keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Jauhelihaton lokakuu

Oletteko kuulleet Jauhelihattomasta lokakuusta? Joka alkaa huomenna ja on jatkoa Lihattomalle lokakuulle. Tapahtuma löytyy ainakin Facebookista täältä ja toisaalla täältä. Uskoisin että jahka lokakuu pyörähtää kunnolla käyntiin niin tästä kuuluu muutenkin kuin naamakirjan kautta. Toivon ainakin niin. Siihen asti naamakirjattomat voi seikkailla esimerkiksi täällä.

Jauhelihaton lokakuu jatkaa Lihattoman lokakuun jalanjäljillä. Kamppiksen nimi kokonaisuudessaan on toki vähän hämäävä koska tarkoitus ei välttämättä ole totaalikieltäytyä lihasta. Vaan monipuolistaa ruokakulttuuria ja tehdä ruokavaliosta laadukkaampaa. Jokainen saa toki valita senkin tien, että on kokonaan ilman lihaa, mutta ei tässä nyt ketään olla näpeille litsimässä siitä, että syö lihaa.

Mä koen kaikki ravinnon puolesta olevat kamppanjat ihan ehdottoman tärkeinä. Ihan jo pelkästään viimeisten ravintosuositusten levittämisen vuoksi mutta myös sen takia, että haastetaan ihmisiä miettimään omia ruokatottumuksiaan. Uskomukset ja ajatukset kun istuu aika tiukassa. Ruoka on mulle varsinainen rakkauslapsi joten näihin kampanjoihin ja tempauksiin osallistutaan meillä jos nyt ei aina, niin ainakin usein. Lihatonta lokakuuta on toteutettu useampi kerta ja tähän huomenna alkavaankin osallistutaan.

Tapahtuman Facebook-sivulla julkaistaan joka päivä uusi resepti ja ajattelin itse osallistua touhuun täällä blogin puolella vähän samoin ajatuksin. Yritän siis lokakuun puolella julkaista päivittäin jonkun reseptin, joka sopii Jauhelihaton lokakuu-kamppikseen mutta on myös osuva ennenkaikkea lapsiperheille. Yritän julkaista juttuja, jotka olisi helppo ja suht nopea toteuttaa arjessa. Yritän huomioida sekä satokauden että rippeiden hyötykäytön. Sekä kalan! Se tuntuu olevan monesti se haaste, ainakin meillä. Että muistetaan syödä riittävästi kalaa. Koskaanhan ei varmaksi tiedä mitä eteen tulee, mutta jos vaan aika antaa myöten, yritän taiteilla vanhoista tutuista ruoista jauhelihattomia versioita. Luvassa on varmasti myös pöperöitä, jotka vaatii vähän aikaa että vaivaa. Koska mun ruokafilosofiaan kuuluu myös se että aina ei pidä päästä helpolla. Mittasuhteet laitan sen mukaan, mitä meillä menee.

Haluan myös osallistua tähän oman perheen asenteiden takia. Mitä isommaksi lapset kasvaa, sen haasteellisemmaksi tulee se monipuolisen ravinnon ylläpitäminen. Meillä haasteena on esimerkiksi se, että yläkoulussa välituntien aikana koulun alueelta saa poistua. Ja koska vierestä löytyy niin kauppaa, kiskaa kuin kahvilaakin, tuntuu että vähintään kerran päivässä noita ostosreissuja tehdään. Ja ainahan sieltä ostetaan jotain herkkuja. Kun koulupäiviä on viikon aikana viisi, tulee niitä herkkuhetkiäkin vähän turhan monta. Tuntuu että nuortenkin yhdessäoloon liittyy jollain tasolla sellainen yhdessä syöminen. Mikä on toki tosi hyvä juttu. Mutta, kun se syöminen on monesti sitä pikaisista pikaisinta ja rasvaisinta, on suunta mun mielestä vähän huono. Musta tuntuu, että jos vauvoilla on luontainen viehtymys kaikkeen makeaan ja rasvaiseen niin toinen vastaava piikki on teini-iässä. Ylipäätään teini-iässä on selvä vaihe sille, että kavereiden kanta tahtoo ajaa ohi sen kotona opitun. Eli himassa haasteena toimii se, että nyt ei saisi lipsua yhtään niistä omista systeemeistä. Koska se toimii heti selkeänä yllykkeenä. Kuitenkin terveellinenkin ruoka voi olla hyvää ja laadukaskin ruoka valmistuu nopeasti. Hauskinta tässä on se, että kaikki Kaksikon kaverit jotka meillä on syöneet, on kehuneet miten hyvää ruokaa meillä on saanut. Ja pakko kyllä senverran kehua koko possea, että syö ne joskus muuallakin kuin pikaravintoloissa. Jos siis käyvät porukalla ulkona syömässä. Mutta, nämä jutut on selvästi nyt meillä pinnalla noiden yläkoululaisten myötä.

Voi olla että väsähdän kesken kuukauden, tai jonain päivänä tulee yhden reseptin sijaan kaksi ja jonain päivänä jää kokonaan väliin. Mutta yritetään. Saa nähdä huvittaako kuukauden päästä kirjoitella syömisistä enää koskaan. Huomenna lähtee!


Suokaa anteeksi huumorini. Tää vaan nyt oli musta sopivan keventävä. Ei tämän tarvitse olla niin vakavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?