maanantai 12. lokakuuta 2015

Hampurilaiset bataattipihvillä

Viikonloppu meni jo mutta postaan silti ruoan, joka osuu ehkä enempi viikonlopulle. Tämä nimittäin vie vähän aikaa. Tosin nythän on syysloma ainakin Helsingissä, eli jos satutte lomailemaan niin sitten voi arkenakin tehdä vähän työläämpää murkinaa.

Bataatista tehdyt hampurilaispihvit on mun ehdottomat lempparit. Bataatti ylipäätään on musta jotain ihan käsittämättömän hyvää ja söisin sitä vaikka joka päivä. Se menee muussina, paahdettuna, paistoksena, laatikkona, keitoissa, ja kuten tällä kertaa, myös pihvinä! Mutta vaikka mä miten rakastan näitä pihvejä niin lapset inhoaa niitä. Meillä ei muksut ylipäätään tykkää bataatista yhtään joten sitä ei meillä kovin usein ole tarjolla. Mun on tosi vaikea ymmärtää miten joku ei voi tykätä bataatin kermaisen pehmästä mausta mutta näin vaan on. En tiedä mistä se bataatti-inho on saanut alkunsa, bataattiruoilla on meillä tosi huono menekki. Teen niitä kyllä välillä ihan periaatteestakin koska aina meillä ei ole tarjolla vain lasten lemppareita.

Tämän ruoan kanssa voi oikaista ostamalla valmiit hampurilaissämpylät. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan briossisämpylöitä. Et enää koskaan halua palata kaupan valmiisiin "pulliin" sen jälkeen. Briossisämpylät ei ole musta ylivoimaisen työläitä tehdä, mutta aikaa niissä kyllä menee. Mä olen tehnyt sämpylät aina Olivialehden ohjeella, tuplaan vaan määrät jotta kuuden sämpylän sijaan saadaan kaksitoista. Vaikka näihin tulee hurjasti voita, on lopputulos tosi ilmava ja kuohkea.

Kahteentoista sämpylään tarvitset:
2 dl maitoa
50g hiivaa (mä käytän aina kuivahiivaa kaikessa. Eli oonkohan laittanut tähän sitten puolikkaan pussin? Tai kokonaisen, se muuntotaulukko löytyy kyllä netistä ja paketin kyljestä. Jos taikina on sulla yön yli jääkaapissa niin sitten riittää vähempikin hiivamäärä)
2 rkl hunajaa
reilu tl suolaa
4 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
200g voita (ehdottomasti voita! EI margariinia)
ja pari keltuaista briossien voiteluun (valkuaiset voi pakastaa. Kun jää ylimääräisiä valkuaisia tai keltuaisia niin kurkin aina Kakkumonsterilta vinkkejä ja ideoita niiden käyttöön)
pinnalle seesaminsiemeniä jos haluat laittaa. Mä en laita koskaan.

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin! Sitä voi pikkasen pehmitellä mikrossakin jos unohtuu mutta liian sulaksi ei saa mennä!
Lämmitä maito vähän lämpöisemmäksi kuin kädenlämpöinen on, jos käytät kuivahiivaa. Liota sekaan hiiva, hunaja ja suola. Sekoita kananmunat maitoon puuhaarukalla tms. kapustalla. Lisää jauhot parissa erässä ja lopuksi voi ruokalusikallisen kokoisina nokareina. Vaivaa taikinaa yleiskoneella kymmenisen minuuttia. Käsinkin voi mutta siihen vaivaamiseen pitää oikeasti käyttää rutkasti voimaa ja väkivaltaa. Ei mitään hempeää silittelyä ja vatvomista! Taikina on valmista kun se on pehmeää ja kimmoisaa, sen erottaa kyllä kokeilemalla. Se pehmeys on sellaista että väsynä tekisi mieli painaa päänsä siihen taikinaa vasten. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin n. tunniksi. Taikina voi olla jääkaapissa myös yön yli.
Jauhota työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ja parin sentin paksuiseksi. Kääri rullalle ja leikkaa kahteentoista palaan. Vaikka mä miten yritän niin saan aina ehkä kymmenen. Mutta meillä syödään sitten vähän isompia, ei ole kukaan valittanut. Pyörittele palat pyöreiksi sämpylöiksi. Muista pyöritellä hyvin kevyesti jotta rakenne pysyy ilmavana, se väkivalta jätettiin sinne vaivaamisvaiheeseen. Nosta briossit leivinpaperilla peitetyn uunipellin päälle, peitä liinalla ja anna kohota tunnin verran.
Voitele keltuaisella ja laita halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Bataatti-juustopihveihin tarvitset:
(näillä määrillä tulee n. 6 pihviä! Eli jos haluat että määrä mätsää sämpylöiden määrän kanssa niin tuplaa ainekset! Meillä tehdään monesti paritkin eri pihvit joten siksi kuuden pihvin ohje)
n. 600g bataattia
2-3 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
pari punaista chiliä
3,5dl (175g) cheddar-raastetta
desin verran täysjyvävehnäjauhoja
2-3 rkl auringonkukkaöljyä
pari kananmunaa
tuoretta korianteria silputtuna ainakin parin ruokalusikallisen verran
suolaa ja pippuria
(spelttihelmiä puolisen desiä, jos haluat pihveihin myös vähän purupintaa, pihvit on nimittäin aika pehmeitä ilman. Keitä spelttihelmet ohjeen mukaan ja lisää taikinaan)
öljyä paistamiseen

Kuori ja pilko bataatti ja keitä se kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja survo kypsät bataatinpalat soseeksi. Anna survoksen jäähtyä, voit sillä aikaa kuoria ja silputa sipulit, poistaa chileistä siemenet ja hienontaa ne sekä raastaa cheddarin. Sekoita kaikki ainekset jäähtyneen bataattisoseen sekaan ja sekoittele hyvin. Laita jääkaappiin viilenemään ja tekeytymään n. tunnin ajaksi. Voi olla myös yön yli jääkaapissa!
Kuumenna öljyä paistinpannulla. Sitä saa olla aika reilusti, joskus nämä pihvit tahtoo jäädä vähän kiinni. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista keskilämmöllä ja kummallekin puolelle kullanruskea pinta.

Halkaise sämpylä ja täytä pihvin lisäksi haluamillasi täytteillä. Tomaattia, salaattia, majoneesia, ketsuppia, jne jne.
Kuvassa näkyvä hampurilainen ei liity itse postaukseen mitenkään. Ompahan vaan kuvituksena muina hampurilaisina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?