perjantai 30. lokakuuta 2015

La Bourride

Mä en ole mikään suuri ranskalaisen keittiön fani, mutta jos ne jotain osaa, niin kalaruoat. Mä en yleensä pelkää kokeilla uutta tai tarttua haasteisiin, mutta ranskalainen keittiö on sellainen, joka mua on vähän pelottanut kokeilla. Poikkeuksena kalaruoat. Ja padat.

La Bourride on pataruoka kalasta. Lopputulos on oikeastaan valkosipulinen kalamuhennos. Toisten mielestä se on kai enempi keitto mutta mun mielestä se on pataa ja koska tämä on mun blogi niin mä sanon viimeisen sanan ja se on muhennos. Homman jujuna toimii suurus. Valmistuksen loppuvaiheessa sekaan vatkataan kananmunan keltuaisista valmistettu majoneesimainen seos, joka tekee ruoasta ihanan kermaisen. Tämä ehkä kuulostaa vähän työläältä mutta ei tämä mahdoton ole! Jo pelkän tuoksunsa takia tämä on ihan kaiken vaivan arvoinen!

Tarvitset:
ruokalusikallisen oliiviöljyä
yhden sipulin viipaleina
yhden fenkolin viipaleina
kolme valkosipulinkynttä viipaleina
puolikkaan appelsiinin kuoren raastettuna
maustekimpun (esim persiljan ja timjamin oksia, laakerinlehtiä ja palan sellerinvartta. Helpoin on jos nämä solmii kimpuksi mutta mä olen joskus nakannut ihan pelkiltäänkin ja sitten vaan poiminut laakerinlehdet ja sellerin pois, tuoreet yrtit olen jättänyt)
2,5 dl valkkaria
puolitoista litraa kalalientä
suurinpiirtein puolisentoista kiloa jotain valkolihaista kalaa suuriksi paloiksi leikattuna
4 munankeltuaista
yhden valkosipulinkynnen murskattuna
desi oliiviöljyä
merisuolaa ja pippuria

Kuumenna öljy suuressa padassa (tai isolla paistinpannulla, jos sulla ei ole sellaista uunipataa jonka voi laittaa liedellekin) ja lisää sinne sipuli, valkosipuli, fenkoli, appelsiininkuori (kannattaa suosia luomua silloin, kun käyttää kuoriraastetta. Ne torjunta-aineet ja muut kun tuppaa kerääntymään just niihin kuoriin) ja maustekimppu ja paista viitisen minuuttia kuitenkaan ruskistamatta mitään.
Lisää viini ja keitä nestettä kokoon kunnes jäljellä on pari kolme ruokalusikallista. Lisää kalaliemi, kuumenna kiehuvaksi ja mausta sitten suolalla ja pippurilla.
Jos jouduit käyttämään paistinpannua niin pilko kalanpalat tässä vaiheessa reilunkokoisiksi ja laita uunivuoan pohjalle. Kaada paistinpannulta neste kalojen päälle. Jos taas käytät uunipataa, jota voi käyttää myös liedellä, pieni kalanpalat (edelleen reilunkokoisiksi) ja lisää nesteen sekaan. Laita 175 asteiseen uuniin 20-25 minuutiksi. Jos käytät uunipataa niin laitappa kansi päälle.
Ota pata pois uunista. Ja nyt tulee pikkasen hankala kohta. Nimittäin sun pitää kaataa liemi varovasti suureen kasariin tai paistinpannuun. Ei haittaa jos fenkoleita ja muita härpäkkeitä tulee mukana mutta kalat pitäisi pysyä siellä uunipannussa. Heitä foliota (tai kansi) siihen kalojen päälle että pysyvät lämpöisinä. Maustekimpun voi myös tässä välissä poistaa.
Tarkista liemen maku ja jos susta tuntuu että se on liian pliisu niin mausta. Suolalla, pippurilla, valkosipulilla. Mitä kaikkea tässä nyt käytettiinkään. Kannattaa myös tällöin vähän kuumentaa lientä ja antaa sen porista muutama minuutti, jotta ne juuri lisätyt maut sieltä nousee kunnolla esiin.
Laita keltuaiset ja puserrettu valkosipuli pieneen muovikippoon. Tai hei jos sulla on yleiskone niin voit laittaa ne sinnekin. Sekoita hyvin keskenään ja ala lisäämään oliiviöljyä (normisti majoneesiin kannattaa käyttää auringonkukkaöljyä, oliiviöljy nimittäin maistuu sieltä läpi todella selvästi mutta tähän tarkoitukseen on oliiviöljy parempi) tippa kerrallaan. Tässä menee aikaa kaikenkaikkiaan semmoinen 10-15 min koska oikeasti se on tippa kerrallaan mitä sitä öljyä lisäät. Ja koko ajan sekoitat joko vatkaimella tai sillä yleiskoneella. Siinä vaiheessa kun kananmunaseos alkaa selvästi paksuuntumaan ja muuttumaan majoneesimaiseksi (yleensä siinä vaiheessa kuin n. puolet öljystä on lisätty tipotellen), voit kaataa lopun öljyn nauhana varovasti seokseen. Edelleen koko ajan sekoittaen.
Vatkaa majoneesiseos pikkuhiljaa liemen joukkoon. Ala kuumentamaan seosta hellalla ja sekoittele varovasti koko ajan. Kuumenna kiehumispisteeseen asti, älä kuumemmaksi koska kananmuna hyytyy silloin.
Ota liemi pois liedeltä (ja siivilöi halutessasi, mä en jaksa yleensä siivilöidä mitään...) ja kaada varovasti kalapalojen päälle. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Valmis! Mä syön muuten perunat kuorineen aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?