maanantai 19. lokakuuta 2015

Ahvenet sienikastikkeessa

Seuraava ohje on oikeastaan kesäruoka. Muttakun syksy on jatkunut lämpöisenä aika pitkään, niin sieniä saattaa vielä löytyä muualtakin kuin kaupan tiskiltä. Mä olen hirveän huono syömään sieniä mutta yritän niistä aina jotain taiteilla, koska nekin on hurjan hyvä raaka-aine. Ja pikkuhiljaa olen alkanut tykkäämään ja haluan kokeilla uusia sienijuttuja.

Meillä ollaan kalaa syöty aika kivasti aina, mutta ollaan just niitä perheitä jotka puputtaa aina vaan lohta. Kirjolohi on toki ympärivuotinen kala, mutta kun muutakin kotimaista kalaa on tarjolla satokausittain, niin onhan se vähän tylsää ja yksitoikkoista vetää aina sitä yhtä ja samaa. Vaikkakin se lohi on aina pomminvarma ja maistuva. Kalan yksitoikkoisuus on nimenomaan ollut musta kiinni. Mä olen juurikin niitä sihtikurkkuja ja nirsoilijoita, jotka ei muka kestä yhtään ruotoa ja joiden mielestä kalan käsittely on jotenkin ällöä. Oikeastihan kala on ihan mahdottoman hyvä raaka-aine ja on aika kaupunkilaista typeryyttä kiukutella jostain ruodoista. Se nyt vaan on elämän tosiasioita, että kaloissa niitä ruotoja on.

Kun aikanaan kotiutin meille Vappu Pimiän Vapun reseptikirjan, olin tosi iloinen että kirja sisälsi niin paljon kalaohjeita. Ja nimenomaan muustakin kuin lohesta. Tämä seuraava on osoittautunut tositosi hyväksi herkuksi.

Tarvitset:
2-5 ahvenfilettä per syöjä. Kannattaa pyytää että siellä kalatiskillä käsittelevät ne sulle paistovalmiiksi. Ahven on pieni kala ja sen perkaaminen on aika piperrystä. Mä delegoin nämä hommat aina Siipalle mutta ei sekään siitä kalan perkuusta niin paljoa tykkää, ettäkö tätä ei kannattaisi pyytää hoitamaan siinä ostovaiheessa.
suolaa ja pippuria
voita

Kastikkeeseen tarvitset:
1-1,5 litraa tuoreita kantarelleja tai muita metsäsieniä
1 sipulin
ison nokareen voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuumaa vettä
2 dl kermaa
puolikkaan sitruunan mehun
suolaa ja pippuria

Puhdista sienet. Silppua sipuli ja pienennä isoimpia sieniä. Sieniä ei tarvitse silputa mutta kantsut varsinkin tuppaa olemaan joskus tosi isoja niin niitä kannattaa vähän pieniä. Sienet saa kuitenkin jäädä ihan kunnon kokoisiksi. Laita voi pannulle sulamaan ja kuullota sipuli. Lisää sienet pannulle ja paista niin kauan, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää pannulle vehnäjauhot ja kypsentele tovi. Lisää perään vesi ja kiehuttele sitä hetki. Pikkuhiljaa pannulle alkaa muodostua kastike, jos tässä vaiheessa kastike sakeentuu jo tosi paksuksi, voit lisätä pannulle kerman. Muuten anna kiehua miedolla lämmollä hetki. Lisää kerma, sitruunamehu ja mausteet. Tarkista maku ja anna tekeytyä miedolla lämmöllä rauhassa.
Kuumenna paistinpannu tosi kuumaksi ja lisää sitten pannulle reilu nokare voita. Ripottele ahvenfileiden päälle hieman suolaa ja pippuria ja pistä ne sitten pannulle paistumaan. Kaikki eivät välttämättä mahdu kerralla eli paista tarvittaessa erissä, korkeintaan minuutti per puoli. Koita saada pintaan hyvä väri ilman että kala kuivuu. Voit lisätä kypsät fileet sienikastikkeen sekaan tai tarjota ne erikseen. Nämä maistuu hyvältä ihan tavallisten keitettyjen perunoiden kanssa. Ja valkoviinin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?