perjantai 17. heinäkuuta 2015

Asuuko naapurissasi nimby?

Tässä meidän kaupunginosassa ja oikeastaan viereisissäkin kaupungiosissa on ollut viime kuukausien aikana valitettava ilkivalta- ja varkausaalto. Tämä on uusi kaupunginosa ja varakkaaksi mielletty. Talot on uusia mutta en tiedä onko tämä nyt varsinaisesti sen varakkaampaa aluetta kuin muutkaan seudut. Enempi kai opiskelijoita ja lapsiperheitä kuin niitä varsinaisesti varakkaita. Mutta seutuna selvästi nyt houkuttaa varkaita.

Varmaan aina on satunnaisesti tavaraa hävinnyt tai ikkunoita rikottu tai mitälie mutta nyt tuntuu että ihan puolen vuoden sisään on ollut selvä kasvupiikki havaittavissa. Mikä on toki todella todella valitettavaa. Ehkä se on uutuudesta johtuvaa että ongelmat tämän tason mittasuhteissa on pysytelleet poissa. Tai sitten tietoisuus niistä ei vaan ole levinnyt eteenpäin niin tehokkaasti kuin nykyään. Helsingin kokoisessa kaupungissa niitä rajatapauksia ja ongelmia on enemmän. Ei mikään alue ole toista paremmin suojassa. Ja jos kesäaikaan uutisointia seuraa niin varkausaalto tuntuu pyyhkäisevän läpi maan.

Taloudelliset vahingot on tietty aina ihan perseestä ja lisäähän tuollainen sellaista epävarmuutta ja vähän pelkoakin. Sinänsä en ole tätä seutua pitänyt minään lintukotona, kuten en pidä mitään muutakaan paikkaa. En usko että omaisuus olisi millään asuinseudulla turvassa paremmin kuin jossain toisessa ja ihminen voi itsekin vähän vaikuttaa siihen miten tavaroitaan suojaa. En todellakaan sano että varkauksiin ja ilkivaltaan ilmiönä pitäisi sopeutua ja vaan hyväksyä ne. Tottakai pitää pysähtyä miettimään. Mutta on jännä huomata miten erilaista puuttuminen on kun kyse on varkauksista tai ilkivallasta. Muuten kun asioihin suhtaudutaan ja puututaan hyvin yhteisesti ja solidaarisesti, lapsia ja nuoria ojennetaan ja ohjataan tarvittaessa vaikka ne ei omia olisikaan ja apua annetaan ja tarjotaan. Kasvottomien rikollisten kohdalla sensijaan on helpompi alkaa nimbyilemään.

Tässä meidän lähellä on eräs sellainen toimipiste, jossa asioi päihdeongelmaiset. En nyt ala yksityiskohtaisesti huutelemaan että missä ja millainen mutta sanotaanko nyt vaikka niin että sellainen paikka, jonka myötä on tosi helppo sortua nimbyilyyn. Niin tälläkin kertaa. Ymmärrän kyllä ihmisten huolen sekä pelotkin mutta ei ne oikeuta mun mielestä nimbyilyyn. Kun näitä ilkivalta- ja varkaustapauksia alkoi tulla ilmi, syyttävät sormet kääntyi tosi nopeasti kohti tuota toimipaikkaa. Äkkiä ei enää mitään muuta vaihtoehtoja tuntunut olevankaan. Huolimatta siitä että tuo toimipiste on ollut tuossa jo vuosia ja sen aukioloajat on pääsääntöisesti osuneet näiden tapahtumien ulkopuolelle. Ja huolimatta siitä että tämä koko ongelma on ollut viime kuukausina enemmän esiintynyt juttu. Samantien alettiin kuiskimaan kuinka siellä ja siellä pysäkillä nuokkui samana iltapäivänä porukkaa. Ja miten lähikaupan työntekijät on väsyneitä koska tämän toimipisteen asiakkaat rasittavat asioinnillaan. Ja kuinka jonkun kaverin auto pöllittiin pari viikkoa sitten. Ja miten olisi nyt hyvä olla yhteydessä sinne toimipisteeseen tästä kaikesta, jota sen asiakkaat on meille asukkaille aiheuttaneet. Vaikka kukaan ei oikeasti tiedä kuka näiden viime aikojen tapahtumien takana on. Ja loppuun toki vielä toteamus siitä kuinka koko toimipiste joutaisi siirtää jonnekin muualle. Että kunhan vaan jaksetaan aktiivisesti ja riittävästi valittaa niin eiköhän se pois saada. Kukaan ei kuitenkaan osannut vastata että minne se pitäisi siirtää? Mä koen että olisi aina syytä olla tosi varovainen kun lähdetään hakemaan syyllisiä. Että mitä väestöryhmää tai ongelmaporukkaa osoittaa. En tiedä, ehkä oma kanta muuttuisi jos joutuisin itse uhriksi. Silti mun mielestä nimbyily ei ole koskaan ratkaisu eikä se edusta koskaan yhteisöä. Se on aina vain yksittäisen ihmisen itsekäs kanta.

Joka vuosihan kesällä sattuu enemmän. Valitettavasti, löytyi naapurista mitä laitapuolenkulkijoita tahansa. On jännä miten ihmiset osaa sujuvasti sulkea silmänsä kaikelta muulta, jos vaikuttaa että on joku selkeä kohde mitä syyttää. Varmasti täällä meilläkin tuo toimipiste "häiritsee" jonkun verran esimerkiksi paikallisia pienyrityksiä. Kauppoja ja kioskeja, en epäile sitä hetkeäkään. Pikkasen kuitenkin suhtautuisin varauksella että löytyykö sieltä kuitenkaan ne Jopojen varastelijat ja ikkunoiden rikkojat. Hyväonnisena on helppoa elää. Mutta hyväonnisena tuntuu myös olevan mahdotonta ymmärtää heitä, jotka ei ole olleet yhtä hyväonnisia. Joita elämä on murjonut siihen malliin että esimerkiksi löytyy se päihdeongelmaisuus.

Kaikenkaikkiaan ikävä homma mutta lähes yhtä ikävää on ollut se keskustelu, mitä on käyty tämän tiimoilta. Nimbyjen kanssa on ihan mahdotonta keskustella. Täysin mahdotonta yrittää saada nimby asettumaan jonkun vähempiosaisen rooliin. Olemaan onnekas siitä omasta hyväosaisuudestaan. Nimbyiltä tuntuu unohtuvan se että sitä huono-osaisen roolia harvemmin kukaan valitsee. Esimerkiksi päihdeongelmaiseksi ei synny kukaan. Kasvottomaan varasteluun ja ilkivaltaan vastataan kasvottomana nimbyilynä. Ei mun mielestä ehkä se toimivin ratkaisu. Onneksi pääsääntöisesti naapurusto on fiksuja ihmisiä täynnä ja paljon hyviä ideoita on heitelty ilmoille, mitä voimme asukkaina tehdä.

Vaikka mua on tässä asiayhteydessä ärsyttänyt nimbyily aivan suunnattomasti niin tuntuu että vuosi vuodelta kuitenkin ehkä ymmärrän heitäkin paremmin. Ehkä meistä jokaisessa asuu jonkun tasoinen nimby? Kunhan tulee riittävän provosoiva syy eteen. Mä nimbyilen parvekepolttajia ja prätkällä kaahaajia jotka kiihdyttää tossa suoralla tai täällä talojen välissä. En vaan tajua että miten parvekkeilla ei muka saa grillata (tulipalon uhkat ymmärrän, mutta tosi usein syyksi heitetään myös hajuhaitat) mutta röökiä saa vetää niin paljon kuin huvittaa. Ja yksinkertaisesti kaupungissa nyt ei vaan kaahailla prätkien kanssa ihan törkeää ylinopeutta. Ei missään, ei mihinkään kellonaikaan.

Tietynlaista nimbyilyä on esiintynyt myös eräässä nimeltämainitsemattomassa, viime päivinä paljon uutisissa esiintyneessä kesäteatterissa. No just hei se vauvaperheen pihalle kenkäissyt teatteri. Mun mielestä tää on ollut ikävä keissi ihan kaikille osapuolille. Mä olen sitä mieltä että tottakai näyttelijöillä pitää olla työrauha, kyllä sieltä yleisöstä poistetaan sitä työrauhaa häiritsevät aikuisetkin. Tai ainakin pitäisi poistaa. Mutta itse tilanteessa näyttelijä toimi aika tökerösti ja hoiti asian huonosti. Lisäksi kun tämä vauvaperhe oli etukäteen varmistanut, että on ok että paikalle saapuvat vauvan kanssa niin en pysty tajuamaan että miksikä tieto ei kuitenkaan sitä työrauhaa tarvitseville näyttelijöille asti kulkeutunut? Miksi sanotaan että on ok tulla jos se kuitenkaan ei ole ok? Kyllähän lipusta maksaneilla katsojillakin on oikeus seurata näytelmää rauhassa. En myöskään ymmärrä pätkän vertaa hurraavia ja taputtavia katsojia siinä vaiheessa kun lapsiperhe poistui. Hienosti ja fiksusti osaa isot ihmiset käyttäytyä. Toivottavasti tämä keissi nyt tosiaan on sovittu niin että kenellekään ei jäänyt täysin paska mieli.
Mä en osaa vetää suoraa linjaa nyt siinä että kuka toimi väärin ja miten. Mun mielestä vähän joka suunnassa mokattiin. Näen montakin seikkaa mitkä olisi pitänyt tehdä toisin. Mielenkiintoista on ollut kyllä seurata taas sitä keskustelua, joka tästä on herännyt.

Mä tykkään lapsista. Muistakin kuin omistani. Sinänsä koen että tämä maa ei ole se lapsiystävällisin mutta en ihan aina ymmärrä sitäkään että miksi lapset pitäisi voida viedä kaikkialle? En tarkoita ettäkö ei voisi viedä enkä tarkoita ettäkö lapsiin pitäisi purkaa mitään omaa lapsivihaa, jos muksuihin nyt törmää jossain jossa heitä ei odottaisi olevan. Mutta onko todella tarpeen se että lapsen voi viedä kaikkialle? Nämä on vaikeita juttuja ja niitä rajoja on vaikea vetää. Keskustelua on hyvä käydä, tosin musta esimerkiksi lapsia on vaikea verrata mihinkään muuhun, varsinkaan täysi-ikäisiin. Kaikkiin ihmisryhmiin saattaa törmätä kun ovesta ulos astuu ja se riski pitää jokaisen ymmärtää. Mutta en aina ihan ymmärrä sitä sellaista sokeaa huutelua siitäkään kuinka lapsiperheitä muka nyt jotenkin sorsitaan. Aina ja kaikkialla. Voisiko joskus olla kyse ihan väärinymmärryksestäkin? Lapsiperheistäkin löytyy ne marginaalit. Onko ne aina ne otsikoihin päätyvät?

Lapset on kovasti olleet otsikoissa viime aikoina. Saako niitä ottaa terassille, saako ottaa kauppaan, saako ottaa mihinkään? Ääripäät tuntuu taas huutelevan. Tuntuu että jos puhutaan yhdestä tai kahdesta paikasta, mitkä saattaa soveltua huonosti lapsille, ollaan äkkiä keskustelussa siinä pisteessä että lasten kanssa ei muka saisi liikkua mihinkään. Että vanhempien pitäisi olla kotona neljän seinän sisällä lastensa kanssa ettei nyt vaan julkisella paikalla ketään häiritä. Vaikka kukaan ei ole missään vaiheessa niin sanonutkaan. Sinne ääripäähän on vaan niin helppo rysäyttää. Tämä on tosi herkkä aihe keskustella ja tuntuu olevan helpompaa loukkaantua ja heittäytyä vähän marttyyriksi, kuin yrittää nähdä sieltä niitä syitä, miksi toiset ei ehkä koe lasten läsnäoloa jokapaikassa asialliseksi. Jos halutaan että tässäkin maassa vähän vapaudutaan ja lapsia voidaan ottaa paremmin ja vapaammin mukaan eri paikkoihin niin ehkä sitä keskustelua ei aina kannattaisi lähteä suu vaahdossa viemään siihen suuntaan miten vanhemmat muka pakotetaan syrjäytymään lastensa kanssa kotiin ja siellä on seinät niskassa ja sitten tulee perhesurma.

Vedetään syvää henkeä ja yritetään kasvattaa ne omat mukulat sellaisiksi, että käytöstavat löytyy. Ja yritetään ymmärtää että osa ihmisistä häiriintyy siitä jos lapsi käyttäytyy huonosti julkisella paikalla. Yritetään myös olla aikuisina riittävän rohkeita, että uskalletaan sanoa sille häiriköivälle aikuisellekin jotain sellaisessa tilanteessa, jossa aikuinen käyttäytyy huonosti tai häiritsevästi. Koska niinhän se tuntuu valitettavan usein menevän. Lapselle uskalletaan sanoa, aikuiselle ei. Vaikka lapselta se huono käytös saattaa joskus olla perusteltua, aikuiselta taas ei.

8 kommenttia:

 1. Ei sitten mitään lisättävää.

  Mutta jotenkin surullista tuo, että ne katseet on tuossa varkausaallossa kääntyneet tuon toimipisteen suuntaan. Siis ok, tokihan tekijä(t) voi olla senkin asiakkaita, mutta jos ajatellaan että toimipiste on ollut ko. paikalla vuosikausia eikä mitään vastaavaa ole tapahtunut, niin miksi nyt sitten yhtäkkiä...? Äh. Toki ymmärränkin. Mutta en siltikään.

  Ja nuo ääripäät - no niin, sorrun niihin välillä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osaa ajatella edes että surullista että suhtaudutaan noin vaan että typerää :P En vaan yhtään osaa suhtautua ihmisiin, joiden lähiympäristöön ei mahdu mukaan mitään ongelmia. Että muina Stepford Housewifeseina tässä vaan mennään ja _kaikki_ on täydellistä. Aaeerrgghhhh!!!

   Toki on se mahdollisuus että tuon toimipisteen porukka on kaiken takana. Tai että heistä joku on antanut jotain vinkkiä eteenpäin. Tai sitten ei. Tosiaan jotain pientä on ollut tyyliin aina, joka menee ainakin osittain tuon toimipisteen asiakkaiden piikkiin mutta tämän kokoluokan hommia ei ole ollut kuin nyt viime kuukausina. Lisäksi päihdeongelmaisia on ihan kaikkialla. Ei vain noiden toimipisteiden läheisyydessä. En todellakaan jaksa uskoa että tämä nyt olisi ihan 1 + 1....

   Mä uskon että meistä jokainen sortuu ääripäihin joskus :) Ja saakin sortua. Mäkin olen tänne kirjoittanut jokunen vuosi sitten pitkän sepustuksen siitä miten tykättiin huonoa kun saatiin kutsu kavereiden häihin ja ne olisi halunneet että ei oteta vauvaa mukaan. Sittemmin olen ehkä vähän avartanut mieltäni ja yritän olla vähän vähemmän aktiivinen mielensäpahoittaja. Onneksi ihminen voi kasvaa ja kehittyä :)

   Poista
 2. Mun mielestä nimbyily on sitä ettei haluta jotain omalle "takapihalle" mutta jossain muualla ei häiritse. Sinänsä siis varkauksista ärsyyntyneet eivät kai varsinaisesti toivo varkauksia jonnekin muualle? Toisaalta tohon rötöshommaan: hyvin harvoin kukaan törkyilee omilla huudeillaan. Edes ne laitikset :) Kolmanneks, mä kyllä väitän että jossain päin esim täällä maalla, on erilailla turvaa kuin kaupungissa -jos esim jonkun lukitsematon fillari on kadonnut niin paikallinen nettiyhteisö löytää sen kyllä alta aikayksikön :D ja luultavasti sillä on vaan joku kiireinen mennyt junalle.... No joo, siis eihän tämä lintukoto ole mutta on täällä sillätavalla rauhallista että kaikki tunnetaan. Jos joku oudompi liikkuu niin se on paikallislehteä myöten selvitetty äkkiä kuka se on ja millä asialla :D Neljänneks se teatteriasia mua jäytää jyst sen takia että on kesäteatteri. Siellä voi joku ukkonen jyrähtää tai auto mennä pöristen tiellä. Lopettaako näyttelijä hommansa silloin siihen kun ääni häiritsi keskittymistä? Mun mielestä ihan persiistä koko "näyttelijä" ja harvoin noin sanon kestään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ilmeisesti ilmaisin itseäni vähän huonosti. Kautta aikojen, tai ainakin niin kauan kun me on tässä asuttu, jos sattuu jotain, isompaa tai pienempää niin aika äkkiä puheet ja syyllisten hakeminen kääntyy tuohon päihdepaikkaan ja sen porukkaan. En muista itse kuulleeni yhtäkään keskustelua, jossa heitä ei olisi mietitty syyllisiksi jos jotain ilkivaltaa tai varkauksia on tapahtunut. Ja kun se porukka on liitetty keskusteluun niin aina siihen tulee myös se linja, kuinka se paikka pitäisi saada tuosta pois. Kuinka kellään ei ole varsinaisesti mitään heitä vastaan jos se ei häiritse omaa elämää. Eli aletaan nimbyilemään. En tarkoittanut sanoa, enkä omasta mielestäni sanonutkaan, että varsinaisesti varkauksia kukaan toivoo toisille. Vaan kyse oli nimenomaan nyt siitä että tuota ed. mainittua osoitetta syytetään aina ja kaikesta ilman että kenelläkään on mitään tietoa kuka minkäkin teon takana on. Selvensikö?

   Mä oon ihan samaa mieltä että aika harvoin kukaan kakkii omalle takapihalle. Jotain satunnaista ehkä joo mutta tämä viime kuukausien touhu vaikuttaa paljon enempi systemaattiselta ja jotenkin suunnitellummalta. Mä en itse allekirjoita sitä että maalla, tai missään olisi tavarat välttämättä sen paremmin turvassa. Yhtälailla niin maalla kuin kaupungissakin kiertelee niitä epämääräisiä tyyppejä jotka etukäteen vähän tsekkailee paikkoja ja mitä olisi tarjolla ja sitten isketään. Maalla itseasiassa todnäk on paremmin jopa suojaa tehdä sitä tyhjentämistä koska naapureita ei välttämättä ole samalla tavalla lähettyvillä. Omassa lähipiirissä esimerkiksi useammankin perheen kesämökki tai omakotitalo on putsattu juurikin näin. Kohteita ollut sekä kaupungissa että maalla.

   Musta olisi ehkä ihan mielenkiintoista kuulla vähän ton näyttelijänkin ajatuksia tästä. Nythän se ei kai oo julkisuuteen sanonut mitään tosta aiheesta? Mun mielestä se liikenne ja muu ei ole ihan verrainnollinen, ihan sama mimmosessa miljöössä hommaa vedetään niin tokihan yleisön pitäisi antaa työrauhaa. Ja itsekin kesäteatterissa aikanaan näytelleenä, kyllä ne liikenteen ja muun äänen pyrittiin erinäisin keinoin vähän blokkaamaan pois :) Ei ne näyttelijää niinkään häiritse mutta yleisön on hankala kuulla mitä lavalla tapahtuu jos prätkä pärrää vieressä ;) Toi oli kyllä joka tavoin kökkö juttu.

   Poista
  2. Selvensi kyllä ja ymmärrän nyt täysin :D En ole (onenksi) täällä tuohon törmännyt, vaan täällä yleisestikin meinataan olla kaikkea vastaan tyylillä "ei mihinkään mitään hoitolaitoksia tms paikkoja ever" :D

   Joo se näyttelijä oli mun mielestä (hässäkän aluksi) jossakin sanonut, että ei tiennyt että perheellä oli lupa pitää vauvaa siellä. Tms. Mun mielestä liikenne on juurikin oiva verrokki, koska kesäteatteriin nyt vaan kuuluu muutkin äänet kuin näyttelijän omat :D Mutta se on vain mun mielipide ja mä käyn täällä kesäteattereissa jossa näyttelijät on sopivalla sissiasenteella tän asian suhteen, eikä edes kaatosade joka kastelee kaikki näyttelijät sekä katsojat estä mitenkään näytelmän kulkua eteenpäin :D

   Poista
  3. Hei mun mies ois varmasti just tollanen kaiken vastustaja, jos asuttaisiin jossain syrjemmässä :D Nyt sen on ollut pakko sopeutua koska asutaan niin yhteisöllisessä paikassa mutta huvittaa kyllä välillä se kun se koittaa täälläkin jurottaa.

   Poista
 3. Meillä on ihan käsittämättömän paljon häiriöitä, pyörävarkauksia, ilkivaltaa ym. meidän alueella. Olisi tosi kiva syytellä siitä jotain ulkopuolisia tahoja, mutta kyllä ne on valitettavasti ne 90-luvulla rakennettuun lähiöön ensimmäisinä muuttaneiden perheiden teinit jotka on nyt vauhdissa - naapurirapusta huostaanotettiin yksi ilopilleri, joka tykkäsi käydä huumekauppaa meidän pihalla, tyhjentää kellarikomeroita ja muuta mukavaa. Nuoruudessa asuin Punavuoressa, jossa oli "Nupis" eli juoppojen yömaja sekä Hernesaaren narkkariyksikkö, ja näistä ei ollut oikeastaan mitään harmia - jos nyt ei esteettistä, ja kerran jotkut sekakäyttäjät kakkasivat Mokon eteiseen.

  Olen tosi samaa mieltä kaikesta. Mehän tungetaan lasten kanssa aika lailla joka paikkaan, mutta kyllä mietin myös sitä millainen teatterielämys on vanhemmilla joilla sylissä mouruaa seitsenkuinen? Huonosti hoidettu homma anyways, tosin itsehän elän sellaisessa kuplassa ettei meitä ole hirveästi ikinä paheksuttu missään vaikka ääntä lähtee yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän asuttiin vuosia Alppilassa ja siellä tottui että sattuu ja tapahtuu. Täällä sitten taas oli tosi pitkään tosi rauhallista, justiinsa varmaan siksi että tämä on kaupunginosana niin uusi että ei ehkä ihan tajuttu että täällä alkaa olla niin valmista että ihmisiä asuu jo. Tota päihdeporukkaahan on tosi helppo syyttää, ne on kohteena niin helppoja. Ja kyllä ne välillä perseileekin, mutta lähinnä sillä tiuskimisella ja huonolla käytöksellä. Mun on ite pakko sanoa että mitä sitä porukkaa katsonut, ketä sieltä paikasta tulee, niin pikkasen epäilen että miten isolla prosentilla siitä porukasta on edes riittävästi sitä fyysistä voimaa että joku fillari saadaan mukaan, jos siinä on kunnon lukot. Mä uskon että ihan muu porukka nyt on tässä takana. Lisäksi valitettavan paljon tuntuu kuuluvan sitä että murtojälkiä ym on niin vähän että edes jossain kohtaa on avaimella päästy sisälle jne.
   Ainoa lähellä omaa asuinpaikkaa (ei tätä nykyistä mutta entistä) ollut päihdeporukan paikka joka oikeasti häiritsi oli se Lintsin kupeessa oleva asunnottomien juoppojen asuntola. Jossa saa käsittääkseni olla niin päissään kuin kykenee olemaan, vastaavia osoitteita ei mun käsittääkseni kovin montaa ole. Ja sekin haitta mikä niistä lasolin lipittäjistä oli, oli lähinnä se että ne on ihan hiton aggressiivia ja siksi pelottavia. Kasin ratikka oli ihan mahdottomuus lintsin pysäkiltä kurviin asti. Mutta senkin pystyi ratkaisemaan niin että käytti itse ratikan sijaan sitten vaikka bussia. Jossainhan noidenkin täytyy majailla.

   Mä en kanssa äkkiseltään osaa ajatella meneväni kesäteatteriin vauvan kanssa, jos kyseessä ei ole koko perheen esitys. En tarkoita että lapset kotiin vaan justiinsa mietin kanssa tuota että jos sylissä on vauva niin saako siitä elämyksestä samalla tavalla miten irti. Eniten mua kyllä risoo se, että jos toiset kysyy että voidaanko tulla vauvan kanssa ja sanotaan että se käy ja sitten ei käykään. Ei noin tehdä! Vaikka mä en lähtisi teatteriin vauvan kanssa niin ymmärrän että joku muu voi hyvin niin haluta.

   Mä en kanssa äkkiseltään muista että oltaisiin sen isompaa paheksuntaa koskaan saatu. Omat teinit kyllä kertoo tosi usein että mummelit ym heiluttelee nuorille keskisormea tai on tosi töykeitä tms. Uskon että varmasti niistäkin joskus lähtee ääntä ym mutta vähän epäilen että onko ihan joka kerta puhuttu kuitenkaan sellaisesta metelitasosta että tarvii olla töykeä ja ilkeä nuorille.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?