keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Jokirapukääryleet ja satokausi-info: Jokiravut

Tiesittekö että myös kaloilla ja äyriäisillä on satokautensa? On toki olemassa ympäri vuodenkin saatavia kalalajeja (esim. kirjolohi, siika ja kuha) mutta jos haluaa kiinnittää huomiota myös kalojen satokauteen, kannattaa vähän miettiä mitä ostaa ja milloin. Kaikkea ei välttämättä ihan aina tarjolla olekaan, juurikin satokauden takia. Tai jos on, niin ne on mahdollisesti kärrätty toiselta puolelta maailmaa ja sehän ei kovin kestävä vaihtoehto ole, jos lähempääkin löytyisi vaihtoehto. Nyt lokakuussa on jokirapujen satokausi ja meinasinkin niistä teille huikata. Ne on meillä suurta ja harvoin nautittua herkkua ja jopa mä, joka olen tositosi nirso äyriäisten suhteen, tykkään jokiravuista.

Ihan ensin täytyy mainita että jokiravun kohtalo on vähän kyseenalainen. Rapurutto on vaivannut rapukantoja jo 1800-luvulta lähtien tuhoten välillä rapukannat lähes kokonaan. Suomalaiset ovat kuitenkin istuttaneet ahkerasti jokirapukantoja ja tämän myötä näkyykin muodostuneen muutamia luonnonkantoja, jotka tulevat paremmin toimeen tietynlaisten rapuruttokantojen kanssa. Tämä antaakin hyvin valoisaa toivoa jokirapujen tulevaisuudelle. Senverran huolestuneita jokiravuista kuitenkin ollaan, että rapuja saa pyytää kalastusasetuksen mukaan vain ravustuskautena. Muun osan vuodesta jokirapukannat on rauhoitettuja. Meillä ei jokirapuja montaa kertaa satokauden aikana syödä, joten omatuntoni on kestänyt ne pari kertaa kun jokirapua on syöty.

Ravut ovat hyvä jodinlähde. Kasviksista jodia saa heikosti mutta merenelävistä sitä saa. Jodi on ehdottoman tärkeää kilpirauhasen toiminnan takia, sen riittävästä saannista kannattaa siis huolehtia. Ravuista saa hyvin myös E-vitamiinia (auttaa ylläpitämään solukalvon rakennetta), seleeniä (toimii soluissa antioksidanttina) ja rautaa (hapenkuljettaja veressä).

Jokirapu tarjoaa kivan lihaisan purutuntuman ja ne muodostaa hyvän makuparin aika monenkin eri elementin kanssa. Ne toimii osana salaatteja mutta myös ruoan pääraaka-aineena. Ne maistuu hyvältä kalan kyljessä mutta toimivat hyvin myös kasvisten makuparina. Meinasinkin huikata teille kaalikääryleiden ohjeen, jossa täytteenä käytetäänkin jokirapuja. Rapujen satokausi loppuu ihan pian eli nämä kannattaa tehdä tässä lähipäivinä! Voi ne toki korvata jollain muullakin niin halutessaan...

Tarvitset:
Savoijinkaalin (mun mielestä savoijinkaali on ihan paras kaalikääryle-kaali! Se on jotenkin rapeampi kuin ne perinteiset käärylekaalit. Suosittelen ehdottomasti tekemään kaikki kaalikääryleet aina savoijinkaalista)
desin verran jokiravunpyrstöjä
200g graavilohta (ei pakollinen mutta antaa mun mielestä kivasti suolaisuutta kokonaisuuteen. Sekä toimii maullisesti yhteen jokirapujen ja kaalin kanssa ihan mahtavasti. Jos jätät pois niin laita jokirapuja vähän enemmän)
3 rkl creme fraichea
1/2 rkl sinappia
1 rkl vaaleaa tai tummaa siirappia
kevätsipulia
suolaa ja pippuria

Laita savoijinkaali kattilaan kanta ylöspäin. Koverra kova kantaosa pois. Tämä on vähän hankalaa ja saa käyttää suoranaista väkivaltaa ennenkuin sen saa irti. Lisää vettä kattilaan niin paljon, että kaali peittyy. Ja kyllä, se kelluu. Lisää tl suolaa vesilitraa kohden. Mä en koskaan mittaa vesimäärää vaan heitän suolaa suurinpiirtein sinnepäin. Keitä kaalia kymmenisen minuuttia eli kunnes uloimmat lehdet ovat pehmenneet. Nosta ne varovasti keittiöpihdeillä valumaan puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Jatka keittämistä ja irroita lehdet sitä mukaan kun ne kypsyy. Tarvittaessa voit käyttää veistä lehtien irrottamisessa. Jos kaalin ruoto on vielä kova ja muutenkin paksu, sen voi leikata kokonaan pois.
Kun käärylelehtiä on riittävästi (kymmenen kappaletta riittää, jos haluat tehdä enemmän kääryleitä niin sitten tarvitset täytettäkin enemmän), keitä jäljellä olevaa kaalin sisustaa n. 20 min. Kun kaali on läpikypsää, nosta se vedestä, valuta ja silppua hienoksi. Tätä voi käyttää osana jotain muuta ruokaa! Säilytä myös kaalin keitinlientä halutessasi! Saat siitä hyvän liemipohjan esimerkiksi keittoon.

Voit tehdä täytteen valmiiksi jo etukäteen tai sitten samalla kun keittelet käärylelehtiä. Valuta jokiravunpyrstöt ja leikkaa ne kolmeen osaan. Kuutioi lohi sormenpäänkokoiseksi. Yhdistä jokiravut ja lohipalat kulhossa ja lisää creme fraice, sinappi, mausteet ja silputtu kevätsipuli. Sekoita massaksi.

Kun käärylelehdet on valuneet ja vähän jäähtyneet, jaa täyte kaalinlehdille (siihen kuppikohtaan on näppärä laittaa) ja kääri ne rullalle. Mä nostan sivut keskelle ja sitten rullaan. Aina ei tuu ihan nättejä mutta ei se mitään. Nosta rullat voideltuun uunivuokaan ja valele siirapilla. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?