sunnuntai 9. elokuuta 2015

Kaljaa keittiössä

Sanottakoon se ääneen. Mä rakastan olutta! En humaltumismielessä, koska liiallisesta hiilihaposta tulee hikka ja huono olo. Mutta noin niinkuin herkuttelumielessä. En tykkää saunakaljoista enkä puistossa nautitusta lämpimästä kaljasta. Mutta tykkään maistella, tutustua, perehtyä ja arvioida. Mua itseasiassa vähän harmittaa se, että Suomessa bisset ja siiderit myydään sellasissa hervottoman kokoisissa sammioissa. Kun mun tekee mieli olutta niin mulle riittää siihen se sellainen pieni pullollinen. En tarvitse ämpäriä mittasuhteeksi. Aika usein me hörpätäänkin Siipan kanssa olut tai siideri puoliksi. Ja se riittää. Se vitsi kun tekis mieli menee sillä ohi.

Mä ostin isänpäivänä Siipalle lahjaksi Aniko Lehtisen Yks olut!-kirjan. Ja vaikka Siippakin on sitä tutkinut, niin siinä taisi käydä kuitenkin vähän niin että mä omin sen. Kirja antaa tosi hyvän läpileikkauksen oluesta, lähtien valmistuksesta ihan siihen asti miten mikäkin olut kannattaisi tarjoilla. Mun suosikkiosio kirjassa on ollut ehdottomasti se, jossa vinkataan millaisista kaljoista kukakin saattaa tykätä. Olen nimittäin löytänyt monta uutta makusuosikkia niiden ainaisten vanhojen tuttujen kaveriksi. Tämän kesän kesäkilot on ehdottomasti kerätty oluen maistelulla.

Kirjan parasta antia on ollut myös ehdottomasti oluen käyttö keittiössä. Ihan ehdasti resepteissä mutta myös ruokajuomana tai vaikka osana boolia. Muutaman reseptikokeilun jälkeen oon saanut rutkasti varmuutta käyttää olutta myös ruoanlaitossa enemmän. Ja ajattelinkin vinkata nyt pari takuuvarmaa reseptiä, jotka sisältää olutta. Ja jotka on ihan oikeasti hyviä!

Fish&Chips. Osa chipseistä tehty kyssäkaalista. Tähän ei tule bisseä mutta maistuu parhaalta kun ruokajuomana on olut.

Bisseblinit

Tokan yksi suurimmista herkuista on mätileivät. Ne oikein perinteiset eli saaristolaisleipää, mätiä, smetanaa ja punasipulia. Leipiin sitä mätiä uppoaa loppupeleissä aika vähän eikä mäti säily kauaa. Poiskaan ei viitsi heittää koska en vaan kestä ruokahävikkiä. Silloin kun mätileipiä tehdään, tehdään myös blinejä koska niiden täytteeksi saa ahdettua sen ylijäämä mädin. Ja vaikka niihin ihan oikeisiin blineihin ei kuulu tattarijauho niin mun mielestä parhaat blinit tulee juurikin tattarijauhosta. Ja bissestä.

Blinit ei ole mitään pikaruokaa. Pelkkä taikinanteko vie jo oman aikansa eli ennakoi! Ja vaikka taikina saattaa tuntua vähän työläältä monine työvaiheineen niin älä lintsaa! Tulee oikeasti hyvä. Tämä ohje on Jenni Häyrisen Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa kirjasta. Aika monta muutakin blinien ohjetta oon nähnyt joihin tulee olutta mutta mä teen ne tämän mukaan.

2 munaa
3 dl maitoa
2 dl olutta (ihan peruskeskari käy. Tummakin olut antaisi varmaan aika jännän makusäväyksen mutta mä olen käyttänyt keskaria)
20g hiivaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa

voita paistamiseen

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset sivuun jääkaappiin.
Lämmitä puolet maidosta kädenlämpöiseksi. Liuottele hiiva sinne sekaan. Sekoita taikinaan jauhot, keltuaiset, mausteet, voisula ja olut.
Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön yön yli tai vähintään kuudeksi tunniksi. Mä sanoisin että yön yli.

Jatka taikinan valmistusta hyvissä ajoin ennenkuin alat paistamaan lettuja! Äläkä välitä siitä että taikina haisee melko mielenkiintoiselle. Jos mietit että siellä on hiivaa ja bisseä ja maitoa niin ei se todellakaan millekään houkuttelevalle tässä vaiheessa tuoksu. Mutta siis, jatka hyvissä ajoin!

Kiehauta loppu maito ja lisää se lämpöisenä taikinajuureen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan juuri ennen paistamista. Paista blinit valurautapannulla runsaassa voissa. Mä olen paistanut sellaisella lettupannulla, jossa on niitä valmiita pikkukoloja pikkuletuille. Aivan hyvät tulee siinä, en tiedä onko se valurautaa. Blini pitäisi paistaa rapeaksi ja herkullisen ruskeaksi. Tarjoa heti kun olet paistanut! Ja täytteeksi mitä nyt blinien kanssa tykkäät syödä. Mätiä, jokirapuja, smetanaa, hunajaa, sipulia jne jne.


Juopuneet pavut

Useimmiten sitä jotenkin miettii, että olut olisi lihan kaveri. No ei ole! Sopii aivan hyvin myös kasvisruokaan. Tämä herkku saa makutujauksen myös tequilasta. Sen voi halutessaan jättää poiskin. En kyllä suosittele. Tämä on makumaailmaltaan vähän sellainen meksikoa henkivä.

yksi purkki mustapapuja (se sellainen GoGreenin vihreä. En tiedä minkäkokoinen se on. Ja jos haluat niin muitakin papuja voi laittaa lisäksi)
nokare voita kuullotteluun ja 25g viimeistelyyn
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
1 porkkana pieneksi pilkottuna
3 valkosipulia hienonnettuna
1 punainen paprika ilman siemeniä ja pieneksi pilkottuna
1 punainen chili pilkottuna (säätele tulisuutta chilin määrällä, jos et halua tulista niin älä laita kokonaista chiliä)
100g tomaattipyreetä
1 rkl kuivattua oreganoa
50g dijonsinappia
1 rkl suolaa
puoli litraa kylmää vettä
5 dl Guinnessia (voi olla jotain muutakin Stoutia, kunhan tosiaan on tummaa olutta!)
0,5 dl Tequilaa
1 rkl inkkarisokeria

Huuhdo ja valuta pavut.

Kuumenna voinokare ja oliiviöljy suuressa kasarissa tai pannussa ja kuullota sipuli ja porkkana. Lisää valkosipuli, paprika ja chili ja paistele pari minuuttia. Lisää valutetut pavut, tomaattipyree, oregano, sinappi, suola ja kylmä vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Papujen ei pitäisi tuottaa vaahtoa pinnalle kun ne on jo kypsiä mutta jos vaahtoa tulee niin kuori pois. Lisää bisse ja tequila. Keitä ilman kantta reilu puoli tuntia. Kuten huomaat, pannulla on nestettä tässä vaiheessa tosi reippaasti. Pidä hella senverran kuumana että tuotos kiehuu reippaasti. Tarkoitus on että nestettä ja alkoholia haihtuu pois.

Papujen lopputuloksen pitäisi olla vähän sellainen muhennosmainen pata. Nestettä ei siis jää jäljelle juurikaan vaan se saa ihan reippaasti haihtua.

Puoli tuntia pitäisi riittää nesteen haihduttamiseen, jos ei riitä niin sitten haihduttelet pidempään. Muista se riittävän runsas lämpö! Sekoita lopuksi joukkoon inkkarisokeri ja 25g voita. Tarjoa riisin kanssa tai tortillojen täytteenä tai hampurilaisen välissä tai perunoiden kanssa. Toimii miten vaan.

Meillä juopuneet pavut pääsi Gordita-purilaisten täytteeksi sipulipikkelsin, pico de gallon, korianterinlehtien ja cheddar-raasteen kanssa. Oli nam!

No hei sitten jälkkäri! Olut sopii makeaankin. Kai oot jo maistanut suklaaolutta? Mä tutustuin siihen muutama vuosi takoperin Lontoossa ja mun mielestä tumma olut ja tumma suklaa on yksinkertaisesti yksi nerokkaimmista makupareista jota voi olla. Rakastuin heti. Seuraava resepti on Aniko Lehtisen Yks olut-kirjasta. Ja siinä kohtaa nimenomaan suklaa ja olut.

Portteri-suklaahurmos

Tämä on kertakaikkisen ihanaa. Taivas suussa! Olut antaa ihan järjettömän kivan maun tähän, sitä ei tunnistaisi jos ei tietäisi mitä tämä sisältää. Uskaltaisin väittää että hekin, jotka eivät oluesta niin välitä, tykkäävät tästä. Koska tosiaan olut ei tunge sieltä läpi mutta jättää sellaisen hei vitsi, mitä tässä on-olon. Suosittelisin tähän ihan ehdottomasti Little Valleyn Vanilla porteria. Antaa kivan vaniljaisen maun. Sitä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista. Ja varmaan kai Alkostakin.

200g tummaa suklaata (mitä tummempaa, sen parempaa)
200g voita (I know, tämä ei ole mikään kevytversio)
4 kananmunaa
3 dl inkkarisokeria
vaniljaa
n. 1/2 dl Vanilla porteria
2 rkl perunajauhoja

suklaakuorrute:
n. 300g tomusokeria
50g sulatettua voita
7 rkl Vanilla porteria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
vaniljaa

Laita leivinpaperi 22-24 senttiseen uunivuokaan niin että se leivinpaperi tulee reilusti reunojen yli. Voit tehdä pyöreään vuokaan tai neliskanttiseen, mikä vaan käy.
Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä kattilassa liedellä.
Vaahdota sokeri ja kananmunat, lisää sulanut voi-suklaaseos norona ja sekoita koko ajan samalla. Lisää olut, vanilja ja lopuksi siivilöity perunajauho.
Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15-25 min. Tästä pitäisi tulla vähän sellainen mutakakkumainen eli keskustan pitäisi jäädä raa'ahkoksi. Jäähdytä kunnolla!!
Sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä hyvin jäähtyneen paistoksen pinnalle.

Näyttää kakalta mutta on ihan älyttömän hyvää!!

2 kommenttia:

  1. Mullakin odottaa postaus alkoholista.. ja taitaa odottaa vielä tovin jos toisenkin

    VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?