torstai 22. lokakuuta 2015

Bataatti-palsternakkapiiras ja Satokausi-info: Palsternakka

HeVi-maailman hylätty yksilö on ehdottomasti palsternakka. Aikanaan sitä on syöty paljonkin mutta peruna ja porkkana on ajaneet ohi. Mikä on sääli koska palsternakka on tosi monipuolinen ja muuntautuva kaveri. Palsternakka sopii kaikkeen mihin porkkanakin eli sitä voi syödä raakana tai raasteena, siitä voi tehdä sosetta tai sen voi paahtaa. Siitä saa myös hyvän osan liemipohjiin. Kaverini liputtaa aina palsternakka-sipsejä, mulla ne on vielä kokeilematta mutta uskon kyllä että ovat ihan älyttömän hyviä. Yksinkertaisesti palsternakka sopii ihan kaikkeen ruoanlaittoon.

Palsternakka on vähän makea, kuten porkkanakin. Se sopiikin siis tosi hyvin suolaisen makupariksi ruoanlaitossa mutta sitä voi hyödyntää myös leivonnassa. Vaikka palsternakkaa verrataankin porkkanaan, on se itseasiassa tietyiltä osin paljon ravintorikkaampi juures kuin porkkana. Palsternakka sisältää sekä C- että E-ryhmän vitamiineja ja B-ryhmän vitamiineja paljon enemmän kuin porkkana. Siinä on vain puolet perunan hiilareista ja erityisen paljon foolihappoa. Se on myös erinomainen kaliumin ja kuidun lähde.

Palsternakkaa valittaessa valitse napakka yksilö. Vältä pehmeää ja vetistä. Kotimaista palsternakkaa on varmasti tarjolla koko loppuvuoden ja itseasiassa se onkin parhaimmillaan muutaman viikon kylmävarastoinnin jälkeen. Palsternakka säilyy hyvin joten varastovihanneksena sitä voi saada kotimaisena vielä keväälläkin.

Seuraava ruoka on ollut meillä tarjolla lukemattomissa juhlissa ja illanistujaisissa. Lasten nimet on juhlittu ja tyttöporukalla hypitty Haddawayta tätä samalla syöden. Oon välillä tehnyt sen vain bataatista mutta nyt tarjoan ohjetta, joka sisältää myös palsternakan. Tätä on monet lihansyöjätkin kehuneet ja maku onkin ihan huikea. Suolaisen kautta kermaisen makea. Menee ehdottomasti pääruokanakin mutta sopii myös tarjoilupöytään. Pikkujouluihin erityisen maistuva!

Meillä syödään aika paljonkin erilaisia suolaisia piirakoita sekä ruokana että tuhdinpana iltapalana. Kylkeen joku ihana salaatti ja ateria on valmis! Katsotaan ehtiikö joku toinenkin piirakkaohje uunista ulos ennenkuin lokakuu on ohi.

Bataatti-palsternakkapiirakkaan tarvitset:
suolaisen piirakkataikinan ja 25-30 senttisen vuoan (meinasin että en laita mitään ohjetta pohjalle mutta laitetaan nyt kuitenkin. Ota 100g voita pehmenemään huoneen lämpöön tuntia ennen, tai pehmitä sitä vähän mikrossa jos unohdit. Nypi voi 3,5 dl:n vehnäjauhomäärän sekä 1 tl:n suolaa kanssa. Kun seos on ryynimäistä, lisää puoli desiä kylmää vettä. Painele taikina tasaiseksi. Voitele vuoka ja levitä taikina sinne)

1 punasipuli
yksi bataatti kuorittuna, kuutioituna ja keitettynä
pari palsternakkaa kuorittuna, kuutioituna ja keitettynä
1 tl suolaa
pippuria
tuoretta rosmariinia, basilikaa ja oreganoa
2-4 valkosipulinkynttä (musta valkosipuli on ihana makupari kermaisen makealle. Kaikki ei tykkää eli laita vähemmän tarvittaessa)
2 dl creme fraichea
1 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
150g fetajuustoa
1 dl pinjansiemeniä

Paista punasipuli renkaina tai silputtuna pannulla. Makuasia, mä tykkään enempi silputtuna mutta tähän sopii renkaatkin hyvin. Survo bataatti ja palsternakka soseeksi. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Sekoita soseen sekaan ranskankerma, silputut valkosipulinkynnet, sitruunamehu ja kananmunat. Levitä soseseos piirakkapohjan päälle. Laita päälle paistettu sipuli, fetakuutiot ja pinjansiemenet. Paista uunissa 200 asteessa alimmalla tasolla 30-40 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?