tiistai 20. lokakuuta 2015

Palak Paneer tai ei sinnepäinkään

Mä rakastan nepalilaista ruokaa. Eritoten tykkään Paneer-juustoisista ruokalajeista ja syönkin lähes aina jotain sellaista kun ollaan nepalilaisessa ravintolassa. Ne peruna-pinaattipyörykät on kanssa ihan törkeän hyviä! Intialainen ruoka on mun makuun vähän turhan tulista mutta nepalilainen on just hyvä!

Oli aika kun mulla oli koko ajan himo nepalilaiseen ruokaan. Vuosikausia tein kotona Paneer butter masalaa (ohje löytyy sieltä postauksen keskeltä kun vähän selaa) mutta jostain syystä mä en ole enää viime vuosina pystynyt syömään ruokia, joissa on pohjana joku eineskastike. Tulen ihan tosissani kipeäksi ja kun se tuli muutamaan kertaan kokeiltua niin oli pakko luovuttaa. Mikään ruoka ei ole sen arvoista että vietät loppuillan sikiöasennossa kipujen kourissa. Nykyään Tikka Masalat jää siis hyllyyn ja ollaan kikkailtu nepalilaisemme kotikeittiöön muuten.

Meidän nykyiset nepalilaiset ruoat taitaa muistuttaa eniten Palak Paneeria mutta ehkä joku nepalilainen kokki pyörtyisi jos näkisi mitä kaikkea sinne nakataan.. siksi tämä on vähän mutta ei sinnepäinkään!

Tarvitset:
Riisiä senverran kun syötte
öljyä
puolikkaan sipulin, voi olla punasipulia tai keltasipulia tai salottisipulia
pari valkosipulinkynttä
sambal oelekia tai tuoretta chiliä maun mukaan (tämän ei tarvitse olla kovin tulista!)
tandoori-tahnaa maun mukaan
jämäkasviksia jääkaapista esim. paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa jne. Paahda halutessasi!
pinaattia, joko tuoretta pussillinen ryöpättynä ja silputtuna tai sitten pussillinen pakastettua
paseerattua tomaattia puoli purkillista
kookosmaitoa puoli tölkillistä
leipäjuustoa, kotijuustoa tai paneer-juustoa paketillinen
garam masalaa maun mukaan
hippuselliset neilikkaa ja kardemummaa
suolaa maun mukaan
cashew-pähkinöitä

Laita riisivesi kiehumaan ja keitä riisit kypsiksi ohjeen mukaan. Voit valmistaa Palak Paneerin riisien kypsyessä. Lisää valutettujen, kypsien riisien sekaan lusikallinen voita.

Lämmitä paistinpannulla öljyä, laita levy keskilämmölle. Silppua sipulin puolikas ja kuullottele sitä vähän. Lisää sekaan silputut valkosipulinkynnet. Laita pannulle chili tai sambal oelek. Ja hetken kuluttua myös tandoori-tahna. Paahda kasvikset uunissa, jos haluat. Mä paahdan, maku on parempi! Sulata pinaatti, jos käytät pakasteversiota, puristele liiat vedet pois ja lisää pannulle. Lisää paseerattu tomaatti ja kookosmaito ja anna tekeytyä kokoon hetki. Lisää kuutioidut juustot. Kannattaa huolehtia että liesi ei ole liian kuumalla, korkeintaan keskilämmöllä, koska juusto muuten pehmenee liikaa. Mausta ja tarkista maku. Jos tuntuu liian tuliselta (mitä tämän ei kyllä pitäisi olla mutta jos) niin lisää kookosmaitoa. Laita lopuksi päälle cashew-pähkinöitä.
Tarjoa riisin kanssa tai autenttisesti naan-leivän kera.
Naan-leipä hankittu tällä kertaa valmiina kun bongasin yhdestä etnisestä kaupasta valmiita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?