perjantai 22. toukokuuta 2015

Viimeisimpiä metkuja väestöntutkimuksen saralla

Vietin torstai-iltapäivän Väestöliitolla kuulemassa Väentöntutkimuslaitoksen meneillään olevista tutkimuksista. Teemana Tätä et vielä tiennyt parisuhteista ja perheistä!

Ennen tilaisuuden alkamista selailin osallistujaluetteloa ja mietiskelin että mitäs hittoa minä täällä teen kaikkien tutkijoiden ja toimittajien seassa. Mutta onneksi kutsuttiin, oli nimittäin aivan järjettömän mielenkiintoinen ja avartava iltapäivä! Jos olisin lukenut ohjelman vähän tarkemmin, olisin huomannut että paikalla on myös Väestöliiton toimitusjohtaja ja voipi olla että sitä olisi ehkä vetänyt päälle jotain muuta kuin risat farkut, Simpsons-printtisen paidan ja villasukat. Meikannut olin sentään, tosin sekin meinasi jäädä tekemättä koska Kolmas meni ihan sekaisin kun tökin silmiin ripsaria. Pitäisi varmaan ehostautua vähän useammin niin lasta ei pelottaisi sitten kun meikkaa.
Annoin itseni ymmärtää että iltapäivästä ilmaantuu videot jossain vaiheessa tänne. Suosittelen katsomaan!

Ohjelma kuvakaapattu täältä. Sitä kautta toimii myös nuo linkit, jotka kuvassa näkyvät sinisenä. Mun oli tarkoitus ottaa kuvia siitä hienosta paperiversiosta, joka paikan päällä jaettiin mutta taapero paini sen ryppyiseksi.

Koska tutkimukset oli purettu pääsääntöisesti erilaisiksi kaavioiksi ja käppyröiksi, on niitä vähän hankala kirjoittaa auki. Mutta yritetään! Puhumisaikaa oli jokaisella tutkijalla melko vähän, eli käppyrät käytiin aika vauhdilla läpi ja itse olisin ainakin tarvinnut ehkä vähän pidemmän pohdinta- ja tutkimisajan per kaavio. Nyt niitä ehti silmäilemään vain pintapuolisesti mutta kyllä sieltä onneksi nousi esiin muutamakin mielenkiintoinen seikka.

Mua itseäni kiinnosti etukäteen eniten Erotaanko?- ja Hoiva-kohdat. Ihan jokainen tutkimus kyllä oli sellainen, että olisi voinut kuunnella pidemmänkin tietoiskun. Tosin sitten me oltaisiin tarvittu aikaa koko päivä. En ala kirjoittamaan nyt kaikkea, mitä meille kerrottiin mutta nostan esiin seikkoja jotka mulla itselläni jäi mieleen.

Seksi-osiosta ajatuksia herätti se, että tutkimuksen mukaan 2000-luvun alusta lähtien nuorten naisten orgasmien saanti on vähentynyt. Ja tämä on siitä aika mielenkiintoinen seikka että voisi kuvitella asian olevan täysin toisinpäin. Kun seksuaalisuus on vuosi vuodelta vapautunut ja naiset on itsenäisempiä ja tasa-arvoisempia. Ja kuitenkin tutkimusten mukaan niillä naisen orgasmeilla on väliä, lauenneet naiset ovat tyytyväisempiä parisuhteessaan. Syitä tähän ei vielä oikein osata selittää mutta meistä jokainen voi kehitellä erinäisiä teorioita niin halutessaan. Voisiko yliseksualisoitunut yhteiskunta vaikuttaa? Ylipäätään se että tietynlaista täydellisyyttä tavoitellaan vähän kaikessa? Elämän hektisyys ja paineet? Mäkin kirjoitin joku aika sitten siitä, miten ulkopuolelta tulevat paineet seksielämästä meinaa vähän ahdistaa.

Toinen seikka joka herätti ajatuksia oli se että, toisin kuin meille on aiemmin opetettu (mulle ainakin, mäkin muistan tämän koulun terveystunneilta) itsetyydytys ja omaan kehoon tutustuminen ei auta opettamaan orgasmin kokemusta. Eli toki se omaan kroppaansa tutustuminen kannattaa aina mutta sillä et vielä takaa itsellesi parempaa tyydytystä. Mielenkiintoista, mielenkiintoista! Olisipa muuten hauska päästä nyt yläkoulun terveystiedon tunneille kuuntelemaan mitä siellä puhutaan seksistä. Onko mikään muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa opetuksen suhteen? Eka varmaan häpeäisi silmät päästään jos menisin mukaan.

Lapsi-osiossa käytiin läpi ensimmäisiä tuloksia uudesta Perhebarometristä. Otantaa oli sekä miehistä että naisista. Sieltä mieleen jäi eritoten se että lähes joka kolmas 45-vuotias mies on lapseton. Miettikää miten älyttömän paljon se on! Tämän kokoisessa maassa. Tutkimusten mukaan syntyvyys on ollut laskussa laajalti Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Suomi on kuitenkin pysytellyt suht tasaisissa lukemissa, paitsi viime vuosina. Tutkimusten perusteella on vahvoja viitteitä sille että syntyvyys tulee laskemaan entisestään Suomessa. Syntyvyys laski myös edellisellä lamakaudella 90-luvun alussa mutta silloin se koski lähinnä ensimmäisen lapsen hankintaa nuorilla naisilla. Toisen ja kolmannen lapsen syntyvyyteen ei tullut selvää notkahdusta. Nyt tämän lamakauden aikana kaikki luvut ovat olleet alaspäin suuntaavia. Asia nostatti hieman pohdintaa ja keskustelua. Varsinkin nämä kaksi asiaa yhdessä, joita kursivoinnilla toin esiin. Miten paljon syntyvyyden laskuun vaikuttaa puolisottomuus? Miten paljon tilastoihin vaikuttaa se, että ei ole ketään jonka kanssa hankkia lapsia? Kirjoittelin itse joskus siitä, miten omasta kaveripiiristä löytyy ihmisiä, jotka potevat suoranaista lapsivihaa ollessaan itse lapsettomia sinkkuja. Kuinka paljon tutkimustulosta voi vääristää se, että ehkä oikeasti haluaisitkin lapsia, mutta koska olet yksin on helpompi kääntää se lisääntyminenkin negatiiviseksi ja olla sillä mielellä että "en halua lapsia koskaan"? Kun joka kolmas keski-ikäinen mies on lapseton, on aika todennäköistä että he kaikki eivät ole tahallisesti lapsettomia. Mietiskelin myös kotimatkalla sitä että jos olisin itse nyt lapseton, niin uskaltaisinko edes lähteä perustamaan perhettä? En välttämättä.

Erotaanko-osiossa tarkasteltiin tutkimusta avioeroista ja perheen lasten lukumäärästä. Ensin käytiin läpi aika tuttuakin faktaa. Että nykyään erotaan enemmän kuin ennen. Vuonna -85 tuli selvä piikki eroamisissa, mutta se selittyy erolainsäädännön muuttumisella. Sen jälkeen nousua on ollut tasaisesti, uutta eropiikkiä ei ole tullut. Lapsethan ei nyt varmastikaan ole mikään suoranainen syy tai seuraus siihen, että erotaanko vai ei. Mutta on olemassa useampiakin tutkimuksia siitä, että lapset vähentävät eroriskiä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet sen, että perheet joissa lapsilla on pienet ikäerot, on myös suurempi riski siihen että vanhemmat eroavat. Ja erityisesti vaikuttaa se lyhyt viimeinen syntymäväli (eli esim. kaksilapsisessa perheessä ensimmäisen ja toisen lapsen ikäero, kolmilapsisessa perheessä toisen ja kolmannen lapsen ikäero jne). Eronneisuus kahden lapsen perheissä on hieman korkeampi, kuin kolmilapsissa perheissä. Haastatin vielä tilaisuuden lopuksi Venla Bergiä, joka tätä tutkimusta esitteli ja siinä parinkin suun voimin juteltiin tästä, että pienet lapset vähentävät eroriskiä. Kuitenkin jatkuvasti saa kuulla siitä miten muka pienten lasten vanhemmat eroavat paljon. Että mistä se tieto oikein sikiää koska tutkimukset sanovat muuta. Lasten kasvaessa myös riski eroamiseen kasvaa ja tilastollisesti ollaan aika samoissa lapsettomien tulosten kanssa. Mutta pienten lasten vanhemmat eivät eroa. Tämä oli sinänsä mielenkiintoinen fakta koska kuitenkin on myös tutkittu että länsimaissa lapset laskevat onnellisuutta. Tuo nyt ei ole ihan viime, eikä sitä edeltävänäkään vuonna kirjoitettu juttu mutta halusin linkata sen tähän siksi, että siinä tuodaan esille useampi tutkimus aiheesta.

Hoiva-osio tuntui erityisen mielenkiintoiselta, koska itsellä on tämä parisuhde-yksinhuoltaja-parisuhde-historia. En ole aiemmin perehtynyt tutkimuksiin tai tilastoihin, joissa tarkasteltaisiin yksinhuoltajien ja kahden vanhemman perheiden eroja, mutta onneksi nyt tuli tilaisuus siihen. Näitä käppyröitä olisin halunnut tarkastella vähän pidempään. Tutkimusten mukaan erityisesti taloudellinen epätasa-arvo yhden ja kahden vanhemman perheiden välillä on kasvanut ja kehityssuunta näyttää edelleen huonolta. Yh-äitien työssäkäyntiaste oli ennen 90-luvun lamaa suurempi, kuin puolisoäitien työssäkäyntiaste. Lama kuitenkin tiputti yh-äitien työssäkäyntiastetta radikaalisti, eikä luku ole palautunut entiselleen sen jälkeen. Kun on lähdetty tutkimaan asiaa vähän tarkemmin, on huomattu että mitä matalampi koulutusaste on, sitä enemmän eroja löytyy yksinhuoltajien ja kahden vanhemman työllisyysasteissa. Koulutuksella on väliä myös mahdollisen eron jälkeen. Korkeasti koulutetut vanhemmat jakavat todennäköisemmin hoitovastuuta tasaisemmin myös eron jälkeen. Jos koulutusaste on matala, on todennäköisempää että eron jälkeen lähivanhemmalla on suurempi vastuu yhteisistä lapsista.

Isona yllätyksenä mulle tuli myös se, että tutkitusti yksinhuoltajat käyttävät pidempiä pätkiä kotihoidontuen mahdollisuutta, kuin kahden vanhemman perheet. Että jos mietitään miten pienistä summista hoitovapaalla kuitenkin puhutaan. Miten ne yksinhuoltajat oikeasti elää? Onko ne luvut niin suuria, että ne näkyvät myös tilastoissa, kun tutkitaan yhden vanhemman ja kahden vanhemman perheiden taloudellisia eroja? Jos yhdistellään sitä, että nykyään erotaan enemmän kuin ennen muinoin, niin on aika selvää että merkittävä osa suomalaisista perheistä on yhden vanhemman pyörittämiä. Onkin tärkeää että näitä eroja selvitetään suhteessa kahden vanhemman perheisiin.

HUOM! Videot tilaisuudesta on nähtävissä mutta en ehtinyt itse niitä katsomaan uudestaan ja lähipäivät on niin sykkimistä että ihan heti en ehdikään. Edellä kirjoitetut perustuivat omiin muistiinpanoihin. Tarkoitus on kuitenkin videot katsoa ja jos olen kirjoitellut ihan vääriä juttuja, niin korjaan ne sitten selvästi merkiten. Saa myös huikata jos joku huomaa selviä asiavirheitä.

Miten meni noin niinkun omasta mielestä?
Tilitin Kolmosen kummitädille kun oon tämmönen
tosi luonteva Social Butterfly.

Oli oikeasti tosi antoisa iltapäivä. Ens kerralla en vaan juttele kenellekkään.

4 kommenttia:

 1. Niin mielenkiintoista, niin mielenkiintoista! Oikeasti! Mä oon just tällänen joka elää tilastotiedoilla ja analyyseillä. Mutta en ala niistä väittelemään. Kiitos, mielenkiintoisia asioita nostit esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Jos vaan huvittaa niin kato ihmeessä noi videot. Mäkin tykkään analyyseistä ja analysoinnista mutta tarvitsen aina vähän aikaa asioiden pureskeluun ja sisäistämiseen. En olis heti ton tilaisuuden jälkeen pystynyt sanomaan oikein mistään mitään kun sitä asiaa tuli niin paljon lyhyessä ajassa. Mutta kun nukkuin yhden yön välissä niin kaikki jäsentyi. Kerkesin kuitenkin katsomaan eilen noi videot kun tuli vähän suunnitelman muutoksia ja en mä ihan höpöjä kirjoitellut. Ja väittele ihmeessä, jos et mun niin noiden tutkijoiden kanssa ;) Ja eipä kestä :)

   Poista
 2. No on kyllä mielenkiintoista! Ai hitsi, mäkin haluaisin tonne luennoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei jos joskus vielä kutsutaan johonkin tän tyyppiseen ni kysyn voinko ottaa sut aveciksi :) tuut tänne tsadiin! Ja hei tsekkaa noi videot, niiden avulla pääset mukaan ainakin noille luennoille.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?