torstai 1. lokakuuta 2015

Pinaattipannari

Polkaistaan lihattoman lokakuun reseptihaaste käyntiin suolaisella pannarilla. Tämä jos mikä on hyvää hävikkiruokaa. Viime kuukausina meidän ruokaisa pannari on perustunut pitkälti pinaatille, mutta satokauden ulkopuolella sen voi jättää poiskin ja napsia pannarin täytteeksi mitä nyt jääkaappi sattuu sisältämään. Postaan tämän nyt kuitenkin nimenomaan pinaattipohjaisena, koska mä olen vieläkin aika monesta kaupasta bongannut kotimaista pinaattia. Satokausi kun venyi tänä vuonna kivan pitkäksi.

Näillä mittasuhteilla meidän perhe sai vatsansa täyteen, mutta yhtäkään palaa ei jäänyt yli. Eli jos teet tätä useammalle suulle, tuplaa annos. Huomioi silloin myös uunipannun koko sekä riittävä paistumisaika. Pienentämään en kuitenkaan enää lähtisi mittasuhteita!

Pinaattipannari

Taikina:
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja (tai esim. speltti)
1 dl hiivaleipäjauhoja (tai mitä nyt kaapista sattuu löytymään, vaikka ohra tai graham)
1/2 tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa
3 dl rasvatonta piimää (tai maustamatonta jugurttia tai kermaviiliä tai vaikka näiden kaikkien sekoitusta)
reilu kourallinen pinaattia silputtuna
reilu kourallinen basilikaa (mikä vaan basilika käy. Tai useamman basilikan sekoitus) silputtuna

Lisäksi pinnalle:
2 keitettyä kananmunaa tai fetaa tai vuohenjuustoa
kourallinen basilikanlehtiä
mitä nyt jämiä jääkaappi sisältää, vaikka parmankinkkua
mustapippuria

Uunipannulle:
30g voita tai margariiniä

Jos keität pannarin pinnalle munia, laita niiden vesi ensin kattilaan kiehumaan.
Riko taikinaan tulevat kananmunat kulhoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja kaada ne munien joukkoon. Lisää puolet piimästä (tai mitä nyt sitten käytätkään) ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää loput piimästä sekä pinaatti- ja basilikasilppu. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota n. 15 min. Keittele kananmunat ihan kypsiksi sillä aikaa. Säikäytä munat kylmällä vedellä, anna jäähtyä ja leikkaa munat neljään osaan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tämän pannarin teossa kannattaa käyttää uunipannua, ei siis sellaista peltiä mitä uunien mukana tulee, ja joihin esim makea pannari yleensä tehdään. Vaan uunipannua. Pidä myös uunipannu uunissa sen aikaa, kun uuni lämpenee. Kun uuni on kuuma, tiputa voi tai margariini pannulle ja anna sen sulaa ja ruskistua. Keikuttele sen jälkeen pannua, jotta sula rasva leviää joka puolelle pannua. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Kaada taikina pannulle ja paista pannaria uunin keskiosassa n. 15 minuuttia.
Pannarin paistuessa uunissa, haali jääkaapista esiin mitä laitat pannarin pinnalle. Siihen voi oikeasti puskea melkein mitä vaan jääkaappi sisältää. Ylimääräiset yrtit (huom, esim korianterista voi käyttää myös varret!), juuston jämät, kinkun jämät, mitä vaan! Meillä paras menekki on feta-basilika yhdistelmällä. Joskus saatan nakata pinjansiemeniäkin mukaan. Tai puolitettuja kirsikkatomaatteja. Käytä mielikuvitusta!
Ota pannari uunista ja jaa pannarin pinnalle ne, mitä laitat päälle. Rouhi päälle mustapippuria ja jatka kypsentämistä 200 asteisessa uunissa vielä n. 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?