maanantai 29. kesäkuuta 2015

Kesäherkut 2015 at the mo

Joko me saatiin kesäpäivät pysyvästi? Onko se todella aurinko? Eikä yhtäkään sadepilveä! Voinko todella pestä ja pakata kaikki villasukat odottamaan syksyä?

Vaikka kesäkelit on puuttuneet niin kesäisiä syömisiä on onneksi ollut tarjolla. Ainakin täällä meillä. Vaikka sato on paikoin vähän myöhässä niin on se kesä jo vähän maistunutkin lautasella. Meillä tuntuu olevan joka vuosi joku kesäherkku, jota tehdään monta kertaa ja jolla voitaisiin elää koko kesä (viime kesänä esimerkiksi syötiin ihan älyttömästi blogihitiksikin muotoutunutta the perunasalaattia). Ja kun syksy tulee niin ne kesäherkut unohtuu. Oikeastaan hyväkin niin. Sitten auringon lämmittäessä voi taas muistaa ne kesän herkut.

Mä olen tällä hetkellä elämässä siinä pisteessä, että teen ketsupinkin itse. Voitte siis uskoa että kesä jos mikä on meidän köökissä yhtä juhlaa. Kun vaan ehtisi kokata ja syödä kaiken mitä haluaa. Tänä vuonna lautaselle on päätynyt sekä tuttuja että uusia herkkuja. Hittejä sekä huteja. Tässä vähän otantaa siitä, mitä meillä on alkukesästä syöty.

tämä

+

tämä

=


Kesäinen piirakka
Vaikka olisi kuuma niin mä tykkään leipoa. Kuuma uuni ei haittaa mua yhtään. Tosin kuumalla leivotaan vain nopeita juttuja. Sellaisia ainekset kippoon ja sekaisin ja pellille nakkaus ja uuniin ja avot! Nyt alkaa olla ne viimeiset hetket tyhjentää pakastimesta viime kesän marjat ennenkuin uudet valtaa tilan. Niissä maistuu vielä viime kesä.


Turkinpippuri-vaniljajäde. Kumpikin on yksistään ihan plööh mutta keskenään aivan älyttömän hyvää.
Tähän tulee himo. 

Itsetehdyt ampparit.

Jos pitää valita vain yksi jätskimaku, josta meillä tykkää kaikki, niin ampparit on meidän perheen suosikkeja. Niitä vaan ei saa näistä ihan lähikaupoista joten on tehty niitä nyt välillä itsekin. Ei väliä mitä sinne puskee, kunhan värit on punainen ja keltainen. Meidän amppareista on löytynyt niin metsämansikoita, puolukoita kuin karpaloitakin. Sekä ananasta, persikkaa ja nektariinia. Nam!
Testattiin muuten yksi satsi sellaisia mehujäitä, joista yritettiin tehdä mahdollisimman minttuisia. Sanotaanko näin että tuotekehittely jatkuu. Aion myös saada aikaiseksi mojitoisen mehujään.


Erilaiset smoothiet
Meillä muksut syö tosi huonosti kesäisin. Ei tarvitse olla edes kuuma, kun se syöminen vähenee. Johtuneeko epäsäännöllisistä rytmeistä vai kesän hektisyydestä vai mistä. Meillä onkin useamman kerran viikossa iltapalaksi smoothieta, johon pusketaan vähän kaikkea. Laitan niihin aina myös sekä pinaattia ja/tai lehtikaalia niin saadaan rautaakin. Sekä pähkinöitä että on vähän täyttävämpää tavaraa. Disclaimataan sen verran että tiedän kyllä että vihersmoothiet kannattaisi pitää viheriänä mutta ei ne lapsille sellaisena mene. Parempi näin kuin ei ollenkaan. En jaksa taistella syömisten kanssa mutta yritetään panostaa laadullisesti sitten niihin, mitä syödään. Ja smoothien seassa menee alas mikä vaan.

Kesäkeittoa. Aika perinteisellä reseptillä tehty, paitsi päälle on tehtailtu tuollainen pestomainen makuöljy.
Paaaaaaljon paremman makuista sen kanssa.

Erilaiset salaatit. Joskus vähemmän ja joskus enemmän sisälmyksiä.

tämä


+


tämä


=

Kasvissosekeitto
Erilaiset sosemaiset keitot kuuluu meidän syömisvalikoimiin ympäri vuoden. Sisältö vaihtelee vähän kaudesta riippuen. Esimerkiksi nyt kesällä keitot ei ole juurikaan tulisia, talvella se tulisuus lämmittää kivasti. Ajankohdasta riippumatta sama nyrkkisääntö kuitenkin pätee; juurekset keitetään, kasvikset paahdetaan. 

Ihan sama mitä tuonne heittää, se on aina hyvää. Aina!! Jos pizzapannari on hyvä hävikkiruoka niin sitä on myös sosekeitot. Mulla on tapana haalia kaupasta tuoreita kasviksia ihan älyttömästi ja osa niistä ehtii aina nahistumaan, ennenkuin saan ne käytettyä. Ne nahistuneet on ihan parhaita raaka-aineita sosekeittoihin. Ja paahtamisen ansiosta keittoon tulee niin hyviä makuja, että mausteita ei juurikaan tarvita. Eritoten valkosipuli maistuu paahdettuna taivaalliselta. Mä laitan mausteeksi vain vähän tuoreita yrttejä ja that's it. Sosekeitot maistuu hyvältä muuten kylminäkin! Ja jos kaapin perukoille on jäänyt pyörimään esim. kermoja tai tuorejuustoja niin keiton sekaan vaan! Kuvassa oleva yksilö sai itseensä jääkaapista löytyneen puolikkaan kuivahtaneen Koskenlaskijan ja kevytkerman jämät. Ja onpa sekaan joskus heitelty myös niin kaura- kuin kookoskermaakin. Täyttävämmän ja proteiinipitoisemman sopan saa kun mukaan nakkaa linssejä. Mä harvoin muistan. Ja on tämä tosi täyttävää ihan pelkillä rehuillakin.

Mitäs muilla on syöty?

4 kommenttia:

  1. Nami nami mitä herkkuja ja on se totta, kesä tuli vihdoin. <3 Upeaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua miten itselle se täydellinen kesä merkitsee nykyään pitkälti sitä että on riittävästi hyvää syötävää :D Keleillä ja lomalla ja muulla ei ole enää niin väliä.

      Ihanaa kesäviikkoa sinnekin :)

      Poista
  2. Kesäkeitto pestoöljyllä! Pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile! Siinä alkuperäisohjeessa, mistä tuota lähdin varioimaan, oli käytetty muistaakseni vain tilliä. Mä inhoan tilliä joten korvasin sen basilikalla ja korianterilla. Hyvin pelitti! Ja toimisi aika monen muunkin keiton kanssa mutta kesäkeitossa se oli erityisen kiva.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?