perjantai 9. lokakuuta 2015

Juurespaistos

Tämä ruoka on vilahdellut blogissa joskus aiemminkin, mutta lihaversioisena. Kehittelin tästä viime vuonna oikein toimivan kasvisversion. Jota itseasiassa tehdään nykyään useammin, kuin lihaversiota. Tämä ei ole mitään pikaruokaa mutta ihan jööseksen hyvää.

Ruoan salaisuutena toimii spelttihelmet, jotka antaa purupintaa muuten pehmeiden komponenttien seassa.

Tarvitset:
Juureksia. Esim. perunoita, porkkanoita, bataattia ja palsternakkaa.
sipulia ja valkosipulia
desin verran linssejä, ei väliä onko vihreitä vai punaisia
desin verran spelttihelmiä
yhden kolmen juuston kerman
yhden ruokakerman
mausteita (esim. paprikajauhe, mustapippuri, oregano, basilika, chilirouhe, juustokumina)
juustoraastetta, vaikka cheddaria

Keitä spelttihelmet ohjeen mukaan.
Kuori spelttihelmien kiehuessa juurekset ja pilko ne suunmukaisiksi paloiksi. Laita ne kattilaan ja peitä juurekset vedellä. Laita liedelle kiehumaan ja anna niiden olla senverran, että värit hieman syventyvät. Ei siis tarvitse kypsentää kypsäksi asti!
Pilko sipuli ja valkosipuli. Spelttihelmien ollessa valmiita, kuumenna paistinpannu ja kuullota sipuli. Jos haluat, voit karamellisoida sipulin eli jatkaa kuullottamista niin kauan, että sipuli muuttuu meripihkan väriseksi. Loppuvaiheessa (kuullottamisen tai karamellisoimisen) lisää valkosipuli ja spelttihelmet. Mausta makusi mukaan. Huom, ole varovainen suolan käytön kanssa! Mun mielestä tästä ruoasta tulee ihan riittävän suolainen kolmen juuston kerman ja juustoraasteen kanssa.
Kaada spelttihelmi-sipuliseos vuokaan. Huuhtele linssit hyvin ja nakkaa ne perään. Kaada juureskattilasta vedet pois ja kippaa nekin vuokaan. Sekoita niin että kaikki komponentit sekoittuu. Lisää kermat. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa 45-60 min. Kokeile juureksista, koska ruoka on kypsää. Kun ovat pehmeitä niin eikun uunista ulos! Jos juustopinta meinaa tummentua liikaa, peitä foliolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?