torstai 30. huhtikuuta 2015

Haista vappu!

Mähän olen vähän tällainen vapun vihaaja. Siksi ei tehnyt tiukkaakaan suostua menemään töihin, kun pomo kyseli huomiselle paikkaamaan sairastunutta. Ja myös siksi käytän tämän postauksen kirjoitustilan kaikesta turhasta ja ilmanaikaisesta kiukutteluun. Tai no hei otetaan senverran takaisin että vappu on syömisjuhlana kiva. Munkit on parasta! Mutta muuten, en ole oppinut ymmärtämään.

Jos aiempina vuosina on lapset väsyneet koulunkäyntiin kevättä kohden niin tällä kertaa väsy iski ekana muhun. En jaksaisi jotenkin enää yhtään matriarkkailla täällä että nukkumaanmenoista pidetään kiinni tai huhuilla palauttamattomien tet-raporttien perään tai muistuttaa kokeisiin lukemisesta. Loma tulejo! Tai hoitaisivat sitten saatana edes itse koulunsa.

Muutenkin odotan jotenkin tosi paljon kesäloman tuomaa vapautta. Toki tiedän että pääni tulee räjähtämään varmaan jo ensimmäisen viikon aikana atomeiksi koska Kaksikko kinaa keskenään aivan tasan joka mahdollisesta ja mahdottomasta asiasta. Mutta saadaan päiviin ja rytmeihin vapautta ihan toisella tapaa kun lukujärjestykset ei sanele arkea.

En jaksa yhtään sitä että asioista täytyy jauhaa tuhatmiljoonaa kertaa. Mä olen nukkumaanmenon suhteen aika natsi ja en edes muista miten monesti Ekan kanssa on keskusteltu siitä että nukkumaanmenon jälkeen ei kännykkää enää lärätä. Että on ehkä ihan ok hetken aikaa tehdä vielä jotain kun on toivoteltu hyvät yöt mutta että tunnin saatika kahden päästä ei ole enää suotavaa löytää tyyppiä luuri kädessä. Piti sitten ottaa koko puhelin pojalta iltaisin pois että se nukkuisi riittävästi. Eikö jumalauta voi oikeasti mikään mennä perille pelkällä keskustelulla??!

Jos kaksi vuotta sitten ahdistuin Ekan alakoulun päättymistä niin tällä kertaa ei ahdista yhtään, vaikka Tokalla on nyt sama homma edessä. Nyt en vaan malta odottaa. Tulisi loma ja vapaus, kesä ja kärpäset. En malta yhtään odottaa sitä että myös Tokalla on jaksopohjainen lukkari ja sitä myötä toivonmukaan myös myöhäisiä kouluaamuja, jotka mahdollistaa sen että voidaan arki-iltaisinkin tehdä jotain vähän myöhempään. Eikä tarvitse aina yrittää tunkea kaikkeen viikonloppuun. Ekan myöhäisiä aamuja ollaan hyödynnetty tämä kevät käymällä esimerkiksi leffassa arkisin, josta on kotiuduttu takaisin vasta puoliltaöin. Kun herätyskello soi seuraavana aamuna vasta kymmeneltä niin ehtii nukkumaan riittävästi. Paitsi minä mutta siinä nyt ei ole mitään uutta.

Ostin kissuille tuollaisen kissapuskan nakerreltavaksi...
Vaikka Tokan päättyvä alakoulu ei ahdista niin Ekan opo kyllä pitää siitä huolen että ei pääse vanhempi riittävästi laakereilleen lepäämään. Mitä lähemmäs koulujen loppu tulee, sen enempi kiihtyy wilmapommittelun määrä jatko-opintojen suhteen. Äääääääää, hei tyyppi on vasta kasilla. En kestä että tässä pitää nyt jotain peruskoulun jälkeisiä alkaa jo miettimään. Justiinsa kun ripariahdistus alkoi helpottamaan ja aloin oikeasti innostumaan niistäkin bibiksistä niin ei kun uutta rytmihäiriötä kehiin. Miten tässä nyt voi vielä tietää mitä sitä haluaisi isona? Kysyn ihan samaa kysymystä itseltänikin päivittäin. Tätä menoa istutaan varmaan Ekan kanssa vielä joku päivä samoissa pääsykokeissa.
Konfirmaation suhteen sensijaan en melkeinpä malta odottaa the päivää. Vaikkakin ei päästä juuri mistään yksimielisyyteen juhlakalun kanssa. Oli pakko jo huudella ihmisille juhlapäivän ajankohtaa eri viestimien kautta koska ei todellakaan saada kutsuja viikkokausia etukäteen postiin koska joku meistä inkutti vastaan ihan kaikkien ideoiden kohdalla. Ihan joka kerta se ei ollut Eka.

..Niiden mielestä Kolmosen vappuhuiska on paremman makuinen. Lapset traumatisoitiin tänäkin vuonna. Eivät saaneet vappupalloja.

Mä olen jotenkin aina ajatellut että haluan tukea lastani enkä jyrää hänen ajatuksiaan ja mielipiteitään. Joo kyllä kuulkaa oli hirvittävän kaunis ajatus. Siihen asti kunnes lapsi tuli murrosikään. Kun todellisuus on sitä että saat kaikkeen vastaukseksi EI, ennenkuin ehdit edes lauseen loppuun niin kyllä vaan joutuu joskus valitettavan useinkin jyräämään auktoriteetillä. Kun ei oikein riitä että vanhempi keskustelee jos se teini ei keskustele saatika vastaanota. Ja kun tyypit ei todellakaan mieti näitä asioitaan kovin kauaskantoisasti tai järkevästi. Kun homma on yhtä teineilyä aamusta iltaan niin pakko on päättää toisen puolesta. Jutuista jotka mielellään oikeasti antaisi toisen päättää ihan itse jos se ei päättäisi niin päin persettä. Helpommalla pääsisi itse kun vaan antaisi toisen kaasuttaa perse edellä puuhun. Vaan kun täytyy vanhempana vähän hillitä. Ja kukahan ne asiat sitten kuitenkin joutuu loppupeleissä korjaamaan jos ei vanhempi? Nykyään mä ajattelenkin että kyllä joutuu joskus jyräämään. Se on suorastaan välillä jopa ihan suotavaa.

Pikkasen kovasti olen myös kyllästynyt jatkuvaan käsi ojossa olemiseen. Nämä on täällä ihan koko ajan kerjäämässä rahaa siihen ja tähän ja tuohon. Toki nyt mun hoitovapaalla ollessa raha on tiukemmalla mutta noin muutenkin on jotenkin tosi vaikea ymmärtää sitä että miksi pitäisi olla koko ajan saamassa jotakin. Näiltä ei oikeasti puutu yhtään mitään ja silti pitäisi koko ajan saada ja saada ja saada. Joku todellisuusherätys voisi olla paikallaan ihan jokaiselle teinille. Vaan kun se mieli pyörii vaan sen oman navan ympärillä aamusta iltaan ja se kuuluu hommaan niin kyllä kuulkaa kiristää vanne pään ympärillä aika perkeleesti.

Vapun kuviot siis meni hieman uusiksi. Lähes jokavuotiseen tapaan meille tulee vappupäivänä kaveriperheitä mutta sovittiin treffit niin myöhäiseen että ehdin tehdä työpäivän alle. Mutta voi jumalauta näitä etukäteisiä... Tuossa siivotessa ja jynssätessä keittiön pöydästä irti jotain mehukeiton jämiä ja kuivunutta juustoa (!!?) tuli mietittyä että miksimiksimiksi me vongutaan aina kaikki tänne meille? Joo meillä on eniten tilaa mutta mitä sitten?! En saatana siivoa!

Mua on pari viimeistä päivää järkyttäneet Seinäjoen tapahtumat ihan huolella. Nepalin maanjäristys toki kosketti myös isosti mutta Seinäjoki ajoi jonkun käsityskyvyn yli. Kun kyseessä on Ekan ikäiset nuoret. En vaan voi ymmärtää. Pakkohan näistä on puhua tuon omankin nuorison kanssa ja voin kuulkaa kertoa että jotkut seksivalistukset oli ihan pala kakkua näihin verrattuna. Vanhana pervona koen hyvinkin helpoksi vastailun seksuaalisuuteen liittyviin juttuihin mutta mitenkä yrität selittää auki sitä, miksi lapsi tappaa lapsen?

Onneksi on edes torstai! Hauskaa vappua torstaita!

5 kommenttia:

 1. Mäkään en ole vappu-ihminen. Ehkä syystä että meillä ei kotonakaan sitä simaa ja munkkeja erityisemmin juhlittu. Nyt olen väkisin vetänyt lakkia omaan ja miehen päähän, levittänyt serpentiiniä ja keittänyt nakkeja. Joskus käyty isolla kirkollakin. Mutta tänä vuonna ei kummempia. Koska flunssa. Ja kukaan ei ei ollut moksiskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas tässä mietin että joutuuko sitä vaihtamaan mielipidettä kun ei ollutkaan kaikki ihan perseestä vaan oikeasti tosi kivaa :D Mä muistelen myös että mun kotona ei vappua juurikaan vietetty. Nyt jos oikein ihan tosissaan mietin niin vappu jos mikä oli ja on sellainen erilaisuuksien juhla. Kuitenkin joulut ja pääsiäiset ja muut on perheessä kuin perheessä suht samantyyppisiä. Toki sieltä löytyy niitä nyanssi-eroja mutta noin kokonaisuutena. Aika samantyyppisesti juhlitaan. Mutta vapun suhteen niitä eroja löytyy tosi paljon että miten vietetään vai vietetäänkö. Ja tuntuu että omasta kaveripiiristä ne kaverit, joiden perheessä vappua on vietetty aina isolla kaavalla, ovat heitä jotka edelleen sinne Ullikselle tai mihin nyt vaan jaksavat vääntäytyä. Jos se perinne on lähtenyt jo omilta vanhemmilta.

   Voihan flunssa! Täällä aletaan ehkä vihdoin selättämään monta viikkoa jyllännyt lenssu... toivottavasti se teilläkin jäisi tänne kotimaahan ;)

   Poista
 2. Tuntuu hassulta, että teillä on jo yläkoulussa (hassua se on tuokin sana, yläkoulut oli mummojen aikaan) jo jaksolukujärjestys, jossa koulupäivät voisi alkaa vasta kymmeneltä. :) Meillä tuollainen oli mahdollista vasta lukiossa. Mulla tosin ei sielläkään, kun en oli niin paljon kivoja kursseja, ettei hyppytunteja tullut, vaan keräsin 102 (vai 110?) kurssia lukiosta kasaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö mun on pakko myöntää että mä en ole edes ihan varma onko se nykyään yläkoulu vai yläaste. Poikien koulun tämän hetkisessä virallisessa nimessä se on yläaste (nimi tulee muuttumaan kun koulusta tulee yhtenäiskoulu) mutta kuitenkin esim. rehtori puhuu yläkoulusta?! Mä puhun vähän molemmista sekaisin...

   Helsingissä on muutama yläaste (yläkoulu :D), jossa on käytössä toi jaksolukkari. Ja sitä myötä luokattomuus eli seiskat, kasit ja ysit huitelee osittain tunneilla sekaisin. Luokka-asteita ei sen ihmeemmin korosteta, luokkien sijaan on olemassa kotiryhmät joille on oma opettaja. Kotiryhmissä on kaikkia luokka-asteita sekaisin ja kotiryhmä kokoontuu kerran viikossa. Vanhemmat ovat myös lapsensa asioista yhteydessä kotiryhmän opettajan kanssa. Eli tämä opettaja on tavallaan sen oman kotiryhmänsä luokanvalvoja. Joskus näitä opettajia on kotiryhmässä kaksi.
   Se on kuulemma ihan tutkittua että se nivelvaihe peruskoulusta jatko-opintoihin tapahtuu vaivattomammin kun jaksopohjainen lukkari alkaa jo yläasteella. Mullakin itseasiassa oli yläasteaikanani sellainen lukkari, tosin ei ihan tämän mallinen kuin Ekan koulussa on. Mutta siis, kun oppivelvollisuus loppuu niin siinä tulee muutenkin niitä muutoksia jo niin paljon niin se on tutkittu ja huomattu että tätä jaksomaisuutta voisi aloittaa jo aikaisemmin. Toki ihan samassa muodossa se ei ole kuten nyt vaikka lukiossa. Opetussuunnitelma jo sanelee sen että mitä pitää opiskella mutta niitäkin pystyy sitten vähän sekoittelemaan että koska ja mitä. Ekalla esimerkiksi alkoi pakollinen ruotsi vasta nyt kasilla koska ope oli sitä mieltä että kun niitä pakollisia ruotsin kursseja on opetussuunnitelmassa vain 6 niin on parempi jakaa ne puoliksi ja opiskella kasilla ja ysillä niin ne on mahd tuoreessa muistissa.

   Poista
  2. Mä olin silloin ennen seiskan alkua ihan kauhuissani että miten tollainen jaksolukkari voi toimia noin pienillä. Ja jännitin sitäkin että miten hemmetissä me osataan se tehdä, siinäkin kun käytetään vähän samanmuotoista systeemiä kuin vaikka lukioissa että ne lukkarit tehdään itse. Tuolla yläasteella se meni niin että seiskalla me istuttiin kotiryhmän opettajan kanssa eräänä iltapäivänä alas. Yläasteen opetussuunnitelma sisältää tietyn määrän kursseja jotka pitää olla jotta saat riittävän määrän opintopisteitä ja näin ollen olet lukenut pakollisen oppimäärän. Jaettiin se määrä kolmeen (eli vuodet seiska, kasi ja ysi) ja sitten alettiin ripottelemaan niitä kolmelle vuodelle. Ekan opehan on tehnyt noita lukkareita ihan valtavasti eli hän perusteli tosi hyvin millä luokka-asteella mitäkin kannattaisi lukea. Varsinaisesti niitä lukkareita me ei tehdä itse vaan ne tulee koululta valmiina sen mukaan mitä kursseja minä päivänä ja mihinkin kellonaikaan on. Mutta siinä oltiin mukana vaikuttamassa että mille luokka-asteelle mikäkin sitten sijoittuisi. Esim. terveystieto jaettiin tasaisesti kolmelle vuodelle eikä niin että kaikki kurssit olisi käynyt vaikka seiskalla.
   Ja pakko myöntää, tämä on ollut ihan hiton hyvä juttu. Tiedän että Tokan kanssa tulee eteen tietyt haasteet lukkarin muuttumisessa mutta uskon että hänellekin se on tosi hyvä juttu. Toki toiset jaksot on olleet rankempia kuin toiset mutta Ekalla ainakin se on vaikuttanut opiskelumotivaatioon tosi paljon että välillä jossain jaksossa ei ole ollut esimerkiksi äikkää ollenkaan. Niiden äikän tunnit on kyllä nykyään ihan huikeita ja kadehtien seuraan niiden kaiken maailman mediatehtäviä mutta äikässä ainakin tuon koulun oppilaat joutuvat tekemään aika paljon töitä oppituntien ulkopuolellakin niin sinänsä se on ollut "kiva" että sitä ei joka jaksossa ole ollut.
   Tuon yläkoulun oppilaat on muuten saaneet jatko-opintonsa peruskoulun jälkeen käyntiin melko vaivatta. Juurikin siksi että se jaksopohjainen opiskelumuoto on ollut jo hallussa ja sitä ei ole tarvinnut opetella.
   Ekalla on alkanut tässä jaksossa tiistaisin koulu vasta 11.15. Siksi on viitsinyt huidella leffoissa ja muualla puolille öin asti. Ja pohjat taisi olla kakkosjaksossa kun perjantaisin koulua oli 13.15-15.30 :D Ja sekin taisi olla kuvista...

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?