perjantai 16. lokakuuta 2015

Kardemummainen kesäkurpitsa-omenahillo

Mä olin ajatellut puskea koko kuukauden vain ruokareseptejä. Mutta teen nyt yhden poikkeuksen, koska oon itse niin totaalisen rakastunut kesäkurpitsa-omenahilloon, jota tein tuossa kuukausi sitten. Tämä on älyttömän hyvää, maistuu niin kakun välissä, pannarin ja skonssien kanssa kuin leivän päälläkin. Ja tätä ehtisi vielä hei tekemään satokauden antimista! Kotimaisia omppujahan vielä saa ja mua itseasiassa huvittaisi kokeilla tehdä tätä myös kotimaisista päärynöistä. Tai joku omena-päärynähillo. Ongelma on vaan se että meidän jääkaappiin ei mahdu enää yhtäkään purnukkaa, koska intouduin vähän säilömisen suhteen....

Mutta, tässä yksi hyvä vinkki mihin puskea sekä kesäkurpitsaa että omenaa. Molempien kanssahan tulee helposti eteen se ongelma että tahtoo olla vähän ylituotantoa.

Tarvitset:
puolitoista litraa kesäkurpitsaa kuutioituna
5 omenaa
paketillisen hillo-marmeladi sokeria
2 sitruunaa
1-2 tl kardemummaa rouhittuna (yhdellä lusikallisella maistuu sellaiselta "hei mikä tää maku on" eli täysin selvästi ei puske läpi, laita enemmän jos haluat selvän kardemumman maun)
1,5 dl vettä

Huuhtele kesäkurpitsat ja omenat ja lohko ne pieniksi paloiksi isoon kattilaan. Sekoita joukkoon hillo-marmeladi sokeri. Anna mehustua yön yli viileässä.

Yön yli mehustumisen jälkeen näyttää tältä
Pese sitruunat hyvin. Raasta sitruunoista kuori ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja sitruunamehu omppujen ja kesäkurpitsan sekaan. Lisää kardemumma ja pistä hellasta levy päälle. Anna kiehua ilman kantta vartin verran. Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta seos. Lisää vesi kattilaan ja sekoittele, jatka keittämistä vielä viitisen minuuttia.

Desinfioi lasinen (tai lasiset, jos laitat useampaan purnukkaan. Mä tein yhteen älyttömän isoon purkkiin) hillopurkki. Tähänhän on olemassa useampi niksi. Jos käytät pienempiä purkkeja niin ne voi keittää, kannet ja mahdolliset muoviosat myös. Toiset luottaa astianpesukoneeseen. Isot purkit taas kannattaa desinfioida uunissa. Niin tai näin, tähtää desinfiointi niin että purkit on ihan kuumia vielä siinä vaiheessa, kun täytät ne. Kuumaa kamaa kuumiin purkkeihin niin sanotusti. Siirtele purkkeja patakintaiden avulla, niiden pitää olla niin kuumia että käsin ei kestä käsitellä.

Kun sulla on siinä niitä desinfioituja purnukoita, niin kaada niihin kuumaa hilloa kattilasta, purkit saa täyttää aika piripintaan asti. Ota desinfioidut kannet kattilasta ja sulje purkit hyvin heti. Pyyhi mahdolliset vesi- tai hilloroiskeet ja anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä. Nosta jääkaappiin tai kellariin. Syö, älä säästele!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?