keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kivaa teinien ja taaperon kanssa; Serena ja Puuhamaa

Jo parin vuoden ajan on ollut vähän haasteellista keksiä tekemistä ja paikkoja, jossa on meidän perheen jokaiselle jotakin. Mä olen sillä lailla vähän itsekäs että haluan että aikuisillakin on kivaa ja puuhaa kun johonkin mennään. Varsinkin jos aikuisistakin maksetaan jotain sisään niin todellakin haluan että mä pääsen tekemään muutakin kuin työntämään rattaita ja muistuttamaan juomisesta.

Kun perheen vanhimman ja nuorimman lapsen välissä on kaksitoista vuotta, kun osa perheestä ei tykkää kieppumisesta ja kun osa perheestä ei halua reissata älyttömän kauas, ei ole todellakaan itsestäänselvää että mielekästä tekemistä löytyy. Luulen että me ei olla ainoa perhe, jolla on vaikeuksia löytää tekemistä jossa olisi kaikille jotakin, koska lasten ikähaitari on vähän isompi. Ajattelinkin vinkata meidän perheen jokakesäisistä kohteista. Ehkä vähän yllättäenkin sopiviksi remupaikoiksi meidän posselle on osoittautuneet Serena ja Puuhamaa.

Serena on vesipuisto Espoon perukoilla jossa mäkin olen käynyt muksuna. Muistan hämärästi että aika samat härpäkkeet siellä on ollut aina mutta kai sielläkin jotain uutta välillä ilmaantuu. Arvattavuudestaan huolimatta meidän muksut tuntuu joka kerta viihtyvän. Viime vuosina kävijämäärä Serenassa on vähän tasoittunut, tai ainakaan meidän kanssa samaan aikaan ei ole sattunut samanlaista ryysistä kuin vielä muutama vuosi sitten. Mikä on ollut tietty vain hyvä juttu! Tämän kesän visiitti Serenaan oli yksi parhaimmista perhepäivistä lomalla. Oli rauhallista, oli lämmintä, oli kivaa!

Vesipuistosta löytyy niin ulko- kuin sisäaltaitakin. Mun makuun pihalla on aina vähän viileää uimiseen, mutta Toka ja Siippa jaksaa käydä ulkohärvelitkin aina läpi. Mä viihdyn sisällä, siellä on aina sopivan lämmintä. Tämä kesä oli ensimmäinen, kun Kolmas pääsi mukaan altaisiin. Aiempina kesinä on tähdätty Serenan reissu päiväunien kanssa päällekkäin ja pienin on nukkunut päikkärinsä vesipuistossa rattaissa meidän muiden vuoroin vahtiessa ja vuoroin uidessa. Mä en itse tykkää mistään kieppumisista. Mulle tulee paha olo jo pelkästä keinumisesta. Lisäksi pelkään korkeita paikkoja. Mä viihdynkin Serenassa aina saunoissa, porealtaissa tai terapia-altaassa. Lämpöisenä päivänä olen pötkötellyt pihalla. Eli kivasti pystyy lököttelemään vaikka ei haluaisikaan mennä vesiliukumäkiä ja rengasliukuja. Serena on siitäkin kiva, että ei haittaa yhtään vaikka olisi huono keli. Sisältä ei tarvitse poistua yhtään mihinkään mutta jos sattuukin kohdalle hellepäivä, pääsee uloskin.

Perheen miesväki tykkää kieppua ja Toka varsinkin käy kaikki mahdolliset vesiliukumäet ja muut läpi. Ja tämän vuotisen reissun perusteella Kolmas tykkää myös. Tuollaiselle vajaa kolmivuotiaalle löytyi pari liukumäkeä josta hän voi laskea yksikseen (toki on oltava altaassa vastaanottamassa ja vahtimassa että ei lupsahda pinnan alle eli yksinyksin ei voi olla!) ja pari allasta josta laski jonkun sylissä. Lisäksi pienin tykkäsi myös porealtaista, siitä isosta altaasta jossa tulee tekoaaltoja ja saunoista. Me mulailtiin tällä kertaa kolme tuntia ja uskon että pidempäänkin olisi viihdytty mutta koska oltiin illalla liikkeellä, oli lähdettävä kotiin koska puisto sulkeutui.

Pari käytännön vinkkiä Serenaan; paikalta löytyy iso maksullinen parkkipaikka jonka pystyy maksamaan käteisellä tai kortilla. Pukuhuoneiden kaapit sensijaan vaativat itseensä kahden euron pantin, jotta toimivat. Eli yhtä kaappia kohden on oltava yksi kolikko. Paikalle pääsee myös bussilla mutta me on aina laiskoteltu ja tultu autolla. Serenasta löytyy myös kahvilaa ja ravintolaa mutta me ei olla niissä käyty nyt muutamaan vuoteen. Eli sun täytyy vaan keksiä joku näppärä jippo millä sujautat maksuvälineet biksuihin.

Hieman yllättäen meidän perheen suosikiksi on osoittautunut myös Puuhamaa. Joka on mun mielestä mainontansa ja muun kautta vähän profiloitunut pienten lasten paikaksi. Jota se ei suinkaan ole, Puuhamaasta löytyy tekemistä ihan kaikenikäisille. Aika moni paikan aktiviteeteistä on sellaisia, että sinne ei kovin pientä edes voi päästää. Puuhamaassa on touhuamista jotenkin niin paljon, että aina tuntuu että yksi päivä ei riitä mihinkään. Tänä vuonna oltiin Puuhamaassa ajallisesti yhden työpäivän verran ja silti jäi tosi paljon tekemättä. Olisi pitänyt tulla paikalle vielä aikaisemmin.

Puuhamaa vaatii kyllä osakseen sen että on suht kiva keli. Kylmällä ja sateella siellä ei ole kivaa koska kaikki touhu painottuu ulos. Mikään helle ei tokikaan tarvitse olla mutta vähintäänkin poutaa. Me on satuttu Puuhamaahan joka kerta niin, että tupa on ihan täynnä. Se ei kuitenkaan ole koskaan haitannut koska jotenkin Puuhamaassa on niin paljon sitä tekemistä, että mihinkään yksittäiseen paikkaan ei muodostu älyttömiä jonoja. Paitsi kahvilaan. Siellä on aina ihan posketon jono ja me ei ostetakaan sieltä koskaan muuta kuin jätskit.

Toka formuloimassa. 

Me varaudutaan Puuhamaassa aina grillaamaan. Paikan päältä löytyy nimittäin useampia sekä kaasu- että puulämmitteisiä grillejä eikä niihin koskaan ole mikään tuntikausien jono. Tänä kesänä grillattiin paikan päällä kahdesti koska oltiin tosiaan niin pitkä päivä puuhailemassa että nälkä kerkesi iskemään kahdesti. Puuhamaassa ei onneksi ole näkynyt yhtä röyhkeitä lokkeja kuin monessa muussa paikassa joten siellä saa ulkoruokailla ihan rauhassa. Toki sielläkin linnut kärkkyy mutta sentään eivät napsi syömisiä suoraan käsistä.

EDIT Voihan kesäpää! Lisättäköön vielä tiedoksi että Puuhamaassa on ilmainen parkkipaikka mutta ne perässä vedettävät isot kärryt maksaa 2+2 euroa (vuokra 2e, pantti 2e). Se kärry on tosi kätevä jos tavaraa on enempi mukana mutta aika raskas vetää ja paikoin hankala ohjastella. Eli jos sulla on rattaat ja saat kaiken niihin näppärästi mahtumaan niin sitä kärryä et tarvitse. Ja Puuhamaahan ajaa siis n. tunnin Helsingistä.

Viime päivinä on ollut lehdissä kirjoitusta ainakin Puuhamaan vesipuiston hengenpelastajista. Mä en ota nyt sen ihmeemmin kantaa mihinkään yksittäiseen paikkaan taikka arvostele ketään vanhempaa, mutta kirjoittelen nyt ehkä pienen pätkän aiheesta tähän sentakia, kun kerran liputtelen tässä paikkoja joista vesipuistot löytyy.

Meidän perhe käy paljon uimassa. Ollaan käyty jonkun verran kylpylöitä, vesipuistoja sekä uimahalleja läpi. Ja ihan kaikkialla meidän kokemus on se, että ei ne hengenpelastajat siellä varsinaisesti kenenkään perään katso. Keskittymiskyky näyttää ainakin näin kävijän silmin olevan monesti jossain ihan muualla kuin altaissa. Vastuu siitä, että lapset on turvassa vedessäkin, on siis aivan ehdottomasti vanhemmilla tai mukana olevilla aikuisilla! Ihan joka kerta esimerkiksi Serenassa ollessa, näkee tosi pieniä lapsia joiden perään ei vanhemmat näytä katsovan yhtään. Mä olen senverran koko kylä kasvattaa-henkinen että paimennan ja autan kyllä muitakin kuin omiani eli siinä mielessä tuo nyt ei ole mulle henk. koht mikään iso juttu. Mutta mitä jos jotain sattuu ja kohdalle sattuukin vähän välinpitämättömämpiä vesipuistoilijoita?

Mä painottaisinkin että varsinkin isompiin vesipuistoihin kannattaa aina suunnata niin, että yhtä lasta kohden on yksi aikuinen. Mitään ikärajoja on musta hirveän hankala alkaa heittämään, se riippuu niin lapsen uimataidosta, että minkä ikäinen pärjää jo ilman valvontaa altaissa itsekseen. Kuitenkin on hyvä muistaa se, että tavallinen uima-allas ei ole sama asia kuin jotkut vesipuistojen vesiliukumäet ja villivirrat. Kaksikko on jo vuosia osannut mun mielestä altaissa puljata hirmuisen hyvin (mitä nyt Tokaa joutuu aina välillä paimentamaan kun meno menee turhan villiksi) mutta tämä kesä oli ihan ensimmäinen kerta, kun altaiden ulkopuolellakin homma sujui ongelmitta. Kun meidän porukasta kukaan ei juossut, riehunut tai muuten pöllöillyt. Ja nuo meidän ukot ovat siis 13 ja vajaa 15. Eli kun suuntaatte paikkoihin, joista vesipuisto löytyy, niin varatkaa niitä aikuisia per lapsi mielummin enemmän kuin vähemmän. Varsinkin jos ette ole ennen käyneet ko. paikassa ettekä tarkkaan tiedä millainen vesipuisto on kyseessä. Ja tietysti ihan senkin takia että jos sattuu olemaan paljon muitakin kävijöitä samaan aikaan niin useampi lapsi yhden aikuisen silmille on liian monta liikkuvaa osaa. Mun vinkkelistä esim. Puuhamaan vesipuoli on aika hurja ja en ikinä uskaltaisi sinne yksin useamman taaperon tai pikkulapsen kanssa. Mutta mä myönnän kyllä suoraan olevani pelkuri ja arkajalka ja ehkä vähän ylivarovainenkin. Mutta tulipahan nyt varoitettua!

Hauskaa oli mutta Puuhamaa-päivän päätteeksi oli ihanaa käydä pesemässä savun haju pois hiuksista ja nostaa suolapöhöttyneet jalat pöydälle. Musta on jotenkin kiva nähdä kun teinitkin saa vielä niin paljon irti tuon tyyppisistä paikoista. Jossa tehdään itsekin eikä vaan kieputa päättömästi jossain laitteissa sokerihumalassa.

Kaksikko kiipeilemässä

Me ollaan sekä Serena että Puuhis käyty aina päiväreissuina koska välimatkat on senverran lyhkäisiä mutta olen antanut itseni ymmärtää että kummankin läheisyydessä pääsisi ihan näppärästi majoittumaankin. Mun oma henk. koht. mielipiteeni on että jos reissaa esimerkiksi tänne eteläiseen Suomeen päin niin ne perinteiset Lintsit ja Korkeasaaret voi joskus jättää väliinkin. Vahva suositus näille kahdelle! Serenan nettisivut täällä ja Puuhamaan täällä.

Epäselvyyksien vuoksi mainittakoon että hulinointi oli ihan omakustanteista.

2 kommenttia:

  1. Kommentoisin tuohon uudempaan ruokapostaukseen, mutta jostain syystä siellä lukee uudet kommentit eivät ole sallittuja. Joten nami mitä herkkuja, aivan pakko toteuttaa nuo blinit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä laitoin asetuksista niin että siihen postaukseen ei pysty kommentoimaan. Muistin sen Valviran ohjeistuksen alkoholia sisältävistä postauksista väärin, se koskikin kaupallista sisältöä sisältäviä. Käyn palauttamassa :) ja pistähän sinä blinit tulemaan :)

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?