lauantai 10. lokakuuta 2015

Olgan kesäpyörykät

Ollaankohan me ainoa perhe jolla pyörii vieläkin kesäkurpitsoja nurkissa? Saatiin sadon viimeiset pötkylät pari viikkoa sitten ja satokauden viimeisiä keskurpitsoja nyt siis viedään. Tänä vuonna ei mennyt sormi suuhun että mihin kesäkurpitsamme työnnettäisiin koska vanhojen tuttujen reseptien lisäksi oltiin haalittu muutama uusi kokeiltavaksi. Kaikki tuli syötyä enkä muista että kertaakaan olisi tullut perinteistä kurpitsaähkyä, kun tuntuu että nämä ei lopu koskaan.

Pari, kolme vuotta sitten telkkarista tuli sellainen ohjelma kuin Olgan kotona. Jossa Olga Temonen kokkaili kotonaan Marttilassa kaikennäköistä, pääsääntöisesti satokauden herkkuja. Mehustelin ohjelmaa jo silloin blogissa ja reseptiikasta tarttuikin meille pari pysyvää ruokaa. Olgan kesäpyörykät on yksi niistä. Alkuperäisohjeessa pyörykät tehdään kesäkurpitsan kukista, mutta mä olen käyttänyt näihin sitä itseään eli kesäkurpitsaa. Hyvin toimii!

Pyöryköissä maistuu inkivääri ja valkosipuli, mutta molemmat niin miedosti että sopii myös lapsen suuhun. Nämä on meillä uponneet aika vaihtelevalla menestyksellä. Joskus kun syötiin näitä enemmän niin vähän kaikilla alkoi tökkimään mutta kun syödään harvemmin, niin menekki on taattu. Mä en ole varsinaisesti kasvispihvien fani, mulla on harvat suosikkini ja nämä on yksi niistä. Pyörykät syödään meillä useimmiten lohkoperunoiden tai muussin kera sekä tsatsikin kanssa. Tsatsikinkin voi muuten tehdä kesäkurpitsasta, eikä kurkusta. Mun mielestä kesäkurpitsa on itseasiassa tsatsikissa toimivampi, koska se ei ole niin vetistä kuin kurkku ja näin ollen ei tarvitse samanlaista valuttelua.

Sekä perunat, kesäpyörykkätaikinan että tsatsikin voi tehdä valmiiksi jääkaappiin odottelemaan vaikka edellisenä iltana. Eli tämän saa arkenakin toteutettua aika nopeasti kun vähän ennakoi ja suunnittelee.

Kesäpyöryköihin tarvitset:
pari pientä kesäsipulia varsineen, kevätsipulikin käy
kesäkurpitsan, mä en ole koskaan punninnut minkä kokoisia olen käyttänyt, sanotaan että keskikokoinen
1 valkosipulin kynnen
2 rkl voita
4 dl soijahiutaleita (yksi harvoista soijatuotteista joita me ruoanlaitossa käytetään)
3 rkl oliiviöljyä
persiljaa ja basilikaa, mieluiten tuoreita
suolaa ja pippuria
1/2 dl seesaminsiemeniä, voi paahtaa jos haluaa, mä tosi harvoin jaksan
1 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
n. 100g jotain kermaista juustoa. Oon joskus laittanut kyllä kypsytettyäkin (esim. Kreivi tai emmental) jos kotona ei ole ollut mitään muuta ja hyvin on toiminut nekin
2 kananmunaa
1 dl täysjyväspelttijauhoja

Hienonna sipulit ja raasta kesäkurpitsa. Ei tarvitse mitenkään valutella, ei ne niin vetisiä ole. Kuullota ensin sipuleita pannulla ja lisää sitten kesäkurpitsaraaste. Nosta vähän lämpöä ja anna nesteen haihtua.
Lisää soijahiutaleet ja öljy. Ruskista vähän.
Lisää mausteet ja seesaminsiemenet. Kaada paistos pannulta kulhoon ja lisää kananmunat, juustoraaste ja jauhot. Tässä vaiheessa taikinan voi nostaa jääkaappiin odottelemaan kelmulla peitettynä, jos et paista pihvejä valmiiksi heti. Ovat parhaita vastapaistettuna, eli suositan että paistat vasta juuri ennen tarjoilua.
Sulata reilusti voita pannulla. Muotoile taikinasta pieniä pihvejä, nimestään huolimatta nämä on helpompi paistaa pihvin kuin pyöryköiden mallisina. Paista pintaan kaunis väri.

Valmis taikina
Paista pyöryköiden pinta kullanruskeaksi
Laitetaan tähän samaan vielä uunilohkoperunoiden ohje, jonka olen bongannut samaisesta ohjelmasta. Me ei olla enää ostettu valmiita lohkoperunoita kaupasta, koska nämä on järjettömästi paljon parempia ja nämä tekee ihan yhtä nopeasti.

Tarvitset:
kilon verran perunoita
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl paprikajauhetta
cayannepippuria maun mukaan
mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
(mausteeksi voi laittaa oikeasti ihan mitä haluaa ja mistä tykkää!)

Pese perunat hyvin, älä kuori! Leikkaa neljään osaan, eli veneiksi ja laita isoon kulhoon. Jos on ihan mahdottoman isoja perunoita niin leikkaa sitten vieläkin pienemmäksi. Sekoita pienellä lautasella öljyt, soija ja mausteet. Kaada mausteseos kulhossa olevien perunoiden päälle ja sekoittele hyvin, niin että jokainen peruna maustuu seoksesta. Kaada perunat yhteen kerrokseen leivinpaperin päälle uunipellille. Sinne kulhon pohjalle jää sitä mausteseosta ja voit sillä valella vielä leivinpaperin päällä olevat perunat. Paista uunissa 225 asteessa puolisen tuntia.
Perunat voi siis pieniä ja maustaa etukäteen ja heittää peitetyn kulhon jääkaappiin odottelemaan, ja paistaa myöhemmin.


Koko komeus valmiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?