torstai 8. lokakuuta 2015

Frittata

Vaikka mä en juurikaan välitä munakkaista, niin frittata on herkku, josta tykkään ihan hurjasti. Ja se on kivan nopea ja näppärä tehdä kiireisinä arkipäivinä. Frittata muuten toimii kylmänäkin! Täytteillä siitä saa joko kevyen arkiruoan tai tuhdimman nälän taittajan. Toimii kasvisversiona sekö myös laadukkaalla lihalla täytettynä. Kannattaa kokeilla eri variaatioin!

Munakkaisiin saa helposti upotettua melkein mitä tahansa. Jos munakas tuntuu ruokana vieraammalta, kannattaa kokeilla somemunakkaalla, josko sen on tehnyt aina "väärin". Frittata toki tarvitsee paistoajaksi vähän pidemmän pannulla olon, kuin munakas. Mutta frittatakin valmistuu tosi nopeasti.

Tarvitset

n. 200g tuoretta pinaattia, mangoldia tai vaikka lehtikaalia (jälkimmäinen kannattaa ruotia ja höyryttää pehmeäksi ennen pannulle laittoa!!)
2-3 keskikokoista keitettyä perunaa
sipulin (ei väliä onko kelta vai salotti vai puna vai mikä, kaikki käy)
4-5 munaa + 3 rkl vettä
suolaa, valko- ja mustapippuria
2 + 2 rkl voita tai oliiviöljyä. Tai molempia
pari valkosipulinkynttä
rucolaa maun mukaan
Muita tuoreita yrttejä maun mukaan
parmesania tai emmentalia. Tai muuta voimakasmakuista juustoa
Ihan mitä vaan nyt täytteeksi haluaisit laittaa, vaikka kuivattuja tomaatteja

Huuhtele pinaatti tai mangoldi (ja esikäsittele lehtikaali jos käytät sitä) ja anna lehtien valua hyvin. Suikaloi. Kuori (ei olla kyllä aina kuorittu, kesäperunoita varsinkaan!) perunat tarvittaessa ja kuutioi ne. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Vatkaa munat ja vesi teekupissa niin että sekoittuvat juuri ja juuri. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kuumenna tilava paistinpannu. Lisää puolet voista tai oliiviöljystä (tai näiden sekoituksesta). Freesaa vihreät lehtisuikaleet ja purista joukkoon valkosipulia. Lisää perunakuutiot ja sipuli. Anna paistua kuumalla pannulla muutama minuutti ja lisää sitten joukkoon muna-vesiseos.
Paista keskilämmöllä. Nostele munakasseosta sieltä täältä, vähän niinkuin tavallista munakasta tehtäessä. Laita sitten paistinpannua isompi lautanen kanneksi paistinpannun päälle ja kumoa frittata siihen. Lisää loppu voi, oliiviöljy tai sekoitus pannulle ja liu'uta munakas takaisin pannulle ja paista pari minuuttia paistamattomalta puolelta. Kippaa sitten frittata takaisin lautaselle. Lisää rucola ja muut yrtit. Ripottele päälle karkeaksi raastettu juusto, määrä maun mukaan. Syö!

Jos jätät frittatan kylmäksi tarjottavaksi niin sitten älä lisää yrttejä tai juustoraastetta kuin vasta juuri ennen tarjoilua...

Valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?