lauantai 3. lokakuuta 2015

Kuivatut uunitomaatit ja satokausi-info: Mustajuuri

Kolmantena päivänä heitän palloa vähän lukijalle ja kerron reseptistä, joka toimii pohjana aika monelle hyvälle ruoalle. Lukija voi itse miettiä mikä toimii omassa suussa parhaiten ja mihin reseptiä hyödyntää.

Mutta sitä ennen ajattelin vähän laajentaa tätä haastetta vielä. Nimittäin vaikka huutelen että meillä syödään paljon kasviksia, ei niitä välttämättä fyysisesti ole itse lämpimän ruoan seassa. Useimmiten on, mutta ei kaikissa. Eilinen Lohi-riisilaatikko on siitä hyvä esimerkki. Mä en aio tämän kuukauden aikana sen ihmeemmin kertoa mitään salaattiohjeita tms. Koska tehdään lisukkeet, jotka siis useimmiten on jotain kasvista, aina fiilispohjalta ja vähän sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Eli vaikka ohjeesta ei löytyisi rehun rehua, niitä löytyy kyllä sitten itse ateriakokonaisuudesta. Mä tykkään puskea kasviksia sinne lämpimänkin ruoan sekaan, mutta joskus siihen ei ole aikaa. En tykkää yhtään käyttää mitään valmiita herne-maissi-paprikoita vaan tuoretta tavaraa. Siksi jätän tarvittaessa mielummin ne rehut pois sieltä lämpimästä ruoasta ja teen jonkun nopean salaatin kylkeen. Sinänsä kyllä olen sitä mieltä että kun se pilkkominen ja pieniminen tulee rutiiniksi, ei siinä kauaa mene. Mutta joskus on tilanteita kun se ei vaan onnistu ja sitten mennään sen mukaan.

Vaikka en salaattiohjeita laitakaan, meinasin kuitenkin infota muutamasta satokauden herkusta, joita on tarjolla tässä syksyllä ja joista syntyy kivoja lisukkeita ruokien kylkeen. Ja nimenomaan sellaisista satokauden kavereista, jotka on ehkä sellaisia vieraampia juttuja. Infopläjäyksiä siis! Satokauden antimiahan kannattaa hyödyntää ihan jo taloudellisten seikkojen takia! Hyviä syinä perässä tulee myös ekologisuus, tuoreus sekä hävikin vähentäminen.
Ensimmäisenä jääkaapista ulos hyppää Mustajuuri!

Mustajuuri myydään tarkoituksella vähän multaisena. Sen kuori on nimittäin hyvin herkkä. Mustajuuri lähtee myös tummenemaan heti kuorimisen jälkeen, sitä voi ehkäistä kuorimalla mustajuurta veden alla, tai kastelemalla mustajuuri muutaman kerran kuorimisen aikana.
Mustajuuri on rakenteeltaan vähän parsamainen mutta maultaan miedompi. Ravintoarvoiltaan mustajuuri on varsinainen rautapommi, se sisältää nimittäin jopa neljänneksen enemmän rautaa kuin naudanliha. Mä en ole valitettavasti vielä koskaan nähnyt kotimaista mustajuurta myytävän, mutta huhut kertoo, että mustajuuren viljely kotimaassa olisi viime vuosina lisääntynyt. Nimestään huolimatta mustajuuri on varsinainen huijari! Kuori on toki musta (ja multainen) mutta kuorimisen jälkeen paljastuu valkoinen malto, joka siis syödään. Hämäävää on myös koko. Mustajuuri on nimittäin todella pitkä jötkäle!

No miten mustajuurta sitten voi käyttää? Parsamaisesta olomuodostaan johtuen hyvin samalla lailla kuin parsaa. Mustajuuri maistuu keitettynä ja kuten parsakin, se kannattaa jättää vähän rapsakaksi. Koska mustajuuri on niin miedon makuista, kannattaa kylkeen tekaista vaikka hollaindaise-kastike. Pelkkä voisulakin tuo makua tähän herkkuun. Raastettu parmesan toimii myös. Mustajuuri sopii hyvin keittoihin, muhennoksiin tai patoihin. Monikäyttöisempi siis kuin parsa ja hyvin muuntautumiskykyinen.

Kahvimukit antamassa vähän mittasuhteita. Laadukas mustajuuri on jopa yli 20 senttiä pitkä.

Mutta sitten varsinaiseen kolmospäivän reseptiin! Eli uunitomaatit.

Kuivatut uunitomaatit toimii pohjana vaikka mille. Niitä voi laittaa pizzaan, pastaan, piirakoihin, lämpimiin voileipiin, miksei ruokaisaan salaattiinkin. Niitä voi syödä sellaisenaan tai lisukkeena tai tehdä vaikka kotitekoista punaista pestoa. Kerralla kannattaa tehdä isompi satsi koska sulla on siinä sitten pohja useampaan ruokaan.

Tomaatin sesonkihan on jo mennyt, mutta meidän omista parveketomaateista saatiin vielä syys-lokakuun vaihteessa satoa. Koska kesä venyi niin myöhäiseksi. Tomaatintaimet puski kiitettävästi hedelmiä, joista ihan viimeiset ei tosin jaksaneet ulkona kypsyä, mutta kun siirrettiin keittiön kaappiin niin osa onneksi jaksoi vielä punastua. Eli siksi uunitomaattien ohje nyt, koska ainakin teoriassa satoa vielä saa.

Oon parin viime vuoden aikana bongannut useammankin uunissa kuivattujen tomaattien ohjeen. Mä käytän itse Gastronaatista bongattua reseptiä.

Tarvitset:
Iso pussi tomaatteja
timjamia, tuoretta tai kuivattua
oliiviöljyä
suolaa

Pese tomaatit ja kuivaa niitä vähän. Puolita tomaatit kannan kohdalta ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Pirskota tomaattien päälle oliiviöljyä ja ripottele jokaisen puolikkaan päälle suolaa ja timjamia. Kuivata tomaatteja yön yli 100 asteisessa uunissa. Vähän tomaattien koosta riippuu että kauanko niiden tarvitsee olla, 8-12 tuntia. Tarkoitus on että tomaatit vähän kurtistuu kasaan mutta niiden ei tarvitse kokonaan kuivua. Saavat siis jäädä sisältä vähän mehukkaiksi. Jätä uunin luukku hieman raolleen, jotta kosteus haihtuu. Herää aamulla aivan hillittömään tuoksuun! Nämä maistuu kesälle.

Tomskut säilyy muovirasiassa jääkaapissa viikon verran.


EDIT Kuva lisätty myöhemmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?