lauantai 17. lokakuuta 2015

Chili con carne

Ensimmäisen liharuoan aika! Meidän perhe syö sekaruokaa, mutta tehdään kotona liharuokia hyvin harvoin, koska lapset saa päivittäin lihaa sekä koulussa että päiväkodissa. Uskon itse vakaasti siihen, että suomalaiset syö lihaa liikaa. Joten ollaan sitten kotikeittiössä vähennetty sen määrää. Kalaa kyllä syödään kotonakin mutta lihaa kokataan ehkä kahdesti kahdessa viikossa. Ja silloin kun syödään lihaa, panostetaan laatuun.

Suomalaisittain chili con carne tuntuu esiintyvän aina jauhelihasta tehtynä. Nopeaa varmasti, mutta alunperin chili con carne on teksasilainen klassikko, joka tehdään naudanpaistista. Chili con carne on myös pataruoka ja pataruoat ei ole mitään pikaruokaa. Syksyn saapuessa ja ilmojen viilentyessä pataruoat on ihania ja koska nyt on viikonloppu, on ruoanlaittoon toivonmukaan vähän paremmin aikaa. Mä pidän jauhelihaa ihan hyvänä raaka-aineena, mutta jos lihaa syö niin ihan jokaisen suulle ja purutuntumalle tekisi hyvää syödä lihaa muussakin kuin jauhetussa muodossa.

Tarvitset:
500g kuivattuja kidneypapuja
1/2 tl suolaa
2 rkl juoksevaa voita
2 sipulia viipaloituna
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
kilon naudanpaistia puolentoista sentin kokoisiksi kuutioiksi leikattuna
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyrettä
1-4 chiliä siemenet poistettuna (säädä tulisuutta näillä!) ja silputtuna
1 vihreä paprika pilkottuna
1/4 tl jauhettua roomankuminaa
litra lihalientä
merisuolaa maun mukaan

korianteria ja smetanaa
tortilloja, keitettyjä perunoita tai riisiä. Minkä kanssa nyt haluat chili con carnen tarjoilla

Laita kidneypavut likoamaan edellisenä iltana. Muista laittaa vettä reilusti, pavut turpoavat. Vesi kannattaa vaihtaa aamulla. Huuhtele ja valuta pavut liottamisen jälkeen.

Laita pavut kattilaan, peitä kylmällä vedellä ja kuumenna liedellä. Keitä 1-2 tuntia, kunnes ovat kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa. Lisää 1/2 tl suolaa kypsennyksen loppuvaiheessa. Siirrä pavut syrjään odottelemaan.

Laita voi suureen paistinpannuun ja sulata. Lisää sipulit ja paista miedolla lämmöllä ne pehmeiksi, ruskista vain kevyesti. Siirrä lautaselle odottamaan.

Paista naudanpaistikuutiot erissä. Ruskista joka puolelta. Siirrä kaikki ruskistetut naudanpaistit pannulle ja lisää vehnäjauho, sekoita hyvin. Lisää tomaattipyree, chilit, paprika, roomankumina ja lihaliemi. Voit siivilöidä sekaan myös papujen keitinliemen, saat lisää makua kokonaisuuteen. Kuumenna seos kiehuvaksi, siirrä se pataan tai uuninkestävään kattilaan ja laita 150 asteiseen uuniin puoleksitoista tunniksi.

Ota pois uunista,  mausta ja sekoita joukkoon myös pavut. Laita koko höskä vielä uuniin puoleksi tunniksi. Ripottele lopuksi pinnalle hienonnettua korianteria. Tarjoa valitsemasi lisukkeen kanssa.


EDIT Kuva lisätty myöhemmin

3 kommenttia:

  1. No siis mitä vi***.
    Oon nyt kahesti yrittäny lisätä tähän kommenttia, mutta ei vaan ilmesty niin ei.
    Ehkä en yritä lisätä sitä wordpress-nimellä.

    MUTTA SIIS:

    Toissapäivänä bongasin kaupasta törkyhalvalla naudan paistia.
    Aikani sitten kimpale kädessä hyllyjen välissä haahuiltua (yrittäen mahollisimman vähän näyttää myymälävarkaalta) keksin, että mitä siitä teen.

    TÄTÄ!

    Ja oli muuten hyvää.
    Lisäsin aika roimasti tomaattipyrettä ja vähän paseerattuakin versiota :)

    -Aivan sama mulle mä oon onnellinen Sinkkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mä oon huomannu ton saman jutun. En saa kommattua kaikkia wordpress-pohjasia blogeja. Esim sun blogia en saa kommentoitua. En tiedä mistä se on kiinni koska osaa sitten voi?

      Ihan mahtavaa kuulla jos on maistunut. Ja vielä parempi jos on tuunannut enempi omaa makua varten :) rupespa tekemään itselläkin tätä mieli, taas.

      Poista
    2. Onpa outo juttu.
      Mulla se tosiaan heitti vaan wordpress-sivuille ja se kommentti mitä ilmeisimmin hävis johonkin bittiavaruuteen.

      Mutta toisaalta, hyvä tietää, että kyse ei ollu (taas) mun puutteellisista tietotekniikkataidoistani :D

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?