sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kurpitsakeitto

Heräsin huomaamaan että en ole kirjoittanut vielä yhdestäkään keitosta. Joka on tosi hassua koska meillä syödään keittoja tosi paljon! Ne on vaan jotenkin niin näppäriä, varsinkin jos haluaa tehdä ison satsin sapuskaa kerralla.

Tätä nykyä paahtaminen on noussut yhdeksi isoksi tekijäksi meidän keittojen valmistuksessa. Osa aineksista paahdetaan aina, esim paahdettu valkosipuli antaa niin mielettömän maun että pelkkään keittämiseen ei taida paluuta enää olla. Kannattaa kokeilla paahtamista ihan rohkeasti! Koska ihan kaikki kasvikset maistuu paahdettuna paljon paremmilta! Muutenkin kuin keitoissa. Esimerkiksi munakoisoa ei todellakaan tarvitse välttämättä itkettää (maista! Jos se maistuu vähän kitkerältä -> itketä) mutta se kannattaa ihan aina paahtaa. Munakoisoa en ole keittoon koskaan kokeillut mutta tuli nyt vaan mieleen tämä tässä yhteydessä.

Nyt syksystä on kurpitsojen satokausi ja mun mielestä ne maistuu ihan parhaalta keitoissa. Kurpitsa kaipaa mun mielestä kylkeensä hieman tulisuutta, ja ehkä vähän kermaisuuttakin. Se on makuasia haluaako sen kermaisuuden tuoda kookoksella vai jollain muulla. Kaikki käy!

Meillä aika harvoin tehdään kahta samanlaista keittoa. Koska sinne sekaan heitellään kaikkea, mikä on jäänyt jääkaappiin pyörimään. Ylimääräiset creme fraichet, jämäkermat, koskenlaskijan käntyt jne. Vielä koskaan ei ole mennyt vikaan, tokikaan ehkä ihan kaikki ei keskenään sovi.

Kurpitsaa valittaessa kannattaa tarkistaa että pohja ei anna periksi painettaessa. Ja kannattaa valita kokoonsa nähden painava kurpitsa ja tarkista myös ettei missään ole pehmeitä kohtia. Jos jaksat niin kurpitsasta kannattaa hyödyntää myös siemenet! Ne on paahdettuna ihan älyttömän hyviä. Joko keittojen päällä, sämpylöissä tai ihan sellaisenaan naposteltuna.

Keittoa varten tarvitset:
Yhden kotimaisen kurpitsan, n. kilon kokoisen
yhden ison sipulin
pari valkosipulinkynttä
pari tuoretta chiliä tai vajaa desin sweet chili-kastiketta
pari desiä ruokakermaa, kookoskermaa tai -maitoa
desin punaisia linssejä
peukalonpään kokoisen palan tuoretta inkivääriä
liemipohjan (jos säästit esim. kaalikääryleistä, niin sen voi hyödyntää tässä. Ylipäätään jos koskaan keittelet syystä tai toisesta kasviksia tai lihaa niin säästä se ylijäänyt neste liemipohjaksi! Toki voi käyttää ihan vettä ja liemikuutioitakin), vähän riippuen kasvisten koosta 7dl-litra
tuoreita yrttejä
suolaa ja pippuria

Jos haluat tehdä reippaan satsin soppaa niin voit lisätä mukaan muitakin kasviksia mitä kaapeista löytyy. Esim. perunaa, porkkanaa, paprikaa, fenkolia, bataattia, mustajuurta jne. Mutta ei ole pakko, kurpitsasta tulee kyllä niin paljon sitä lihaa että riittää keittoon.

Puolita kurpitsa (tämä on vähän hankalaa, tarvitset terävän ison veitsen ja voimaa!). Varo sormia! Jos haluat hyötykäyttää siemenet niin kaavi kurpitsan puolikkaista ne irti, irroittele siemenet roippeista ja levitä talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen päälle vähän kuivumaan ja paahda myöhemmin.
Laita puolitettu kurpitsa leivinpaperin päälle uunipellille leikkuupinta ylöspäin ja pirskottele oliiviöljyä ja ripottele suolaa päälle. Paahda 225 asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Voit paahtaa sipulit ja chilit samalla pellillä kurpitsojen kanssa. Kuori sipulit, leikkaa sipuli neljään osaan. Paahda sipuleita ja chilejä uunissa n. 15 min. Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Kun kestät käsitellä kurpitsaa paljain käsin, kaavi kurpitsan liha irti kuoresta. Lämmitä liemi (tai tee se kuutiosta tai valmiista fondista). Jos käytät myös muita kasviksia, keitä ne kypsäksi liemessä. Lisää linssit ja keitä kypsäksi. Lisää kurpitsat ja kumppanit, anna muhia muutama minuutti. Lisää kerma ja tuoreet yrtit. Soseuta sileäksi ja kuohkeaksi ja lisää takaisin liedelle. Mausta ja tarkista maku. Nauti rapeakuorisen leivän kanssa.

2 kommenttia:

  1. Ooh rakastan, kiitos reseptistä. Ihana Halloweenkeitto muuten. Kivaa päivää!

    VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?