise ja silppua chili. Sekoita kulhossa ed. mainitut sekä sipuli, lime, persilja/korianteri, suola & pippuri. Laita paistinpannu lämpenemään liedelle, suurinpiirtein keskilämmöllä. Laita pannulle tortilla, levitä keskelle täytettä, murusta päälle muutama maissilastu ja ripottele viimeiseksi juustoraastetta. Laita kanneksi toinen tortilla. Paista tortillaan vähän väriä, käännä varovasti jotta täytteet ei tule ulos ja paista toisenkin puolen tortillaan väriä. Paistele loput samoin ohjein. Tarjoa creme fraichen kanssa.

Irkkunachot
No tämä sitten taasen on meidän lasten lemppari-iltapala. Hieman tuhti mutta syödään joskus iltaisin tuhdemmin jos päivällisenä on ollut keittoa tai puuroa tms. kevyempää. Ei mikään pikaisin iltapala mutta ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen.

4 isoa rosamunda perunaa
3 rkl oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
2 tl paprikajauhetta
puolikas punainen paprika
puolikas keltainen paprika
sipulia
suolaa ja pippuria
5 pekoniviipaletta (veget voi jättää tämän kokonaan pois)
1 dl cheddarjuustoa raasteena
2 avocadoa
1 dl kevätsipulia ohuina viipaleina (voi jättää pois kokonaan)
creme fraichea ja salsaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa perunat n. puolen sentin viipaleiksi. Huuhdo kylmässä vedessä ja valuta. Kuivaa perunasiivut keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin.
Laita siivut isoon kulhoon ja ripottele niiden päälle pari ruokalusikallista oliiviöljyä, silputtu valkosipulinkynsi ja paprikajauhe. Jos sulla on valurautainen paistinpannu, jonka voi laittaa uuniin, niin levitä perunasiivut sen päälle limittäin. Jos ei ole niin joku uunipannu tai peltikin käy ihan hyvin. Laita uuniin ja paista perunoita n. 40 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita ja täysin kypsiä.
Perunoiden kypsyessä uunissa leikkaa paprikat siivuiksi ja viipaloi sipuli. Laita 1 rkl oliiviöljyä paistinpannulle lämpenemään. Lisää paprika- ja sipuliviipaleet ja kuullota. Nosta seos pannulta, mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä syrjään.
Paista pekoni pannulla rapeaksi. Valuttele talouspaperin päällä. Jäähdytä ja murustele pieneksi.
Kun perunat on kypsiä, ota pois uunista ja lisää paprika-sipuliseos sekä juustoraaste päälle. Laita uuniin vielä n. viideksi minuutiksi, jotta juusto sulaa. Kun juusto on sulanut, ota pois uunista ja ripottele pekoni päälle.
Halkaise avocadot, poista siemen ja kovertele hedelmäliha kulhoon. Sörssää hedelmälihan rakenne haarukalla ja sekoita kevätsipulien kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää avocadosoossi nachojen päälle ja tarjoile creme fraichen ja salsan kanssa.

Avocado-suklaahippukeksit
Vaikka saadaankin helposti tuhottua kaikki kotiin kannetut avocadot, niin joskus käy niin että nurkkiin tahtoo jäädä pyörimään joku yksilö, joka alkaa olla melkeinpä liiankin kypsä. Vähän liian kypsät avocadot voi sujauttaa smoothien sekaan, tai kuten me tehdään, leivonnaisten sekaan. Avocadoa voi sujauttaa myös kotoisiin mokkapaloihin tai brownieseihin.

1 avocado
1 dl voita
3 dl fariini- tai inkkarisokeria
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
vaniljaa maun mukaan
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
3 dl kaurahiutaleita
3,5 suklaahippuja tai murskattua suklaata. Saa itse valita että tekeekö valkosuklaasta, tummasta suklaasta vai maitosuklaasta. Vai tekeekö sekoituksen.

Halkaise avocado, poista siemen ja koverra hedelmäliha suureen kulhoon yhdessä voin ja sokerin kanssa. Sekoita muutama minuutti, kunnes seos on ilmavaa. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää sen jälkeen vanilja. Muista kaapia taikina kulhon reunalta takaisin muun sössön sekaan. Lisää jauhot, sooda, suola ja leivinjauhe hitaasti taikinaan. Älä sekoittele taikinaa liikaa! Lisää lopuksi kaurahiutaleet ja suklaa. Laita taikina n. tunniksi jääkaappiin viilenemään.
Kuumenna uuni 160 asteeseen. Nosta kahdella ruokalusikalla ja muotoile märillä käsillä taikinasta 12 palloa. Taputtele pallot kämmentä vasten litteiksi, n. 6 cm leveiksi kiekoiksi. Asettele kiekot uunipellille. Nosta pelti uuniin ja paista 18-20 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita reunoilta mutta pehmeitä keskeltä.  Ota pelti pois uunista ja anna keksien jäähtyä ja levätä muutama minuutti. Nosta sen jälkeen ritilän päälle jäähtymään kunnolla. Tee sama lopulle taikinalle, annoksesta tulee n. kolme pellillistä keksejä.

Avocado-kookosjäätelö
Meidän jäätelökone hajosi muutossa koska allekirjoittanut tiputti sen yläkaapista joten jätskiä ei olla päästy tekemään aikoihin. Kyseinen aparaatti on kuitenkin ostoslistalla, koska se on meillä todella kovassa käytössä ja jätski nyt vaan on maailman parasta. Tätä ohjetta en ole päässyt vielä kokeilemaan, mutta kunhan uusi kone saadaan niin kokeiluun menee!

2 avocadoa
4 dl kookosmaitoa
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
vähän sitruunamehua
paahdettua kookosta koristeeksi, jos haluaa

Halkaise avocadot, poista siemenet ja irrota hedelmäliha kuorista. Laita monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoittele pari minuuttia, kunnes seos on sileää.
Siirrä jäätelökoneeseen ja surruttele kunnes on jätskiintynyt. Laita pakkaseen pariksi tunniksi, tai kunnes on tarjoilun aika. Koristele annokset paahdetulla kookoksella.

Valokuvia ei ole koska avocadopitoiset ruoat ei säily meillä niin kauaa että ne ehtisi kuvaamaan.

6 kommenttia:

  1. Omenan kanssa samaan pussiin, kypsyy nopeammi. Se omenan hapokkuus kiihdyttää prosessia. Tiedän että testaat, sitten uskot ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kokeiltu jo joskus aiemmin :) omena pussissakaan ei musta nyt mitenkään mielettömästi nopeuttanut. Ainakaan niin että jos haluan huomiseksi kypsän avocadon niin aika todennäköisesti joku niistä hedelmistä on kypsä ilman mitään temppujakin. Mutta sellaista keinoa, joka kypsyttäisi oikeasti nopeasti avocadon syömäkelpoiseksi, en ole vielä löytänyt.

      Poista
  2. Rakastan myös avokadoa. Kiitos vinkseistä!

    VastaaPoista
  3. Nyt täytyy myöntää, että söin avocadoa ensimmäisen kerran vasta viime syksynä ja silloinkin Guacamolena. Että jospa noista sun vinkeistä saisi jotain aikaiseksi. Se jonkun itse tekemä Guacamole oli nimittäin ihan tajuttoman hyvää. Istuin siinä bloggaritapaamisessa ison mahani kanssa pöydän ääressä ja vedin nachoja ja tuota. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Guacamole on niiiiiiiin hyvää! Me tehdään aika usein sellainen laiskan ihmisen pikaversio eli sörssätään vaan sopiva määrä avocadoa sössöksi ja sekaan vähän sitruunamehua ja chilihiutaleita. Ja toimii mun mielestä tosi hyvin ihan noinkin! Tositosi harvoin jaksetaan sinne sekaan nakella myös ne muut mausteet ja creme fraiche ja valkosipuli :) Avocadosta saa vaikka mitä hyvää ja se on helppo hedelmä käyttää. Ja superterveellinen! Meillä viikonlopun agendalla tehdä avocadosta ranskalaisia.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?