lauantai 25. huhtikuuta 2015

Maha kurnii kaukoitään

Tämä koko kevään syyssää alkaa pikkuhiljaa risomaan. Ulkovaatteet osuu vain rosvosektorille. Aina on päällä liikaa tai liian vähän. Vaikka miten tiirailisi ikkunasta ulos tai lämpömittaria niin ei voi varmaksi tietää millaista ulkona on. En muista koska olisi ollut sellainen keli pihalla että en olisi palellut. Senverran hurjastelin tuossa alkuviikosta että olin puoli päivää ilman villasukkia. Ja se riitti, en riisu niitä ennen kesäkuuta!

Koska on vielä niin kylmä, musta on ihana lämmitellä ruoalla. Jatkuva totittelu ei taida olla kansanterveydellisesti kovin kestävä ratkaisu vaikka silläkin keinolla kyllä lämmittelisi mutta ruoka, se kelpaa. Salaattihimo on alkanut vaivata melkolailla lumien kadottua mutta edelleen lämmin ja ennenkaikkea lämmittävä ruoka on se päivittäinen juttu. Keitot ja muut.

Pariin otteeseen olenkin huokaillut että meillä on syöty pitkin kevättä thairuokaa. Joka toimii ympäri vuoden mun mielestä tosi hyvin koska kylmänä vuodenaikana voi lämpöä säädellä mausteilla ja taas kuumina vuodenaikoina saa kaiken tarvitsemansa tuoreena. Thaisalaatit on parasta mitä tiedän tällä hetkellä ja kohta niihin saa haettua kaiken tuoreen tarvittavan torilta.

Vaikka thaihommia rakastankin, on mullakin vielä paljon opittavaa kaukoidän Henri Aléneiltä. Pikkuhiljaa olen uskaltautunut kokeilemaan ja sotkemaan itsekin, nykyään ehkä thaimaut on meillä sellaisena fuusiotwistinä. Mutta vielä alkuvuodesta olin aika sormi suussa sen suhteen että mistä aloittaisin kun päätin että haluttaisi opetella myös thaikeittiön salat. Googlasin ja tutkin ja sain jonkunlaisen listan aikaiseksi, mitä pitäisi ostaa. Ensimmäiset kokeilut nappasin matkaan ihan tavallisella kauppareissulla mutta jokasuunnalta hypetettiin sitä tahtia Hämeentien etnisiä kauppoja, että eräänä perjantai-iltana nappasin listan raakileeni mukaan ja suuntasin ostoksille.

Paljon juttuja on avautunut ihan tekemällä. Että mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Mitä voi korvata niin että ei tarvitse ostaa ihan kaikkea kaappeihin pyörimään. Meinasinkin nyt koota sellaisen pienen tutoriaalin aineksista, joita mun mielestä etnisistä kaupoista kannattaa ostaa jotta pääsee alkuun. Aika monia saa kyllä ihan perusmarketeistakin mutta laadussa on aikamoisia eroja.. Eli mitä sieltä sitten kannattaa tuoda?

Tofu
Mä en enää suostu ostamaan tofujani mistään muualta kuin etnisistä kaupoista. Tämä on ehkä sellainen ainoa minkä suhteen olen tosi ehdoton. Laadussa on ihan hilitön ero. Olen tässä kevään mittaan testaillut eri valmistajien tofuja aika liudan ja toistaiseksi parhaimmat on löytyneet sieltä etnisten kauppojen hyllyiltä. Merkillä ei ole ollut väliä, eikä sillä onko kyseessä ollut pehmeä vai kova tofu. Sekä plussana että miinuksena on isot pakettikoot. Yhdestä paketillisestä meidän perhe tekee kaksi ruokaa, pienempi perhe kolme. Mä ostan yleensä käydessäni sen pari pakettia. Tofu on hyvää mutta ei sitä joka päivä syö.

Öljyt
Meille on pikkuhiljaa kertynyt jos minkälaista öljyä mutta jos nyt kaukoidän makuja havittelee niin musta tosi pitkälle pääsee maapähkinäöljyllä ja seesamöljyllä. Ensimmäisellä voi paistaa mitä vaan ja toista voi paistamisen lisäksi käyttää esimerkiksi osana salaatinkastikkeita tai tujauttaa vähän nuudelien sekaan makua antamaan.
Mä en jotenkin ole koskaan huomannut tai ajatellut miten älyttömän iso makuero sillä on, millaisessa öljyssä raaka-aineita paistaa. Näiden pähkinäisten versioiden kautta sen eron on huomannut. Ja noilla kahdella pääsee mun mielestä aika pitkälle ja jommalla kummalla voi aina korvata ohjeessa olevan öljyn.

Kookosmaito ja -kerma
Molempia kannattaa haalia kerralla useampi tölkillinen koska saat hyvää halvalla. Eritoten kookoskermaa tykkään kantaa etnisistä kaupoista kotiin koska sieltä sitä saa 400ml:n tölkeissä. Kookosmaito sopii enempi keittoihin mutta jos meinaat tehdä thaityyppisiä kastikkeita niin silloin kannattaa käyttää kookoskermaa. Ja silloin tarvitset tuon 400ml:ä.

Maustekastikkeet ja -tahnat
Ihan perus Hoisin- Satay- tai Teriyakikastikkeita en lähtisi kantamaan kotiin mistään kaupasta. Nuo on ihan älyttömän helppo tehdä itse ja silloin voi korostaa sieltä maullisesti niitä komponentteja, joista itse tykkää. Mutta muuten soossihyllyt on ehdottomasti ihan parasta antia etnisissä kaupoissa.
Tahnoja en ole jaksanut alkaa itse sekoittelemaan, vaikka joskus huvittaisi kyllä kokeilla. Toistaiseksi olen kantanut ne kaupasta. Etnisissä kaupoissa nämäkin on osa aika isoissa pakkauksissa. Mä tuon tullessani yleensä massaman-currytahnaa ja ainakin punaista ja vihreää currytahnaa.
Kala- ja/tai osterikastiketta tuon myös. Sekä riisiviinietikkaa. Ja Sambal Oelekia ja Tamarinditahnaa. Ja wasabia. Joka muuten on aika hauska makuefekti kasviskeitoissa.

Nuudelit
Tavallisesta ruokakaupasta saa nykyään aika hyvällä tarjonnalla nuudeleita. Etnisistä kaupoista kannattaakin hakea sitten vähän niitä erikoisempia. Kokeile joskus vaikkapa japanilaisia Soba-nuudeleita. Ne tehdään tattarijauhoista ja ovat hieman pähkinäisen makuisia. Hyviä esimerkiksi keitossa. Mä tuon tullessani myös omia suosikkejani Udon-nuudeleita käydessäni Hämeentiellä. Nuudelienkin kohdalla voi pistää mielikuvitusta laukkaamaan ja käyttää niitä juurikin vaikkapa osana keittoa tai salaatteja.

Soijakastikkeet
Pitkälle selviää mun mielestä tummalla ja vaalealla soijakastikkeella. Etnisistä kaupoista löytyy jos jonkinlaista soijakastiketta ja niissäkin on kyllä eroja. Mulla ei ole niin älyttömästi vielä kokemuspohjaa että osaisin täysin ehdottomasti suositella mitään mutta ehkä kannattaa vähän etukäteen miettiä että millaista se soijakastikkeen käyttö omassa keittiössä on. Esimerkiksi japanilaiset soijakastikkeet on useammin miedompia ja siksi monikäyttöisempiä kuin kiinalaiset. Meiltä löytyy saman valmistajan vaalea että tumma soijakastike ja niissä on tosi iso ero. Tumma on todella voimakas ja todella tuhti. Hyvin suolainen. Ja sitä käytetään aika varovasti koska se on niin voimakas että pilaa ruoan maun jos sitä on vähänkin liikaa.

Chilikastikeet ja chilit
Mä en ihan hirveästi välitä kovin tulisesta ruoasta mutta esimerkiksi tofu on musta sellainen joka kaipaa pientä potkua kaverikseen. Meiltä löytyykin paria eri chilikastiketta, vähän tujakampaa ja sitten vähän miedompaa. Kokataan yleensä ruoka aika miedoksi koska Kolmas ei tykkää jos potkua on liikaa. Siippa ja Toka taas yleensä sörssäävät omaan annokseensa tulisuutta vielä lisää.
Tuoreita chilejä tykkään myös tuoda Hämeentieltä. Toistaiseksi tavallisesta ruokakaupasta tuodut chilit on olleet mun mielestä joko liian mietoja tai liian tulisia.

Mausteet
Ihan joka kerta en välttämättä tuo mausteita mutta silloin tällöin nappaan matkaani tuoretta korianteria, thaibasilikaa sekä pakkasesta kaffirlimen lehtiä, jos niitä siellä on. Tavallisissa ruokakaupoissa myydään kuivattuja kaffirlimen lehtiä ja sekin on ihan hyvää mutta ei läheskään sama kuin tuore.
Osassa etnisistä kaupoista myydään paljon muidenkin maiden makuja, kuin vain kaukoidän ja mä esimerkiksi olen haalinut leivinjauhetta Hämeentien hyllyiltä meille kotiin. Syystä että tavallisessa ruokakaupassa ei löydy kovin isoina täyttöpakkauksina leivinjauhetta. Pitäisi aina ostaa purkillinen ja meillä ei ole tarvetta kun on sellainen kestopurkki käytössä.
Kardemummaa tykkään myös tuoda Hämeentieltä koska meillä menee sitä paljon ja tavallisessa ruokakaupassa sitä myydään niin pieninä erinä.

Sitten pieni väliaikakevennys ennenkuin jatketaan.

Vaikka en harrastakkaan mitään Päivän asu-kuvia niin tämän verran on pakko vilauttaa tämän päivän kokonaisuudesta. Yksi mun lempparipaidoista. Don't hassel with the Hoff!!

Kissa- ja taaperoansa toimii!

Mulla ei toki ole kokemusta kuin vain muutamasta Helsingin etnisestä kaupasta. Mutta uskoisin että tämä pätee minkä tahansa etnisen kaupan suhteen; älä suuntaa ostoksille kiireellä. Aika monesti et välttämättä löydä tuoteselosteita tai hyllyinfoja suomeksi. On kuitenkin hyvä vähän tavata sieltä putelin kyljestä että mitä olet ostamassa. Ja aina kannattaa myös kysyä jos epäilyttää. Mä en ole toistaiseksi tehnyt virhehankintoja ominkaan päin napatuista mutta en ole vielä kertaakaan selvinnyt noista kaupoista ulos alle tunnissa. Siellä hurahtaa aika todella nopeasti koska valikoimaa on niin älyttömästi. Lisäksi vinkkaisin että tee aina ennen menoa vähän jotain listaa mitä olet hankkimassa. Siellä nimittäin äkkiä sokaistuu ja menee sormi suuhun ja joko ostaa kaiken tai sitten ei mitään, jos ei ole mitään hahmotelmaa siitä mitä olisit hakemassa. Ja jos on epävarma olo niin kannattaa ehkä myös ehdasti googlata reseptejä tai hakea vaikka kirjastosta joku thaikeittokirja lainaan. Vaikka mäkin fuusioin paljon makuja niin ihan kaikkea ei kannata lähteä sotkemaan keskenään.

Muista myös tsekata kylmä- ja pakastehyllyt! Jo melkeinpä niiden takia kannattaa suunnata etnisiin kauppoihin. Vaikka et sieltä ostaisi mitään niin tsekkaa, ovat nimittäin näkemisen arvoisia. Rohkea toki nappaa mukaansakin kokattavaksi vaikkapa kanan sydämiä tai kokonaisen ankan mutta mä olen toistaiseksi pitäytynyt vain katkaravuissa ja kalassa. Nuorisohan on tuolta hingunnut vaikka ja mitä ja muutenkin ovat olleet tosi ihailtavan avarakatseisia näiden mun kokeilujen suhteen. Mä taidan olla meillä se nirsoin...

Tuorehyllyjä olen kanssa katsellut mutta vielä toistaiseksi on jääneet keittobanaanit ja muut ostamatta. Paljon mielenkiintoista sieltäkin kyllä löytyy. Viimeiksi siellä käydessäni pyörittelin kädessä jotain ehkä kenties mahdollisesti juuresta ja tuli mieleen miten omana kouluaikana joku bataatti oli vielä hyvin eksoottinen. Sitä ei löytynyt mistään eikä sitä jotenkin osannut edes ajatella niin että tulisi syötyä. Ja nykyään sitä saa ihan mistä tahansa ruokakaupasta. Ehkä jonain päivänä kaukoidänkin tuotteet on meillä ihan arkipäiväisiä juttuja. Sitä odotellessa...

Jonkunverran etnisistä kaupoista löytää myös keittiötarvikkeita. Sieltä niitä ei toki ole mikään pakko hankkia. Mutta ihan ehdottomasti olen sitä mieltä että kannattaa panostaa hyvään wokkipannuun. Ehkä joku kasarin tapainenkin menettelee mutta noin kokonaisuutena kaukoidän kokkailuihin ei tarvitse mitään kovin ihmeitä keittiötarvikkeita hankkia jotta pääsee alkuun. Ja jos johonkin haluat panostaa niin panosta hyvään wokkipannuun! Pari hyvää veistä on toinen sijoitus joka kannattaa tehdä. Se pilkkominen on paljon kivempaa hommaa kun on työvälineet kunnossa. Ja pilkkomista kyllä saat tehdä jos kaukoitää haluttaa maistella.

Monella etnisellä kaupalla on myös nettisivut, josta pääsee tutustumaan tuotteisiin. Aika monia makuja löytyy niin tuoreena, jauhettuna, purkitettuna, kastikkeena, kuivattuna kuin pakastettunakin eli tietyntyyppistä vertailua on helpointa tehdä kotisohvalta käsin...

Nyt mä lähden keittokulhollisen kautta Aqua Cocktailiin. Viime vuoden pulikoinnista turinaa täällä.

2 kommenttia:

 1. Kiva postaus, pitäisi viimein itsekin saada aikaiseksi vierailtua noissa kunnon etnisissä kaupoissa.
  Ymmärtääkseni laajan tarjonnan lisäksi monia houkuttaa myös joissain tuotteissa huomattavasti halvemmat hinnat. Ymmärtääkseni kastikkeita, tuoreita yrttejä, nuudeleita ja kookosmaitoa pitäisi esimerkiksi saada huomattavasti halvemmalla kuin suomalaisist marketeista. Oletko itse huomannut samaa?
  Olen koittanut googletella minkä luokan hintaerosta on puhe, mutta ei mistään tunnu löytyvät noiden aasiamarkettien hintoja kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiva kun tykkäsit :) Mä itse kaipasin jotain tutoriaalia ja vaikka niitä on netti pullollaan niin halusin tehdä vielä omankin.

   Oot oikeassa, hinnat on halvempia. Ihan kaiken suhteen en ole tehnyt vertailua mutta juurikin mainitsemasi ovat halvempia. Osan kohdalla voidaan puhua jopa huomattavasta hintaerosta.. Mä pohdin että tuonko tämän vinkkelin tässä esille mut en jotenkin kehdannut. Mutta joo, pitää se paikkaansa.. Joo hintoja ei muuten löydy, tuotteet on hyvin esillä netissä kuvien kera mut hinnat puuttuu. Ota joku kerta aikaa ja mee kiertelemään paikan päälle. Niitä on Hämeentiellä niin monta vierekkäin tai lähekkäin että kannattaa samalla reissulla kierrellä vähintään parissa. Ja tosiaan, varaa hyvin aikaa koska katseltavaa on paljon.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?