keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Kasvislasagne

Kasvislasagnen täytteet voi tehdä helposti raasteista ja sinne voi raastaa käytännössä mitä vaan. Porkkanaa, kesäkurpitsaa, lanttua, palsternakkaa. Viime vuosien hittihän on ollut korvata lasagnelevyt kesäkurpitsan siivuilla. Ihan jees ruokaa sekin on mutta me on tykätty pitää lassu lassuna. Tehdään kyllä välillä vähän lasagnen tyyppisiä paistoksia, jossa pastan korvaa kesäkurpitsa mutta lasagne ehdasti kaipaa kyllä sisäänsä niitä pastalevyjä. Ja tokihan lassulevujä ja kesäkurpitsasiivuja voi latoa sekaisinkin. What ever works!

Kasvislasagneista on meillä muodostunut hävikkiruokaa. Sinne ladotaan kaikkea mitä kaapista löytyy. Jos tehdään lassua kalasta tai lihasta niin sitten noudatetaan sisälmyksiä orjallisemmin mutta kasvisten kanssa voi fiilistellä sen mukaan mitä kaapeista löytyy. Samaten erilaisilla juustoilla saa muuteltua lassun makua.

Lihasta tehty lasagne, oikein sellainen italialaisen mamman versio, on ihanaa. Mutta liputan kyllä ehdottomasti kokeilemaan lasagnea myös kasviksista. Lopputulos on todella maistuva ja täyttävä. Perusidea on ihan sama kuin lihalassussakin, tomaattinen kastike (jossa lihan tilalla siis kasviksia) ja valkokastike, sekä lasagnelevyjä.

Tarvitset:
Lasagnelevyjä
Erilaisia kasviksia ja juureksia. Raastettavia kuten porkkana, punajuuri, lanttu, kesäkurpitsa (huom jos käytät kesäkurpitsaa tai muita vetisiä kasviksia niin muista että ne sisältävät paljon nestettä ja silloin kastiketta saattaa joutua keittämään kasaan vähän pidemmän aikaa). Ja pilkottavia kuten paprika, pinaatti (voi käyttää pakasteenakin, sulata ja valuta ennen käyttöä. Tuore pinaatti täytyy ryöpätä) tai lehtikaali (ruodi ja höyrytä ennen käyttöä)
oliiviöljyä
ison sipulin
pari valkosipulinkynttä
fetajuustoa
jotain voimakasta juustoa raasteena, sekä valkokastikkeeseen että kuorrutteeksi
400g paseerattua tomaattia
tuoreita yrttejä (esim. basilika, oregano, timjami, persilja)
vettä tarvittaessa
suolaa ja pippuria
sokeria
puoli litraa maitoa
puoli desiä vehnäjauhoja
voita

Aloita kuorimalla ja raastamalla juurekset. Sen jälkeen hienonna sipulit ja paloittele kasvikset. Laita paistinpannulle oliiviöljyä ja kuullota sipuli (valkosipulit lisätään vasta myöhemmin!). Lisää joukkoon juuresraasteet ja pilkotut kasvikset ja kääntele hetki pannulla. Sekoita joukkoon paseerattu tomaatti, valkosipuli, yrtit ja muut mausteet. Anna kiehua 5-10 min. Jos kastike on kovin vetistä niin pidempään. Tarkoitus ei ole että lopputulos on ihan jankkia mutta ei tämän ihan vetistä luruakaan pitäisi olla. Jos meinaa jankkiintua niin lisää sekaan vähän vettä.

Seuraavaksi valmistetaan valkokastike. Huom, jos on kovasti kiire tai laiskotus tai joku muu syy niin valkokastikkeen voi jättää valmistamatta. Tällöin lasagnevuokaa täyttäessä aina kastikekerroksen päälle ripotellaan fetan lisäksi juustoraastetta, muutoin vuoka täytetään ihan normaalisti. Lopuksi valuta vuoan reunaa pitkiin maitoa senverran että nestepinta nousee näkyviin, varo ettet kaada maitoa kuorrutejuuston päälle. Suosittelen kuitenkin että valmistat sen valkokastikkeen, parempaa tulee sillä.

Sulata rasva pinnoitetussa kasarissa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja paista hetki, älä kuitenkaan ruskista! Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Jos kastike menee liian löysäksi niin ei haittaa, juusto suurustaa sitä lisää. Anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää lopuksi 0,5-1dl juustoraastetta, sekoittele samalla että juusto sulaa tasaisesti.

Ota esiin vuoka, johon lasagnen kokoat. Laita ensin pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta, murusta päälle fetaa, sitten valkokastiketta, sitten laita kerros lasagnelevyjä. Tällä kaavalla täytät vuoan täyteen asti. Viimeiseen kerrokseen jätä feta laittamatta, laita tomaatti- ja valkokastikkeen päälle loppu juustoraaste. Paista 200 asteisessa uunissa n. puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?