lauantai 31. lokakuuta 2015

Karkkipossu ja mole-kastike

Noniin, haasteen viimeistä postausta pukkaa. Ja vaikka kyse on ollut lihattomasta lokakuusta, niin viimeinen postaus on lihaa. Kuten on pari aiempaakin lauantaipostausta ollut.

Ylikypsä liha on ollut viime vuodet keittiöiden the thing. Ja onhan se hyvää! Lisäksi siinä mun mielestä ollaan juuri sen kulinaristisen filosofian äärellä, joka mua puhuttelee hyvin paljon. Ylikypsäksi lihaksi kelpaa nimittäin juurikin ne "roskapalat" jota ei yleensä syödä. Ei aina tarvitse syödä sisäfilettä syödäkseen hyvin. Vaan ehdottomasti kannattaa hyötykäyttää lihasta kaikki syötäväksi kelpaava. Valmistustavat vaan vaihtelee.

Meillä eritoten Toka on ollut ylikypsäksi valmistettujen lihojen ystävä. Ne ovat hänen suurta herkkuaan ja aina kun on hänen vuoro päättää mitä syödään isommin, on toiveena useimmiten ylikypsää lihaa. Me ollaan testattu aika montaa eri reseptiä ja sekä kanalla että eri porsaanlihan osilla, mutta meidän suosikiksi on muotoutunut Jenni Häyrisen Katukeittiö-kirjan Karkkipossu. Sitä voi laittaa mihin vaan! Hampurilaisen tai tortillan väliin, kastikkeisiin tai muhennoksiin tai iskeä vaan sellaisenaan leivän päälle.

Ylikypsän lihan salaisuushan löytyy jo nimestä. Lihan yksinkertaisesti annetaan hautua ylikypsäksi matalassa lämpötilassa. Ollaan kokeiltu ohjeita, jossa lihan on annettu olla uunissa viitisen tuntia mutta Karkkipossu saa köllötellä lämpimässä koko yön!

Tarvitset:
500g porsaan kassleria tai muuta edullista ja rasvaista ruhon osaa
2 rkl ruokosokeria
yhden limen mehu
3 dl meksikolaista olutta
suolaa
pippuria

Osa possu huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Hiero lihan pintaan ruokosokeria, reippaasti suolaa ja vähän pippuria.
Aseta liha kannelliseen uunipataan (jos sulla ei ole sellaista niin uunipannu ja foliokin käy) ja purista päälle limen mehut. Kaada padan pohjalle desin verran meksikolaista bisseä.
Paista ensimmäinen tunti possua ilman kantta 180 asteisessa uunissa. Laske sen jälkeen lämpötila sataan asteeseen. Laita kansi päälle (tai se folsu). Valele lihaa välillä oluella, käännä liha kerran ympäri ja lisää pintaan vähän sokeria. Anna hautua vähintään viisi tuntia mutta mielellään yön yli.
Aamulla riivi possun liha haarukalla, sekoittele hyvin vielä paistonesteeseen. Anna jäähtyä hyvin ja laita jääkaappiin. Ennen syömistä lämmitä vielä uudestaan uunissa.

Karkkipossun makupariksi sopii aivan mielettömän hyvin mole-kastike. Jos karkkipossu on Tokan herkkua niin mole-kastike on taas sitten mun. Tunkisin sitä ihan kaikkeen!

Mole-kastikkeeseen tarvitset:
2 punaista chiliä, siemenet ja kalvot poistettuna
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
400g tomaattimurskaa
2 tl korianterinsiemeniä
2 rkl manteleita
3 mausteneilikkaa
1 tl oreganoa
ripaus kanelia
2 tl hunajaa
1,5 dl kasvislientä
70g vähintään 70% suklaata
3 kokonaista pippuria
suolaa
öljyä paistamiseen

Murskaa korianterinsiemenet, mantelit, mausteneilikat, oregano, kaneli ja pippurit huhmareessa. Paahda murskatut mausteet kuivalla pannulla. Siirrä sivuun odottelemaan.
Kuullota öljyssä silputtu chili, sipuli ja pilkotut valkosipulinkynnet. Lisää tomaattimurska, kasvisliemi, paahdetut mausteet ja hunaja. Hauduta 30 minuuttia.
Rouhi suklaa ja sekoita joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää vettä tarvittaessa.
(tästä tulee aika iso annos. Puolikaskin riittää tosi hyvin!)

Aivan poskettoman hyvää myös erinäisten papuruokien kylkiäisenä! Ohje myös Katukeittiö-kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?